Η σπουδαία Αυστραλή ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ, δεν φοβάται να δείξει τι πιστεύει και το έκανε και στο κόκκινο χαλί. Με το φόρεμά της σχημάτισε την παλαιστινιακή σημαία, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στον λαό της Γάζας, που υποφέρει από τις πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.
Το φόρεμα της Κέιτ Μπλάνσετ ήταν μπροστά μαύρο και πίσω απαλό ροζ, ενώ ήταν φοδραρισμένο με πράσινο μετάξι, που όταν ανασήκωσε την «ουρά», σε συνδυασμό με το κόκκινο χαλί, σχηματίστηκε η παλαιστινιακή σημαία.
Η κίνηση αυτή της ηθοποιού έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν μια σαφής απάντηση στους διοργανωτές του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή ότι δεν θα επιτρέψουν «πολιτικές πολεμικές» να στρέψουν το ενδιαφέρον μακριά από τον κινηματογράφο. Άλλωστε η Κέιτ Μπλάνσετ ήταν μεταξύ των ηθοποιών που το 2018 διαμαρτυρήθηκαν στο κόκκινο χαλί για την ανισότητα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία του σινεμά.
• «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Κέιτ Μπλάνσετ», γράφει η χρήστρια του Χ
Αρχικά, το φεστιβάλ είχε αποδεχθεί ότι οι Άραβες κινηματογραφιστές θα μπορούσαν να φορούν κονκάρδες για να δείξουν τη στήριξή τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα, αλλά και σε όσους επιθυμούσαν να φορούν καρφίτσες για να τιμήσουν τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.
• «Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή», το μήνυμα του επόμενου τουίτ.
Ωστόσο, τελικά οι διοργανωτές άλλαξαν γνώμη, με τον επικεφαλής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη των τελετών ότι «φέτος αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε ένα φεστιβάλ χωρίς πολεμικές, για να βεβαιωθούμε ότι το κύριο ενδιαφέρον για να είμαστε όλοι εδώ είναι ο κινηματογράφος, οπότε αν υπάρχουν άλλες πολεμικές δεν μας αφορούν».
• «Κανείς λογικός δεν μπορεί να στηρίζει το Ισραήλ και τους εγκληματίες πολέμου», λέει ο χρήστης του Χ.
Βέβαια, πριν από δύο είχαν επιτρέψει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθυνθεί με βιντεοκλήση στο κοινό και τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση πάντως δεν απέτρεψε καλλιτέχνες από τον κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον πόλεμο στη Γάζα. Ακόμη και ο Ομάρ Σι, κριτής του φεστιβάλ, έγραψε στο Instagram: «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη δολοφονία παιδιών στη Γάζα. ή οπουδήποτε αλλού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας