Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει αυξήσει την κάθε είδους ψηφιακή παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών και παιδιών, ιδίως δε των περιστατικών «πορνό της εκδίκησης», δηλαδή φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου τα οποία δράστες ανεβάζουν σε κοινωνικά μέσα ή σε ειδικούς ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος.
Στη Βρετανία, η κρατική γραμμή «Βοήθεια για Πορνό Εκδίκησης» δέχτηκε τον Απρίλιο διπλάσιες κλήσεις από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, με τις αρχές να ανοίγουν περίπου 250 σχετικές έρευνες, αριθμό-ρεκόρ για ένα τόσο σύντομο διάστημα.
Στην Ισπανία, με τα σχολεία κλειστά και τα παιδιά να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο online, σύμφωνα με το εθνικό παράρτημα της οργάνωσης Save the Children, έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και ανάρτησης γυμνών ή σεξουαλικού περιεχομένου εικόνων εφήβων με στόχο την έκθεση του θύματος.
Στη Γαλλία, όπου στη διάρκεια της καραντίνας πολλαπλασιάστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα οι εικόνες γυμνών κοριτσιών –πολλές μάλιστα με το ονοματεπώνυμο και την πόλη στην οποία μένουν ώστε να μπορούν όλοι να τις εντοπίζουν–, η φοιτήτρια Σανλέ Κελμό Μακλαρέν ανέλαβε την καμπάνια #stopfisha (σταμάτα να εκθέτεις).
Με τη βοήθεια δικηγόρου και περίπου 20 φίλων της, η Σανλέ πέτυχε να κλείσουν σχεδόν 200 τέτοιοι λογαριασμοί καταγγέλλοντάς τους στις αρμόδιες αρχές.
«Στη διάρκεια του lockdown και καθώς ο κόσμος βρίσκεται πολύ στο διαδίκτυο… οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους», εξηγούσε στο Ιδρυμα Ρόιτερς η Γιοχάνα Νέλες, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της ευρωπαϊκής σύμβασης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
«Με τον εγκλεισμό η οικογενειακή και η έμφυλη βία αυξάνει και πολλοί από τους δράστες χρησιμοποιούν και την υψηλή τεχνολογία για να επιβάλουν την εξουσία τους πάνω στα θύματά τους μέσα από τον εκβιασμό, τον φόβο, την αγωνία και την ντροπή, ακόμη κι αν δεν μένουν μέσα μαζί με τα θύματά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας