Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για μια ακόμα φορά, αναγκάζεται να παρέμβει στα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τιτλοφορώντας την ανακοίνωσή της «Πέντε γεγονότα πέραν πάσης σοβαρότητας».
- Το πρώτο είναι ο διορισμός από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, επτά προσώπων στο Δ.Σ. του ΕΚΚ, «πέντε από τα οποία βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειονότητα της κινηματογραφικής κοινότητας». Αποστέλλεται επιστολή διαμαρτυρίας 241 κινηματογραφιστών, ανάμεσά τους ο Κώστας Γαβράς και οι διευθυντές των Φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ, Σάντανς και Κάρλοβι Βάρι. «Η επιλογή του Υπουργού είναι προσχηματική, ώστε να επανέρθει στη διοίκηση του ΕΚΚ η εσωστρεφής - πελατειακή νοοτροπία των περασμένων ετών. Το νέο Δ.Σ. αρχίζει να υπονομεύει τις αποφάσεις του Γενικού Διευθυντή, Γρηγόρη Καραντινάκη, απορρίπτει εγκεκριμένες ταινίες κατά παράβαση του νόμου».
- Το δεύτερο γεγονός είναι πως όταν ολοκληρώνεται με επιτυχία η θητεία του Γρηγόρη Καραντινάκη, το Δ.Σ. προτείνει σαν νέο γεν. διευθυντή τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, κ. Χάρη Παπαδόπουλο, «ένα πρόσωπο που, εκτός του ότι δεν πληροί τα κριτήρια για τη θέση, έχει πολλές φορές διχάσει τον χώρο, καθώς έχει εναντιωθεί στον εκσυγχρονισμό κινηματογραφικών θεσμών».
- Το τρίτο γεγονός είναι ότι ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, υπογράφει τον διορισμό του Χάρη Παπαδόπουλου. Το τέταρτο ότι «το Δ.Σ. του ΕΚΚ αυτοαναιρείται. Το μέλος του, Γιάννης Γλέζος, καταθέτει ένσταση εναντίον της απόφασης του Υπουργού, αλλά και του συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει, και ο διορισμός παγώνει».
- Και τέλος, το πέμπτο γεγονός είναι ότι «η διοίκηση του ΕΚΚ και ο αρμόδιος Υπουργός μετατρέπουν επί μήνες την κινηματογραφική κοινότητα σε άναυδο θεατή μιας αχαρακτήριστης διελκυστίνδας μικροπολιτικής και μικροσυμφερόντων», ενώ «τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός Πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να μείνουν κυριολεκτικά στην ιστορία γυρίζοντας μια για πάντα την πλάτη τους στην οπισθοδρόμηση και τα προσωπικά μικροσυμφέροντα».
Η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου απευθύνει έκκληση στον Κώστα Τασούλα «να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων. Η ανάγκη να κινηθεί ο ελληνικός κινηματογράφος σ’ ένα “καθαρό τοπίο” είναι επιτακτική».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας