Εκείνες είναι όμορφες, σέξι, σαγηνευτικές, ενάρετες, γόνιμες, θεσπέσιες. Εκείνοι είναι δίκαιοι, ακέραιοι, ορθολογιστές, γενναίοι, αξιόπιστοι, έντιμοι. Στερεότυπα που διαιωνίζονται ακόμη και στα βιβλία, όπως δείχνει έρευνα της Ισαμπέλ Αουγκενστάιν, καθηγήτριας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και Αμερικανών ερευνητών που ανέλυσαν μέσω ειδικών αλγορίθμων το περιεχόμενο 3,5 εκατ. αγγλόφωνων βιβλίων του τελευταίου αιώνα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι θετικές εκφράσεις για τους άντρες σχετίζονται με τις συμπεριφορές, ενώ για τις γυναίκες παραπέμπουν στη φυσική τους εμφάνιση.
Αντίθετα, όταν μιλούν αρνητικά για μια γυναίκα τα επίθετα που περισσότερο χρησιμοποιούνται είναι κατεστραμμένη, στείρα, κακόκεφη, συντετριμμένη, ανύπαντρη, λιπόσαρκη, γκρινιάρα, ενώ οι πιο συνήθεις αρνητικές εκφράσεις για τους άντρες είναι αναξιόπιστος, βάναυσος, χαμένος, αφοπλισμένος, πληγωμένος, άδικος, μουστακαλής.
Οπως έδειξε η έρευνα, τα αρνητικά ρήματα που σχετίζονται με το σώμα ή την εμφάνιση χρησιμοποιούνται πενταπλάσιες φορές για την περιγραφή γυναικών απ' ό,τι αντρών, ενώ για θετικές ή ουδέτερες εκφράσεις τα επίθετα που σχετίζονται με το σώμα και την εμφάνιση χρησιμοποιούνται διπλάσια για τις γυναίκες από ό,τι για τους άντρες.
Αν και τα περισσότερα βιβλία γράφτηκαν πριν από δεκαετίες, οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα στερεότυπα επιβιώνουν. «Οι αλγόριθμοι εντοπίζουν μοτίβα και όταν συναντήσουν κάποιο το καταγράφουν και αναγνωρίζουν. (…) Αν κάποια από αυτά τα μοτίβα αναφέρονται σε προκατειλημμένη γλώσσα, το αποτέλεσμα θα είναι προκατειλημμένο. Τα συστήματα δηλαδή υιοθετούν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και συνεπώς τις δικές μας προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τα φύλα» λέει η Ισαμπέλ Αουγκενστάιν.
Οποιον, δε, ρωτά τι σημασία έχει όλη αυτή η ιστορία για τη γλώσσα και πώς παρουσιάζονται τα φύλα μέσω αυτής, η Αουγκενστάιν τον προσγειώνει στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο τρόπος χρήσης της: «Αν η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε άντρες και γυναίκες διαφέρει, για παράδειγμα στις συστατικές επιστολές για εργασία, αυτό θα επηρεάσει όποιον αναζητά δουλειά όταν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να κατηγοριοποιήσουν τις αιτήσεις προσλήψεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας