«Εφυγε» από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια και, όχι, δεν λείπει λιγότερο ούτε ως δημιουργός ούτε ως άνθρωπος. Ηταν η γενιά του; Ηταν η ματιά του; Ηταν το ταλέντο του; Ηταν οι τρόποι του; Ο,τι και να ’ταν και να μην ήταν, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης δεν είναι πια μαζί μας και έχουμε φτάσει στο σημείο, όπως για όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες, να γίνονται αφιερώματα στο έργο τους μετά θάνατον. Κάτι που όχι μόνο είναι θεμιτό αλλά και απολύτως απαραίτητο, ειδικά τώρα, με τον «πόλεμο» που ανοίγει το ΥΠΠΟΑ με τον ελληνικό κινηματογράφο (με τη συγχώνευση ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΟΠΙ, δες «Συγχωνεύουν φορείς-κλειδιά - Τελειώνουν τους δημιουργούς», 5.12.2023). Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά τη φετινή περίοδο προβολών της με μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Τσιώλη, με τίτλο «Μια τόσο κοντινή παρουσία» (7-13/12), στο σινεμά «Ολύμπιον» (και στις δύο αίθουσες: κεντρική και «Π. Ζάννας»).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του πολυαγαπημένου σκηνοθέτη: «Γυναίκες που περάσατε από ’δώ» (2017), «Μικρός δραπέτης» (1968) και «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» (1992), «Η ζούγκλα των πόλεων» (1970) και «Φτάσαμεε!...» (2004), «Ακατανίκητοι εραστές» (1988) και «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) – αυτές τις δύο προβολές θα προλογίσει ο Κώστας Ιορδανίδης, μοντέρ του Σταύρου Τσιώλη και στενός συνεργάτης της κόρης του σκηνοθέτη, υπεύθυνης για την ψηφιοποίηση του έργου του, «Πανικός» (1969) και «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1995), «Κατάχρησις εξουσίας» (1971) και «Ερωτας στη χουρμαδιά» (1990), «Σχετικά με τον Βασίλη» (1986) και «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998).
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης δεν θα περιοριστεί στις προβολές των ταινιών (όχι ότι δεν φτάνουν και περισσεύουν) αλλά θα το πλαισιώσει με την παρουσία προσκεκλημένων και ομιλητών από το στενό οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του Σταύρου Τσιώλη: η Κατερίνα Τσιώλη, κόρη του σκηνοθέτη και βασική του συνεργάτιδα ως σκριπτ, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής και ηθοποιός σε πολλές ταινίες του, αλλά και συνθέτρια, στιχουργός και ερμηνεύτρια σε ορισμένα από τα ξεχωριστά τραγούδια στις ταινίες του, θα παρευρεθεί σε όλες τις ταινίες του αφιερώματος και θα μιλήσει για την πλούσια κινηματογραφική κληρονομιά του πατέρα της. Επιπλέον, ο Κώστας Ιορδανίδης, μοντέρ στις σημαντικότερες ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, θα αναλύσει στο κοινό τόσο τον κινηματογραφικό κόσμο που είχε πλάσει ο Ελληνας δημιουργός όσο και τη διαδικασία της ψηφιοποίησης του έργου του (Κυριακή 10/12).
Η τσελίστρια Εύη Καζαντζή, η οποία συμμετείχε στην ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (ερμηνεύοντας τη νοσοκόμα-φίλη της Κλυταιμνήστρας), θα μας μεταφέρει άγνωστες στιγμές από τα γυρίσματα της θρυλικής αυτής ταινίας του Τσιώλη, η οποία θα κλείσει το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης και το μουσικό σχήμα των Qarabağ (Καραμπάχ) θα ερμηνεύσει τη Δευτέρα 11/12 στις 22.00, στο μπαρ Υ (Εδέσσης 5, Ανω Λαδάδικα) μουσικές και τραγούδια από τις ταινίες του αφιερώματος, κάποια από τα οποία ακούστηκαν μεν στις ταινίες του Τσιώλη αλλά δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και μαζί με τους έξι μουσικούς (Ηλίας Καραμπατζάκης, Θανάσης Ξιούφης, Πάνος Αχτσιόγλου, Θοδωρής Σιταράς, Γιώργος Δημητριάδης, Αποστόλης Βελισκάκης), την ερμηνεύτρια Κίρκη Ηλιάδη-Χαρμάνα, θα συνοδεύσει και η Κατερίνα Τσιώλη.
ℹ️ Αφιέρωμα «Μια τόσο κοντινή παρουσία» σε ολόκληρο το έργο του Σταύρου Τσιώλη (7-13/12), στο «Ολύμπιον», στην κεντρική αίθουσα και στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Ηλεκτρονικά εισιτήρια: www.viva.gr. Αναζητήστε την ειδική έκδοση του Φεστιβάλ για τον Σταύρο Τσιώλη στο e-shop του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (www.filmfestival.gr / 7 ευρώ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας