Η οργή για τη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Οζγκετζάν Ασλάν δεν λέει να κοπάσει στην Τουρκία, που από τις 13 Φεβρουαρίου, όταν το πτώμα της βρέθηκε σε ποτάμι της Μερσίνας, έχει γνωρίσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της.
Στην πιο πρόσφατη, το περασμένο Σάββατο, άντρες, φορώντας φούστες και κρατώντας τα παιδιά τους από το χέρι, κατέβηκαν στην πλατεία Ταξίμ διαμαρτυρόμενοι για την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών στη χώρα.
Το κάλεσμα είχε γίνει μέσω Facebook, όπου άντρες ανάρτησαν φωτογραφίες τους με κοντές φούστες σαν απάντηση σε ισλαμικούς κύκλους που θεωρούν ότι οι γυναίκες προκαλούν τη βία με το άσεμνο ντύσιμό τους. «Το κάνω για την κόρη μου», έλεγε ένας από τους διαδηλωτές, «για να μπορεί κυκλοφορεί και να ζει χωρίς τον φόβο της βίας».
Το χρονικό της δολοφονίας
Η νεαρή φοιτήτρια εξαφανίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου το βράδυ, όταν πήρε ένα λεωφορείο για να πάει στο σπίτι της. Ο οδηγός προσπάθησε να τη βιάσει και επειδή αντιστάθηκε ρίχνοντάς του σπρέι πιπεριού τη μαχαίρωσε, τη χτύπησε στο κεφάλι με σιδηρολοστό και για να εξαφανίσει τα ίχνη του την έκαψε και την πέταξε στο ποτάμι με τη βοήθεια του πατέρα του και ενός φίλου του.
Η κηδεία της μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια σιωπηλή διαμαρτυρία, ενώ το φέρετρο το κρατούσαν γυναίκες «για να μην την ακουμπήσουν ξανά αντρικά χέρια». Οι γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα μαυροφορέθηκαν σε ένδειξη πένθους στέλνοντας φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, στο hashtag #sendeanlat (μίλα κι εσύ) χιλιάδες έχουν μοιραστεί τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ το #OzgecanAslan είχε περισσότερα από έξι εκατομμύρια tweets.
Ως «αιμορραγούσα πληγή» της χώρας χαρακτήρισε τη βία κατά των γυναικών ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ασυνήθιστη δήλωση για κάποιον που έως τώρα την υποτιμούσε και πιστεύει ότι άντρες και γυναίκες δεν είναι ίσοι «σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και της θρησκείας» και ο ρόλος των γυναικών είναι η μητρότητα.
Γυναικείες οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι με τις πολιτικές εξισλαμισμού και τις θρησκευτικές προκαταλήψεις συντηρεί τη βία κατά των γυναικών, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το 40% των γυναικών έχει υποστεί βία από άντρα. Πέρσι δολοφονήθηκαν 281 γυναίκες στην Τουρκία (αύξηση 31% από το 2013), το ένα τρίτο από αυτές ήταν ηλικίας 12-17 ετών και το 9% είχε ζητήσει προστασία από το κράτος. Μόνο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bianet, 27 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας