Με την ώθηση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ The Greek Film Festival in Berlin εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν το λες και λίγο επί πέντε ημέρες να προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους στις γεμάτες αίθουσες του κινηματογράφου Babylon. Και οι θεατές, Ελληνες του Βερολίνου, Γερμανοί, Ευρωπαίοι, ψαγμένοι σινεφίλ από κάθε γωνιά της Γης δίνουν το «παρών» στις προβολές, που είναι συνήθως sold out, συμμετέχουν ενεργά στα Q&A, ρωτούν και διατυπώνουν γνώμες που αποκαλύπτουν ενδιαφέρον, προβληματισμούς αλλά και τον θαυμασμό τους για τις ταινίες. Αυτή η συμμετοχή είναι από τα μεγαλύτερα εύσημα για τους Ελληνες και Κύπριους σκηνοθέτες, των οποίων οι ταινίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οπως φυσικά και για την ομάδα του φεστιβάλ που με σκληρή δουλειά, πείσμα και πάθος, αν και με ελάχιστους πόρους, έχει καταφέρει να κάνει εφικτό ό,τι φάνταζε αδύνατο. Να δημιουργήσει ένα εθνικό φεστιβάλ στην πόλη της Μπερλινάλε, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα αντίστοιχα του είδους του.
Η 9η διοργάνωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης που ανέβασαν τον πήχη για τις διοργανώτριες, αφού οι γυναίκες κρατούν τα ηνία του φεστιβάλ. Μαζί με τη διευθύντρια Σοφία Σταυριανίδου, η ολιγομελής ομάδα (Ελενα Αθανασιάδου, Κώστας Αϊβαλιώτης, Σοφία Αθανασάκη, Αλκηστη Καφετζή, Ντόρα Πρασίνου, Αλεξάνδρα Παπακωνσταντίνου, Βλάσσης Ρουσινέλος, Ζωή Αιμιλιάνος) επιλέγει τις ταινίες, επικοινωνεί το πρόγραμμα, παρουσιάζει τα Q&A, ρυθμίζει κάθε σημαντικό ζήτημα, φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια μαζί με τους λίγους εθελοντές που συνεπικουρούν. Γι’ αυτό και τα καλά λόγια περισσεύουν από όσους βρέθηκαν (σχεδόν σαράντα σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί) στο Βερολίνο. Οχι μόνο για την αψεγάδιαστη διοργάνωση, για το υψηλό επίπεδο των κριτικών επιτροπών, τις οποίες αποτέλεσαν πρόσωπα κύρους της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά και για τη ζεστή, οικεία ατμόσφαιρα που δημιουργούν εντός και εκτός των αιθουσών. «Δεν είμαι απλώς ευχαριστημένη, είμαι ευτυχισμένη! Δημιουργήσαμε μια απίστευτη εκτίναξη στα εισιτήρια, φαίνεται ότι ο κόσμος εμπιστεύεται απόλυτα το πρόγραμμά μας, το είδος του φεστιβάλ που κάνουμε, τη σκληρή δουλειά ως προς το περιεχόμενο και την επικοινωνία. Ευχαριστώ όλη την ομάδα μας, όλους όσοι μας στηρίζουν» δήλωσε η κ. Σταυριανίδου στην «Εφ.Συν.».
Οι τρεις αίθουσες του κινηματογράφου Bebylon και οι βοηθητικοί χώροι αποτελούν την έδρα του φεστιβάλ. Πρόκειται για πολιτιστικό και κινηματογραφικό στέκι του Βερολίνου που μας κάνει να ζηλεύουμε για τον τρόπο που οι Γερμανοί διατηρούν τις ιστορικές αίθουσες της χώρας τους. Ο κινηματογράφος είναι ένα στολίδι που οι Βερολινέζοι έχουν φροντίσει να διατηρήσουν και να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο σε αντίθεση με την ισοπέδωση των παραδοσιακών αιθουσών που συμβαίνει στην Αθήνα. Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Mitte, στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ απέναντι από το εμβληματικό «θέατρο του λαού» Volksbühne. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινιστεί και έχει αποκτήσει άλλες δύο μικρότερες αίθουσες με αυτόνομη είσοδο στην πλαϊνή πλευρά. Η πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται είναι από τις ελάχιστες που σώθηκαν από την ισοπέδωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί δείγμα χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα του αρχιτέκτονα Hans Poelzig.
Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Babylon απονεμήθηκαν τα βραβεία («Ολα όσα έγιναν στο 9ο Greek Film Festival in Berlin» 28/3/24 efsyn.gr) και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, που γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή από τους θεατές. Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίσαμε: την προβολή της ταινίας «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, η οποία παρευρέθηκε στο φεστιβάλ και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της. Η «Φόνισσα» ήταν η ταινία έναρξης και το κοινό ενθουσιάστηκε όπως έδειξε με το χειροκρότημα και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Η προβολή έγινε sold out μέσα στις πρώτες δύο μέρες, γι’ αυτό και οι διαχειριστές του Babylon προγραμμάτισαν και δεύτερη προβολή εκτός φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου (προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες) συγκέντρωσε τη λεσβιακή και τη φεμινιστική κοινότητα του Βερολίνου και η δεύτερη προβολή έγινε πάλι στην κεντρική αίθουσα του Babylon εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής των θεατών.
Μεγάλη απήχηση είχε το αφιέρωμα «Bλoody Screen» (με το ελληνικό λ να κόβει την αγγλική λέξη) που πρόβαλε το old time classic «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια (του 2005) και το το καινούργιο monster movie «Minore» του Kωνσταντίνου Κουτσολιώτα, κωμωδία τρόμου που ενθουσίασε το κοινό με πολλούς τρόπους.
Ολο το φεστιβάλ κατέγραψαν καρέ καρέ οι εξαιρετικοί φωτογράφοι Jonas (@Joe Doe Photography) και Λευτέρης (@Lefteris koumaras)
Το καθιερωμένο Berlin Walk, μια ιδιαίτερη ξενάγηση στα αξιοθέατα και τις γειτονιές του Βερολίνου, έγινε από τη Γεωργία Θεοδωράτου και παρά το κρύο και το ψιλόβροχο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον της ομάδας που την ακολούθησε πιστά.
Είπαν για το φεστιβάλ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Γιώργος Κακαβάς, γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού, υπουργείο Πολιτισμού
«Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία, δεν περίμενα να έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από το γερμανικό κοινό ο ελληνικός κινηματογράφος. Δοξάστηκε. Οι αίθουσες ήταν γεμάτες, οι συζητήσεις στα Q&A πολύ διαφωτιστικές και εποικοδομητικές. Η φιλοξενία, άψογη. Στο κέντρο της Γερμανίας, στην καρδιά της, «χτύπησε» ο ελληνικός κινηματογράφος και κέρδισε τους θεατές. ΟΙ ταινίες έδωσαν το στίγμα όχι μόνο γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο με πολλά μηνύματα που πέρασαν στο κοινό και αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις».
Χριστίνα Ιωακειμίδη (η ταινία της «Medium» πήρε Ειδική Μνεία)
«Το φεστιβάλ έγινε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα. Εχουν κάνει τρομερή δουλειά όλοι και έδωσαν σημασία στην κάθε λεπτομέρεια. Ο κινηματογράφος Babylon είναι φανταστικός, είμαστε πολύ τυχεροί που προβλήθηκαν εκεί οι ταινίες μας, αλλά και η Κριτική Επιτροπή είχε καταπληκτική σύνθεση. Το βραβείο ήταν ωραία έκπληξη».
Μυρτώ Πατσαλίδου (το ντοκιμαντέρ «Πένθος - Αυτοί που μένουν», που έκανε σε συνσκηνοθεσία με τη Μαρία Λούκα, πήρε το βραβείο της αντίστοιχης κατηγορίας Documentary Award. Πρόκειται για μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες των Shahzad Luqman, Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου. Η προβολή ήταν από τις πιο δυνατές της διοργάνωσης όπως και η συζήτηση που ακολούθησε)
«Γνωρίζαμε το φεστιβάλ. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που η ταινία μας προβλήθηκε εδώ, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ακρα Δεξιά αυξάνει την επιρροή της στη Γερμανία. Ευχόμαστε να λειτουργήσει η ταινία ως τεκμήριο μιας σκοτεινής εποχής για την Ελλάδα. Να υπενθυμίσει τα δεινά της Ακρας Δεξιάς αλλά και της δύναμης που έχουμε ως πολίτες όταν αντιδρούμε μαζικά και όταν κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια απέναντι στην Ακρα Δεξιά και σε οποιαδήποτε ακραία κατάσταση, είτε έρχεται από τον οργανωμένο φασισμό, είτε από τον κοινωνικό εκφασισμό, είτε από τις κυβερνήσεις μας. Μπορούμε να αντιδράσουμε και έχουμε δύναμη απέναντι σε αυτό. Το φεστιβάλ ήταν εξαιρετικό και πολύ καλά οργανωμένο, όπως εξαιρετική ήταν και η εμπειρία μας».
Μαίρη Κολώνια (η ταινία της «Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιό της» έλαβε Ειδική Μνεία Ταινίας Μικρού Μήκους)
«Το φεστιβάλ ήταν υπεράνω των προσδοκιών μου και ιδιαίτερα η συμμετοχή των Γερμανών, πέρα από την ελληνική κοινότητα που ήρθε με μεγάλη προσμονή να δει τις ελληνικές ταινίες. Με εντυπωσίασε η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο επικοινωνίας και η αναγνωρισιμότητα των ελληνικών ταινιών. Μπράβο στην ομάδα του φεστιβάλ για την εξαιρετική δουλειά της. Μας τιμούν όλους. Αισθάνθηκα πολύ περήφανη ως Ελληνίδα. Η βράβευση της ταινίας μου με τιμά διπλά γιατί βραβεύτηκα από μια εξαιρετική Κριτική Επιτροπή και ανάμεσα σε ταινίες που πραγματικά έχουν ξεχωρίσει σε διεθνή φεστιβάλ. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Η διάκριση με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί το θέμα μου δεν εμπίπτει στη συνήθη προσφιλή θεματολογία των ταινιών μικρού μήκους. Αφορά ένα κοινωνικό θέμα, την τρίτη ηλικία, και μου δίνει κουράγιο ότι τόσο η κινηματογραφική κοινότητα όσο και το κοινό κυρίως ανταποκρίνεται θετικά».
Κύρος Παπαβασιλείου (συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Embryo Larva Butterfly»)
«Πολύ θερμό φεστιβάλ. Μας αγκάλιασαν οι διοργανωτές πάρα πολύ. Οι ταινίες εξαιρετικές, μικρή επιλογή, αλλά πολύ καλή στο σύνολό της. Γνωρίζω το φεστιβάλ εδώ και 8 χρόνια, αλλά βλέπω ότι έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Μου έκανε εντύπωση ο κόσμος που ήταν στην ταινία μου, ήταν πολύ θερμό κοινό, Ελληνες και ξένοι, και το Q&A ήταν the best».
Με θερμά λόγια για το φεστιβάλ μάς μίλησαν επίσης οι Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Hellas Film του ΕΚΚ, Φλομαρία Παπαδάκη, ηθοποιός στο «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, Χρήστος Αδριανόπουλος, σκηνοθέτης «Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα», Γιώργος Γεωργακόπουλος σκηνοθέτης «Το θερμοκήπιο», Γιώργος Τσιαντούλας, ηθοποιός, και Ξενοφώντας Χαλάτση συνσεναριογράφος «Το καλοκαίρι της Κάρμεν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας