Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η μελέτη του ΙΟΒΕ παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσία εκπροσώπων του οπτικοακουστικού κλάδου | EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΙΟΒΕ: Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης το σινεμά

Ο κινηματογράφος και ο οπτικοακουστικός τομέας μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η έρευνα επισημαίνει βεβαίως ότι ο κλάδος έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, όπως το σύνολο της οικονομίας, και προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυσή του.

Το ΙΟΒΕ εκπόνησε τη μελέτη με τίτλο «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία» έπειτα από παραγγελία του Ιδρύματος Ωνάση, που τη χρηματοδότησε, και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Όπως διαπιστώθηκε, η παραγωγή είκοσι ελληνικών ταινιών κάθε χρόνο, με μέσο προϋπολογισμό 450 χιλ. ευρώ, μπορεί να αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, διαφημιστικών σποτ και άλλων δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα, τότε η αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται σε 686 εκατ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος των οπτικοακουστικών μέσων αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη οικονομία και, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 η απασχόληση στον κλάδο διαμορφώθηκε στα δύο χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός αυτό ανέρχεται στο μισό σε σχέση με μια διετία πριν, όταν είχε καταγραφεί η υψηλότερη επίδοση από το 2008 και μετά.

Ανάγκη για ξένες επενδύσεις

Η μελέτη επισημαίνει πως η ανάπτυξη του κινηματογραφικού κλάδου δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε εγχώριους πόρους. Θα μπορούσε όμως να επωφεληθεί από την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αν αρθούν ή έστω αμβλυνθούν οι περιορισμοί που θέτει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, θα μπορούσαν να δοθούν και οικονομικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως χρονοβόρες διαδικασίες, απαιτείται η έκδοση αδειών από πολλές αρχές, ενώ διαπιστώνονται δυσκολίες στην πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές. Προτείνεται επίσης η δημιουργία περισσότερων του ενός συντονιστικών γραφείων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ξένοι ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα μιας δαπάνης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Επιπλέον, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει περισσότερες από 755 θέσεις εργασίας, ενώ θα έχει πολύ σημαντική επίδραση και στον τουρισμό της χώρας, αν γυριστεί μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε η αύξηση της τουριστικής κίνησης που έφεραν στην Κεφαλονιά και τη Σαντορίνη οι ταινίες «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider».

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης δήλωσε ότι στόχο της πρωτοβουλίας είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιδράσεων που έχει ως τώρα η οπτικοακουστική παραγωγή στην εθνική οικονομία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιδρύματος να υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά και τους Έλληνες δημιουργούς. Επίσης, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία προς ανάλυση, ώστε το Ίδρυμα να αναπτύξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας.

Από την πλευρά του ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής του, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας επισήμανε ότι το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, μελετά και αναλύει τις τάσεις, τις προοπτικές, καθώς και τους όρους υπό τους οποίους διάφορες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς ο ευρύτερος τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει πολλές θέσεις εργασίας.

Τη μελέτη παρουσίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΟΒΕ. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του οπτικοακουστικού κλάδου, όπως κινηματογραφιστές, διαφημιστές, παραγωγοί και άλλοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΙΟΒΕ: Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης το σινεμά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας