Η Γκουλαλάι Ισμαήλ ξέρει πως ως γυναίκα που τολμά να μιλά και να καταγγέλλει απειλείται με πολλούς τρόπους. «Οταν ένας άντρας υψώνει το ανάστημά του συνήθως το κάνει ενάντια στην κρατική καταστολή. Αλλά όταν το κάνει μια γυναίκα μάχεται την καταπίεση σε πολλαπλά επίπεδα: παλεύει ενάντια σε πολιτιστικούς κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς, στην πατριαρχία και την κρατική καταστολή», λέει από την Ουάσινγκτον όπου εδώ και λίγες ημέρες ζει αυτοεξόριστη.
Ηταν έφηβη όταν το 2002 ίδρυσε την οργάνωση «Συνειδητοποιημένα κορίτσια» διεκδικώντας την ισότητα φύλου στη βαθιά συντηρητική κοινωνία του Πακιστάν. Εκτοτε δεν έπαψε να υψώνει τη φωνή της απέναντι στις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτισσές της αλλά και τη βία και καταστολή που εξαπολύει ο στρατός. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Πολιτόφσκαγια για τη δουλειά της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το 2016 είχε τιμηθεί για το έργο της στην πρόληψη των συρράξεων από το Ιδρυμα Σιράκ στη Γαλλία.
Διακρίσεις που ενόχλησαν τις στρατιωτικές αρχές. Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της «ανοχής» τους ήρθε πέρσι, με τις καταγγελίες της -τεκμηριωμένες με δεκάδες μαρτυρίες- ότι οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού κατά των πολιτοφυλακών των Παστούν στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας ακολουθούνται από σεξουαλικές επιθέσεις και εξαφανίσεις. «Δεκάδες γυναίκες μάς μίλησαν: οι σεξουαλικές επιθέσεις δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, είναι συστηματικές, γίνονται εδώ και χρόνια». Τότε συνελήφθη για λίγες ημέρες. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη ξανά λίγο πριν από συνέντευξη Τύπου που είχε οργανώσει. Και τον Μάιο, αφού κατάγγειλε τον βιασμό και φόνο ενός 10χρονου κοριτσιού, της άσκησαν δίωξη με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Εκτοτε η Γκουλαλάι κρυβόταν, άλλαζε πόλεις και σπίτια, έως ότου κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ. «Δεν ήθελα ποτέ να εγκαταλείψω το Πακιστάν. Πιστεύω ότι στην πατρίδα μου μπορώ να εργαστώ καλύτερα για τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών. Αλλά αν κατέληγα σε μια φυλακή και γνώριζα πολύχρονα βασανιστήρια, η φωνή μου θα είχε σωπάσει», λέει χωρίς να κρύβει την ανησυχία της μήπως οι ΗΠΑ, ιστορικός σύμμαχος του Πακιστάν, τη στείλουν πίσω στους θύτες της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας