Στις 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μεγάλου θέματος που έκανε η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις γερμανικές εκλογές, η Κορίνα Βασιλοπούλου είχε πάρει συνέντευξη από τον δημοσιογράφο, σκηνοθέτη, καθηγητή στο Ινστιτούτο Μέσων και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε, στο Ντίσελντορφ, και ηγετικό στέλεχος του German Trade Union Confederation (συνδικάτο που αγωνίζεται κατά του ανθρώπινου τράφικινγκ με στόχο την εργασιακή εκμετάλλευση) Παγώνη Παγωνάκη, επισημαίνοντας ότι ένα από τα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει αφορά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αυτό λοιπόν το ντοκιμαντέρ-ιστορικό ντοκουμέντο («Martin Luther King - Ενα κρατικό έγκλημα») που γύρισε ο Παγωνάκης μαζί με τον Γερμανό σκηνοθέτη Κλάους Μπρέντενμπροκ, όπως και η έτερη, αναλόγως σημαντική κινηματογραφική δημιουργία τους «4 νεκροί στο Οχάιο - Ενας αμερικανικός εφιάλτης», θα προβάλλονται από αύριο στο STUDIO new star art cinema (Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης). Την αυριανή προβολή που συμπίπτει μάλιστα με την 57η επέτειο από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα προλογίσει ο Στέλιος Κούλογλου, παρουσία και των δύο σκηνοθετών, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Τα δύο ντοκουμέντα αναφέρονται σε σημεία καμπής στην ιστορία των ΗΠΑ και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η New Star επιλέγει να τα προβάλει τώρα, σε ένα άλλο σύγχρονο σημείο καμπής στην αμερικανική Ιστορία.
Το 53λεπτο φιλμ «Martin Luther King - Ενα κρατικό έγκλημα» (2004), που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πιάνει το νήμα από τις 4 Απριλίου 1968, όταν ο ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Dr. Martin Luther King Jr. δολοφονήθηκε με βολή ακριβείας από μικρή απόσταση, γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Μόνο 30 χρόνια αργότερα, το 1999, η υπόθεση αυτή παρουσιάστηκε σε δίκη στο Μέμφις, η οποία κατέληξε να επιβεβαιώσει συνωμοσία της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η ταινία επισημαίνει ότι αν και δηλώθηκε επισήμως και δημόσια ότι ο Κινγκ ήταν θύμα εγκληματικής πράξης, αυτή η αλήθεια δεν είχε καμία επίδραση στην κοινή γνώμη της Αμερικής. Το 60λεπτο ντοκιμαντέρ «4 νεκροί στο Οχάιο - Ενας αμερικανικός εφιάλτης» (2007) του σκηνοθετικού διδύμου Μπρεντεμπροκ και Παγωνάκη και πάλι αναφέρεται στα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου του 1970 στις ΗΠΑ, όταν άνδρες της αμερικανικής Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη συνεχιζόμενη αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, δολοφονώντας εν ψυχρώ 4 φοιτητές.
Η κινηματογραφική αφήγηση ξεκινά από τις 30 Απριλίου του 1970 όταν «ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο με τη διεύρυνση της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στο Λάος και στην Καμπότζη. Αυτή η ανακοίνωση οδήγησε σε πανεθνικές φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Κεντ Στέιτ στο Οχάιο, η αντιπαράθεση μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των φοιτητών βρίσκει ένα δραματικό και τραγικό τέλος: 4 φοιτητές πυροβολήθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά από 67 πυροβολισμούς, εντός 13 δευτερόλεπτων. Η επίθεση μαγνητοσκοπήθηκε από ομάδες κάμερας CBS, NBC και ABC και κατέστησε σαφές στο ευρύ κοινό ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ έφτασε επιτέλους στο αμερικανικό έδαφος. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές ποιος έδωσε την εντολή για τους πυροβολισμούς και κανένας από τους ένοπλους της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ δεν δικάστηκε ποτέ». Τα γεγονότα είχαν συγκλονίσει τον Νιλ Γιανγκ ο οποίος έγραψε το περίφημο τραγούδι «Ohio» που έγινε ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας