Οι γυναίκες ηγέτιδες κρατών αντέδρασαν ταχύτερα και αποφασιστικότερα από τους άντρες ομολόγους τους στην πιθανότητα αυξημένης θνησιμότητας από την πανδημία. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που εξηγεί γιατί οι χώρες με αρχηγούς γυναίκες είχαν «συστηματικά και σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, σημειώνοντας κατά μέσο όρο ένα 50% λιγότερους θανάτους από τα κράτη στα οποία ηγούνται άντρες». Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας των Πανεπιστημίων Λίβερπουλ και Ρέντινγκ, την οποία δημοσιοποίησε το Κέντρο Ερευνών για Οικονομικές Πολιτικές.
Η έρευνα καταγράφει την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας ηγετών, όπως η Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, η Γιασίντα Αρντερν στη Νέα Ζηλανδία, η Μέτε Φρεντέρικσεν στη Δανία, η Σεΐχ Χασίνα στο Μπανγκλαντές ή η Σάνα Μάριν στη Φινλανδία, σε σχέση με ανάλογες χώρες με άντρες ηγέτες. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ενεργές και συντονισμένες πολιτικές που ανέλαβαν προχωρώντας και νωρίτερα σε lockdown από τους άντρες ηγέτες σε παρόμοιες συνθήκες… Κάτι που βοήθησε να σωθούν ζωές, όπως δείχνει ο σημαντικά μικρότερος αριθμός θανάτων σε αυτές τις χώρες».
Οι δύο ερευνήτριες ανέλυσαν τις διαφορετικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν και τα κρούσματα και τους θανάτους ώς τις 19 Μαΐου, εξετάζοντας σειρά παραμέτρων, όπως το ΑΕΠ, τον συνολικό πληθυσμό, την αναλογία των ηλικιωμένων, τις ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία, το πόσο ανοιχτή είναι η χώρα στα διεθνή ταξίδια κ.λπ., ώστε να μπορούν να κάνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Εφτιαξαν έτσι για τα 19 (από τα 1.940) κράτη στα οποία ηγούνται γυναίκες «ανάλογες» χώρες στη βάση αυτών των παραμέτρων, συγκρίνοντας π.χ., τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπανγκλαντές με τις «παρόμοιές» τους χώρες Βρετανία, Ιρλανδία και Πακιστάν που έχουν αρχηγούς άντρες.
«Οταν κράτη που έχουν γυναίκες αρχηγούς συγκρίνονται με παρόμοια με αυτά ως προς ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών, έχουν καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας λιγότερα κρούσματα και θανάτους», γράφει η έρευνα καταλήγοντας: «Αυτή η συστηματική και σημαντική διαφορά έδειξε πως ακόμη και στα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου αλλά και των ελέγχων το να έχουν γυναίκες αρχηγούς έχει προσφέρει στα κράτη πλεονεκτήματα στη σημερινή κρίση της πανδημίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας