«Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας» είναι το νέο πρόγραμμα που προτείνει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα» και με στόχο να αναδείξει, μέσα από παραστάσεις, αρχαία θέατρα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό και σπανίως φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις. Η δράση στηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει 17 μνημεία όπου θα περιοδεύσει η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη (παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου) σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη και με ταλαντούχους νέους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου επί σκηνής.
Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιούλιο, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν άμεσα) και περιλαμβάνει τα αρχαία θέατρα: Αιγείρας, Αμβρακίας, Αρκαδικού Ορχομενού, Γιτάνων, Γυθείου, Δημητριάδος, Ερέτριας, Ζέας, Θορικού, Καβειρίου, Κασσώπης, Μαρώνειας, Μίεζας, Ορχομενού Βοιωτίας, Πλευρώνας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το Εκκλησιαστήριο της Μεσσήνης. Μάλιστα για τις παραστάσεις εντός των μνημείων, έδωσε πρόσφατα ομόφωνη θετική γνωμοδότηση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θέτοντας ως όρο να μην υπάρξουν τέλη και εισιτήρια, εκτός από το εισιτήριο -όπου υπάρχει- για τους αρχαιολογικούς χώρους. (Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν με δελτίο προτεραιότητας).
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 180.000 ευρώ εκ των οποίων τα 100.000 καλύπτει το ΥΠΠΟ, τα 80.000 η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ αρκετοί δήμοι στους οποίους ανήκουν τα μνημεία συμμετέχουν με την παροχή τεχνικού υλικού που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ. Για τη μακροβιότητα του εγχειρήματος ρωτήθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε (την Τετάρτη) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Μόσχου και του προέδρου του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και του χρόνου. Θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός με το «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που καλύπτει 72 αρχαιολογικούς χώρους όχι κατ’ ανάγκην θέατρα, να δούμε πώς θα συνδυαστούν αυτά τα δύο προγράμματα ώστε οι παραστάσεις τους να μην καλύπτουν τα ίδια μνημεία. Χρειάζεται συντονισμός. Θα δούμε φέτος πώς θα πάει και θα πράξουμε» είπε η υπουργός.
Από την απάντησή της, πάντως, διακρίνει κανείς ότι διατηρεί προβληματισμούς και δεύτερες σκέψεις για την πρωτοβουλία καθώς φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει το αγαπημένο της «παιδί», το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που ξεκίνησε την εποχή του κορονοϊού. Και ενώ συνεχίζεται, θεωρείται επιτυχημένο, δεν θεσμοθετείται, αλλά παραμένει μια υπόθεση ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής, Γιώργο Κουμεντάκη.
Για «πρωτοπόρο πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αναστήλωσης και τα περισσότερα από αυτά σπανίως υποδέχονται κοινό για παρακολούθηση παραστάσεων», μίλησε ο Γιάννης Μόσχος. Ενώ από την πλευρά του ο Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «θρίαμβο των συνεργειών».
Συντελεστές:
Μετάφραση - διασκευή: Δημοσθένης Παπαμάρκος.
Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Βαβαδάκης.
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Βασίλης Σαφός.
Σκηνικά - κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου - Λίνα Σταυροπούλου.
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τάσαινας.
Κίνηση: Μυρτώ Γράψα.
Βοηθός σκηνοθέτης: Αρης Λάσκος.
Βοηθός σκηνογράφος - ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Φτούλη.
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας