Μετανάστριες και αιτούσες άσυλο φυλακισμένες στο Κέντρο Κράτησης Εργουιν της αμερικανικής Πολιτείας Τζόρτζια όχι απλά δεν έχουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός τους –για λόγους που δεν κατανοούν πλήρως ή καθόλου– υποβάλλεται σε υστερεκτομή. Για «σιωπηλή πανδημία» κάνει λόγο η οργάνωση Project South, που τη Δευτέρα προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη για τα αίσχη που διαδραματίζονται σε αυτό το κέντρο κράτησης το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία La Salle Corrections.
Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από την νοσηλεύτρια Ντόουν Γούτεν που εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια εργάζεται στη φυλακή, ξεσκεπάζοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενες, τα ελλιπή μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αδικαιολόγητη συχνότητα και μεγάλη αναλογία υστερεκτομών σε σχέση με τον πληθυσμό του ιδρύματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Project South από κρατούμενες, συνήθως όσες παραπονούνταν για πόνους περιόδου ή έντονη ροή στέλνονταν σε γυναικολόγο εξωτερικό συνεργάτη του κέντρου κράτησης, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες τούς αφαίρεσε τη μήτρα ή/και τις ωοθήκες.
«Επειτα από λίγο όλες όσες στάλθηκαν για εξέταση σε αυτόν είχαν υποστεί υστερεκτομή», αποκάλυψε η Γούτεν, η οποία μιλώντας και στον ερευνητικό ιστότοπο The Intercept, αποκάλεσε τον γυναικολόγο «συλλέκτη μητρών». Τονίζοντας μάλιστα πως στην πλειονότητά τους αυτές οι γυναίκες είναι Λατίνες, πολλές δεν γνωρίζουν καν αγγλικά και οι περισσότερες είχαν ενημερωθεί ελάχιστα ή ελλιπώς τόσο για την επέμβαση όσο και για τους λόγους για τους οποίους ήταν η ενδεδειγμένη θεραπεία για το πρόβλημα υγείας τους ή για την ύπαρξη εναλλακτικών.
Η Γούτεν κατήγγειλε επίσης σοβαρά ιατρικά λάθη, όπως η αφαίρεση δεξιάς αντί αριστερής ωοθήκης με κύστη σε νεαρή γυναίκα, έτσι που αναγκάστηκε να υποστεί και δεύτερη επέμβαση για να αφαιρεθεί η σωστή ωοθήκη, κάτι που την κατέστησε στείρα.
Τις αποκαλύψεις επιβεβαίωσαν κι άλλα μέλη του προσωπικού που προτίμησαν την ανωνυμία, στοιχειοθετώντας έτσι μια πρακτική αναγκαστικής στείρωσης. Παράνομο αλλά όχι και σπάνιο στις αμερικανικές φυλακές. Το 2013 το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας είχε αποκαλύψει πως οι σωφρονιστικές αρχές της Καλιφόρνιας είχαν στειρώσει τουλάχιστον 148 κρατούμενες στο διάστημα 2006-2010.
Οι μετανάστριες εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τις συνθήκες στο κέντρο, την απόλυτη περιφρόνηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, την έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και τις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, όπως σημειώνει η έκθεση της Project South. Συνθήκες που με τον Covid-19 επιδεινώθηκαν πολύ καθώς, σύμφωνα με την προσφυγή, εξ αρχής υποβαθμίστηκε η απειλή της πανδημίας, δεν γίνονται τεστ στις κρατούμενες που εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου, το προσωπικό με συμπτώματα συνεχίζει να εργάζεται αντί να απομονωθεί, δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κ.λπ. Τον περασμένο Απρίλιο, κρατούμενες ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο ζητώντας βοήθεια για την προστασία τους από τον κορονοϊό ενώ έγιναν διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας. Αλλά τίποτε δεν άλλαξε.
Οσο για τις υστερεκτομές, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια προς το παρόν πόσες έχουν γίνει, αλλά σύμφωνα με το Project South, τουλάχιστον πέντε κρατούμενες στειρώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 –χωρίς να ξέρουν γιατί ακριβώς τους έγινε η επέμβαση–, όπως κατέθεσε μια γυναίκα στην οποία εκμυστηρεύτηκαν την περιπέτειά τους: «Εβλεπα όλες αυτές τις γυναίκες που υπέστησαν τέτοιες επεμβάσεις και σκεφτόμουν πως ήταν σαν να είμαστε σε ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σαν να πειραματίζονταν με τα σώματά μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας