Από τα πιο δυνατά και επιδραστικά αλληγορικά μυθιστορήματα για τον ολοκληρωτισμό που γράφτηκαν στην ελληνική λογοτεχνία, «Το λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη (1919-2003), πολυδιαβασμένο, πολυμεταφρασμένο και βραβευμένο, παραμένει τραγικά επίκαιρο επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της σκέψης και της γραφής του Ελληνα πεζογράφου που υπήρξε από τους σημαντικότερους της μεταπολεμικής γενιάς. Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση (1965) μεταφέρεται -για δεύτερη φορά- στη μεγάλη οθόνη, όπως ανακοίνωσε χθες η κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής «Αργοναύτες», σε σενάριο-σκηνοθεσία Θεόφιλου Παπαστυλιανού. Οπως είχε πει εξάλλου ο Λουίς Μπουνιουέλ όταν διάβασε το μυθιστόρημα, «είναι ιδανική επιλογή για σινεμά».
«Σε μια εποχή που η σκιά του φασισμού απλώνεται επικίνδυνα πάνω από την Ευρώπη, αλλά και σε μια Νέα Εποχή όπου όλα στροβιλίζονται γύρω από τη δύναμη της κινούμενης εικόνας, η ταινία “The flaw” (“Το λάθος”) έρχεται μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου να καταγράψει, όπως το βιβλίο, τα ολέθρια δεινά του Ολοκληρωτισμού, αλλά και να δηλώσει την πίστη στον Ανθρωπο που ακόμη και την ύστατη στιγμή μπορεί να βρει το φως της ψυχής του μέσα στο σκοτάδι.
“Το λάθος” είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Σε μέρες που οι αξίες δοκιμάζονται, οι άνθρωποι στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, η άνοδος του εθνικισμού είναι γεγονός, οι πόλεμοι έχουν ήδη διαστάσεις εφιάλτη και το μέλλον χαράζει ανησυχητικά αβέβαιο…», αναφέρει η εταιρεία παραγωγής.
Η ταινία διατηρεί την καφκική και οργουελική ατμόσφαιρα του βιβλίου και εξελίσσεται σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο, όπως εξάλλου και το βιβλίο (αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε 114 ξένες εκδόσεις) που εκτυλίσσεται σε χώρα που δεν κατονομάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στη Ρίγα της Λετονίας τον Σεπτέμβριο και συνεχίζονται μέχρι τις 9 Νοεμβρίου σε Αττική και Βοιωτία. Η ταινία γυρίζεται στα αγγλικά με πρωταγωνιστές τον David Dawson στον ρόλο του Ανακριτή, τον Arthur McBain στον ρόλο του Υποπτου και τον Ralf Little στον ρόλο του Μάνατζερ, ενώ η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Αντζελα Μπρούσκου ερμηνεύει την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το σενάριο, σ’ έναν δυστοπικό κόσμο που κυριαρχείται από το Καθεστώς, ένας αδίστακτος Ανακριτής παίρνει εντολή από την Ειδική Υπηρεσία, που εκπροσωπεί την υπέρτατη εξουσία, να εφαρμόσει το τέλειο Σχέδιο, να αποδείξει, δηλαδή, ότι ένας Υποπτος είναι ένοχος. Το Σχέδιο προχωρά με χειρουργική ακρίβεια έως τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι οι εμπνευστές του δεν υπολόγισαν σ’ ένα Λάθος, που δεν είναι άλλο από τον παράγοντα άνθρωπο...
Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2025, όταν θα γιορτάζονται τα 60 χρόνια από την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας