Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, που δημιουργείται ένα δυναμικό κίνημα προάσπισης μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: «Είμαστε όλες Φαρχούντα»

Δέκα μέρες μετά την αποτρόπαιη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας από εξαγριωμένο όχλο στην αφγανική πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις δεν έχουν κοπάσει. Οργανωμένες μέσω των κοινωνικών δικτύων από ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών και γυναικών, όπως οι «Γυναίκες για τις Γυναίκες του Αφγανιστάν» (WAW) φέρνουν στο προσκήνιο την απόλυτη απαξίωση της ζωής των γυναικών στη χώρα.

Μια ορδή αντρών λίντσαραν την 27χρονη Φαρχούντα, τη χτύπησαν μέχρι θανάτου, την έκαψαν και την πέταξαν στο ποτάμι. Στο φως της μέρας, στην πρωτεύουσα, δίπλα στο προεδρικό παλάτι και σε πρεσβείες και μπροστά σε αστυνομικούς που δεν έκαναν τίποτα για να την προστατέψουν.

Αφορμή ήταν η φήμη ότι η νεαρή γυναίκα, που είχε ολοκληρώσει θρησκευτικές σπουδές, έκαψε ένα Κοράνι. Κάτι απόλυτα ψευδές, που ωστόσο και αλήθεια να ήταν δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κτηνωδία.

Η Φαρχούντα είναι ακόμη ένα θύμα της μισαλλοδοξίας: τόσο των αντρών που τη σκότωσαν όσο και του μουλά ο οποίος, εξοργισμένος που η νεαρή τον κατηγόρησε πως εκμεταλλεύεται δεισιδαιμονίες πουλώντας μέσα σε ναό δήθεν φυλαχτά σε φτωχές γυναίκες, άρχισε να φωνάζει ότι έκαψε ένα Κοράνι ξέροντας ότι αυτό ισοδυναμούσε με τη θανατική της καταδίκη.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην κηδεία της με το φέρετρο να κουβαλούν μόνο γυναίκες, σπάζοντας ταμπού αιώνων. Και χιλιάδες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην έκκληση της WAW και να συγκεντρώνονται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε διεκδικώντας σεβασμό στις γυναίκες και απόδοση δικαιοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, που δημιουργείται ένα δυναμικό κίνημα προάσπισης μιας γυναίκας σε αυτή τη χώρα η οποία τις καταδικάζει στη συνθήκη αιώνιου ανήλικου υπό τη μόνιμη κηδεμονία ενός άντρα συγγενή. Με σύνθημα «Φαρχούντα είναι όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν» ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και έμπρακτη αναγνώριση και σεβασμό στις γυναίκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αφγανιστάν: «Είμαστε όλες Φαρχούντα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας