Η Ιρμα βιάστηκε στα 14 της από έναν θείο της. Οταν συνειδητοποίησε ότι ήταν έγκυος, πήγε στο νοσοκομείο ζητώντας να της κάνουν άμβλωση, αλλά της αρνήθηκαν. Τέσσερα χρόνια μετά, την περασμένη Τρίτη, κρατώντας από το χέρι την κόρη της βρέθηκε μπροστά από τη Βουλή του Εκουαδόρ διαδηλώνοντας μαζί με χιλιάδες γυναίκες ακόμα για να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμού.
Απέναντί τους είχαν μια μαζική αντιδιαδήλωση εκείνων που αρνούνται το δικαίωμα στην άμβλωση. Η κοινωνική πόλωση εκφράστηκε και στη Βουλή, όπου η τροπολογία της σχετικής διάταξης του Ποινικού Κώδικα απορρίφθηκε την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια του σώματος με μόλις πέντε ψήφους διαφορά.
«Ο αγώνας συνεχίζεται για τις χιλιάδες γυναίκες που εξαναγκάζονται να γεννήσουν τα παιδιά των βιαστών τους, για όσες πέθαναν λόγω παράνομων αμβλώσεων και για όσες δεν παραδινόμαστε και δεν υποτασσόμαστε» έγραψε στο Τουίτερ η βουλευτής Μαρσέλα Αγκινιάγα, από τις εισηγήτριες της τροπολογίας που πρότεινε τη νόμιμη άμβλωση σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, μη συναινετικής γονιμοποίησης ή μη βιώσιμων εμβρύων.
Ετσι και σε αυτή τη λατινοαμερικανική χώρα το δικαίωμα στην άμβλωση περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της εγκύου ή η κύηση είναι συνέπεια βιασμού γυναίκας με νοητική υστέρηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση όποιος βοηθά μια γυναίκα να αποβάλει τιμωρείται με έως τρία χρόνια φυλακή και η γυναίκα που αποπειράται να κάνει άμβλωση από έξι μήνες έως και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο διάστημα 2008-2018 στο Εκουαδόρ περισσότερα από 20.000 κορίτσια μικρότερα των 14 ετών έφεραν παιδιά στον κόσμο. Ολες απευθύνθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και η πανομοιότυπη απάντηση ήταν πως έπρεπε να συνεχίσουν την κύηση με κάθε τρόπο.
Το 80% αυτών των κυήσεων ήταν αποτέλεσμα βιασμού από πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, του σχολείου τους ή της θρησκευτικής τους κοινότητας. Κι όσο η συντριπτική πλειονότητα των βιαστών παραμένουν ατιμώρητοι απολαμβάνοντας την «ελευθερία» τους να κακοποιούν ανενόχλητοι, εκείνες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια εξαναγκαστική πρώιμη μητρότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας