Οι εκλογές του Οκτωβρίου στη Βολιβία σήμαναν μια τεράστια κατάκτηση για τους θεσμούς της χώρας, που ελάχιστα αναδείχτηκε από τα διεθνή ΜΜΕ: οι γυναίκες αποτελούν πλέον το 48% του Κοινοβουλίου έχοντας κερδίσει 15 από τις 36 έδρες της Γερουσίας και 65 από τις 130 της Βουλής.
Η Βολιβία γίνεται έτσι η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση γυναικών και η δεύτερη στον κόσμο μετά τη Ρουάντα (όπου οι γυναίκες αποτελούν το 63,8% των βουλευτών). Αν ωστόσο στην πολύπαθη αφρικανική χώρα η υψηλή γυναικεία εκπροσώπηση οφείλεται στο κληροδότημα της γενοκτονίας, στη Βολιβία αποτελεί απόρροια μιας στρατηγικής προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι και μέτρων που ευνοούν την πλήρη άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
«Το Κοινοβούλιό μας ανακλά ολόκληρη την κοινωνία, έχει ένα τεράστιο αριθμό γυναικών, αλλά και ιθαγενών, νέων, εργατών», λέει η βουλευτής Ραμόνα Μόγιε, που δηλώνει περήφανη «γιατί η εκλογή μου επιβεβαιώνει πως οι ιθαγενείς γυναίκες δεν είμαστε πια ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά προωθούμε πολιτικές και καταθέτουμε νόμους».
Μακριά από την επανάπαυση για όσα έχουν κατακτηθεί, η πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου Βίλμα Βελάσκο επισημαίνει: «Εχουμε κατακτήσει πολλά, αλλά απαιτείται να συνεχίσουμε να εξαλείφουμε τα εμπόδια που ακόμη παραμένουν στην κοινωνία: αδιαλλαξία, επιθέσεις και παρενόχληση των γυναικών τόσο από την οικογένεια όσο και από το Κράτος».
Και η νεοεκλεγείσα βουλευτής Μπέτι Γιανίκες προσθέτει: «Οπως ποτέ στο παρελθόν έχουμε νόμους ευνοϊκούς για τις γυναίκες. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμόζονται». Μια αναφορά στον νόμο περί αντρικής βίας που υιοθετήθηκε το 2013 και δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στους δείκτες εγκληματικότητας στη χώρα: το πρώτο δεκάμηνο του 2014 καταγράφηκαν 103 φόνοι γυναικών, 14 περισσότεροι από το ίδιο διάστημα του 2013.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας