Η ακραία βία που επικρατεί στην Ονδούρα είχε ένα ακόμη εμβληματικό θύμα την περασμένη εβδομάδα. H 19χρονη Kέρεν Ντάναγουεϊ, πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των οροθετικών παιδιών και εφήβων -όπως η ίδια-, απήχθη την περασμένη εβδομάδα από ομάδα ενόπλων στο Σαν Πέδρο Σούλα, μια από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας αλλά και κρουσμάτων AIDS της Κεντρικής Αμερικής.
Βιασμοί και ανυπαρξία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι οι βασικές αιτίες που στην πατρίδα της και σε όλο τον πλανήτη αυξάνει ο αριθμός των εφήβων που μολύνονται από τον ιό ΗΙV: 1.200 καθημερινά, σύμφωνα με την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, UNAIDS.
«Πολλοί από εμάς θέλουν να γίνουν γιατροί, δάσκαλοι, εγώ θέλω να γίνω μουσικός. Αλλά τα όνειρά μας θα γίνουν πραγματικότητα μόνον αν μας εγγυηθούν ότι θα έχουμε φάρμακα», επαναλαμβάνει σε συνέδρια παιδιατρικής και παγκόσμια φόρα όπου προσκαλείται για να μιλήσει. Ενα παιδί που έχει την τόλμη, όπως έκανε πέρσι τον Δεκέμβριο κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, να καταγγείλει την έλλειψη φαρμάκων ή ακόμη και την αποστολή ληγμένων σκευασμάτων στους πιο φτωχούς και ευάλωτους φορείς της νόσου: «Αν, όπως λέει ο ΟΗΕ, θέλουμε να εξαλείψουμε το AIDS ώς το 2030, τότε πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα κι όχι μόνο το 24%, όπως συμβαίνει σήμερα».
Μια νέα που καταφέρνει με την πολύτιμη αφήγησή της να δώσει κουράγιο σε άλλα παιδιά που έχουν πληγεί από τον HIV, γιατί μιλά από την ίδια της την εμπειρία: «Ξέρω πώς είναι να πρέπει να καταπίνεις τέσσερα χάπια την ημέρα, πόσο δύσκολο είναι, πόσο θέλεις να το βάλεις στα πόδια, πώς είναι να καταριέσαι την τύχη σου κάθε μέρα. Αλλά κάθε μέρα αρχίζεις ξανά. Γιατί δίχως τα χάπια πεθαίνεις. Γι’ αυτό τα απαιτούμε».
Η Κέρεν είναι μία από τις 1.356 ακτιβίστριες που στο διάστημα 2012-2013 γνώρισαν τη βία στην Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Ευτυχώς δεν ήρθε να προστεθεί στις 39 που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία τριετία. Δώδεκα ώρες μετά την απαγωγή της, οι δράστες την απελευθέρωσαν. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της ομηρίας της. Αλλά στη χώρα της δεν λείπουν λόγοι για τέτοια εγκλήματα κατά ακτιβιστών: να τους εκφοβίσουν, να τους αναγκάσουν να σωπάσουν, να κλέψουν την ελπίδα και να σημαδέψουν το σώμα τους με ένα ακόμη ανεπούλωτο τραύμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας