Με την ευχή «και του χρόνου», πλατιά χαμόγελα, βουρκωμένα μάτια και την ευδαιμονία που απορρέει από τη συνύπαρξη των ανθρώπων και τη χαρά της δημιουργίας του σινεμά ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (3-10/12/16).
Καταξιωμένο στους θεατές του, κυρίως παιδιά όλων των ηλικιών, στους επαγγελματίες διαφορετικών εθνικοτήτων που συμμετέχουν σε όλα τα τμήματα και αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα αντίστοιχων διοργανώσεων, το Φεστιβάλ Ολυμπίας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, έχει πλέον ανάγκη και από την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.
Διεξάγεται με επίκεντρο τον Πύργο και εξαπλώνεται σε άλλες εφτά πόλεις (Αμαλιάδα, Πάτρα, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Αγρίνιο, Μεσολόγγι). Του χρόνου συμπληρώνει δύο δεκαετίες και ακόμα δεν έχει επιλυθεί το κτιριακό ζήτημα.
Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην καρδιά του Πύργου, κατασκευασμένο μεταξύ 1850 -1900 μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και να είναι ένα μικρό στολίδι, ωστόσο η χωρητικότητα των μόλις 230 θεατών προκαλεί βραδιές ασφυξίας. Η αίθουσα είναι πάντα κατάμεστη με όρθιους και καθισμένους οκλαδόν στο πάτωμα.
Δεν διατυπώνονται διαμαρτυρίες όχι γιατί υπάρχουν θεατές που ικανοποιούνται σε τέτοιες συνθήκες, αλλά γιατί υπάρχει τέτοια δίψα γι’ αυτό που συμβαίνει και τόση αγάπη που η άνεση περνάει σε δεύτερο επίπεδο.
Η φιλοξενία των υπόλοιπων δράσεων στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είναι μια προσωρινή λύση καθώς, όπως όλα τα φεστιβάλ έτσι και της Ολυμπίας, χρειάζεται μόνιμη έδρα. Το ζήτησε από σκηνής ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης.
«Υπάρχουν πολλά ακίνητα στην Περιφέρεια που θα μπορούσαν να γίνουν αίθουσες. Και εκτός από την Περιφέρεια και τον δήμο οφείλουν να συνδράμουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας» είπε στην τελετή απονομής των βραβείων, σημειώνοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης που ενισχύει όχι μόνον την απόλαυση της προβολής ταινιών διαφορετικών κινηματογραφιών, αλλά και τη δημιουργία ταινιών από τα ίδια τα παιδιά.
«Είναι από τα πιο φιλικά φεστιβάλ, με άψογο προσωπικό και υψηλό επίπεδο ταινιών», είπε ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Μόρις Τζόις που συμμετείχε με το μικρού μήκους animation «Βιολέτα».
Στο μήνυμα που έστειλε από τη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ααρον Σοξ, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ για τη μεσαίου μήκους «Λιμνοθάλασσα», ανέφερε:
«Οπως γνωρίζετε, ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς στη χώρα μου. Οι φωνές της μη ανεκτικότητας δυναμώνουν εδώ και στην Ευρώπη. Γι᾽ αυτό φεστιβάλ όπως της Ολυμπίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ... Είναι τιμή μου που η ταινία μου παίχτηκε στο λίκνο του πολιτισμού».
Ενθουσιασμένος όμως ήταν και ο Ρώσος σκηνοθέτης Γιούρι Φέτινγκ, που έμεινε όλες τις ημέρες στον Πύργο και η road movie ταινία του, «Ουράνια καμήλα», απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Με κεντρικό πρόσωπο ένα 12χρονο αγόρι που ζει με την οικογένειά του σε μια στέπα, αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσής του και το σπάνιο δέσιμο με τις καμήλες, απόλυτους βοηθούς του στις δύσκολες συνθήκες ζωής. «Θα πάω το βραβείο στην Αγία Πετρούπολη. Τώρα εκεί κρυώνουν, αλλά εδώ ζεσταινόμαστε από την ελληνική κουλτούρα και τη φιλοξενία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που με υποδεχτήκατε και ελπίζω να ξαναέρθω», είπε από σκηνής.
Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου δήλωσε: «Ηταν μια δημιουργική εβδομάδα, με χαρούμενα πρόσωπα και σκληρή δουλειά από όλους... Οι εθελοντές αποτελούν το τέλειο γρανάζι της μηχανής του φεστιβάλ».
Τέλος, να προσθέσουμε ότι εκτός από τους δημάρχους Πύργου και Αμαλιάδας που κάθισαν δίπλα δίπλα, το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Ηλείας Απόστολος Κατσιφάρας και εκπρόσωποι πολλών φορέων που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση. Παρών ήταν και ο Βαγγέλης Πολίτης, διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ.
«Θα ήταν ενθουσιασμένη αν βρισκόταν εδώ» είπε και εστίασε στα μηνύματα και στις αξίες που στέλνει το φεστιβάλ. Ευχόμαστε τα καλά λόγια να γίνουν σύντομα και αγαθές πράξεις από όλους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας