Αποστολή
Η μικρή φόρμα χωράει τα πάντα. Το ασπρόμαυρο οδοιπορικό στο Αγιο Ορος, την ερωτική ιστορία δύο γυναικών με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη σχέση μάνας-γιου, γυναικοκτονίες, δράματα οικογενειακά και προσωπικά, χιουμοριστικές ιστορίες, αλληγορίες, ντοκιμαντέρ για τη φύση και ζώα που αιχμαλωτίστηκαν σε κλουβιά σε κάποιο ευρωπαϊκό πάρκο, περιπέτειες φανταστικές και ρεαλιστικές, την Αθήνα που σκοτώνει τα παιδιά της, από τον Σωτήρη Πέτρουλα μέχρι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ.
Το Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει μπει εδώ και χρόνια στον διεθνή χάρτη, είναι στόχος για νέες κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές, αλλά και βετεράνους απ’ όλο τον κόσμο που επιλέγουν να παρουσιάσουν εδώ τις ταινίες τους.
Ενας νεαρός κινηματογραφιστής από τις Φιλιππίνες μάζευε δύο χρόνια χρήματα για να φέρει το κινηματογραφικό του σχέδιο στο Pitching Lab, που κλείνει φέτος δέκα χρόνια και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Βαρβάρας Δούκα, καθώς πριν από λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή ο εξαιρετικός Στάθης Παρασκευόπουλος, ένα από τα «διαμάντια» του Φεστιβάλ Δράμας.
Ταινίες από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Κούβα, το Ισραήλ, ακόμα και την Κίνα, από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό, από κάθε γωνιά του πλανήτη, διαγωνίζονται στα επτά διαγωνιστικά τμήματα. Η πλατεία και ο εξώστης του κινηματογράφου «Ολύμπια», όπως και ο θερινός «Αλέξανδρος» γεμίζουν ασφυκτικά σε όλες τις προβολές των διαγωνιστικών τμημάτων και την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται εμφατικά η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης στέγης και κινηματογραφικών αιθουσών, αφού οι θεατές είναι πάντα πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.
Βέβαια, εκεί που σημειώθηκε το αδιαχώρητο και μαζεύτηκαν εκατοντάδες Δραμινές και Δραμινοί ήταν οι προβολές των καταδικών τους ταινιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου το βράδυ της Τετάρτης, στο προαύλιο του πολιτιστικού χώρου «Κύκλωψ», στο γνωστό Μαρμάρινο Σπίτι και πρώην Καπναποθήκη Ιωάννη Αναστασιάδη, που έχει ανακαινιστεί υποδειγματικά και αυτή την περίοδο φιλοξενεί την έκθεση της Nelly’s.
Με επίκεντρο τα νερά της Αγίας Βαρβάρας, ένα από τα ωραιότερα πάρκα της χώρας, το 46ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και μοντέρ Γιάννη Σακαρίδη, φιλοξένησε εκατοντάδες προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νέους στην πλειονότητά τους, δημιουργούς από όλο το φάσμα της 7ης τέχνης, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μοντέρ, παραγωγούς. Ολοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν με το κοινό και τους δημοσιογράφους καθημερινά, στις πρωινές παρουσιάσεις -Q&As- που διεξήγαγε υποδειγματικά ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πάντσος.
«Η ταινία έχει τη στόφα μιας μικρής σαμανικής τελετουργίας, καθώς ήθελα να κάνω μια ωδή στο φιλμ και επίσης ήθελα να δω αν μπορούσα να μεταβολίσω τον χρόνο όπως αυτός μπορούσε να υπάρχει. Εχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε οτιδήποτε άπτεται του αρχείου, το θεωρώ πολύ σημαντικό και για την ιστορική μας μνήμη» είπε ο Ελληνοαλβανός Νεριτάν Ζιντζιρία, από τους πιο σημαντικούς και ελπιδοφόρους νέους σκηνοθέτες, κατά την παρουσίαση της ταινίας του «Φως εκ φωτός», η οποία διαγωνίζεται και στο Διεθνές.
Η Χρυσιάννα Παπαδάκη και ο Στέργιος Ντινόπουλος μίλησαν για την «Αρκουδότρυπα», που έχει στο επίκεντρο τον έρωτα ανάμεσα σε δύο γυναίκες, και όπως είπαν, «γυρίσαμε την ταινία στην Ελάτη Τρικάλων. Χρειάστηκε αρκετή πεζοπορία και μας βοήθησαν οι ντόπιοι. Μόνο να βρεις τη σπηλιά είναι μια οδύσσεια, αλλά είναι καταπληκτική, σαν λαβύρινθος. Σκεφτήκαμε την ταινία στην καραντίνα για να βγούμε από την κατάθλιψη. Στο επίκεντρό της είναι η φύση, οι νέοι, ο έρωτας. Εχουμε δει πολλές ταινίες queer στην πόλη, όχι όμως και στην επαρχία, η αίσθηση εκεί είναι διαφορετική, δεν είναι μόνο μια αστική εμπειρία όλο αυτό. Ταυτόχρονα θίγουμε το θέμα του έρωτα μέσα στη φιλία, αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις με τις ρίζες σου».
Ο Αστέρης Τζιώλας και οι συνεργάτες του μίλησαν για «Το καλοκαίρι που παρατήρησα για πρώτη φορά τον ήλιο να δύει», μια τρυφερή ταινία με πρωταγωνιστές παιδιά και το δύσκολο εγχείρημα να τους βγάλουν το ταλέντο του ηθοποιού.
Ο Φοίβος Ημελλος (o 24χρονος γιος του Δημήτρη Ημελλου είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός) στο «Wings», με αφορμή μια γυναικοκτονία, αναφέρεται στις σχέσεις μητέρας-γιου και όπως είπε, «η οικογενειακή παθογένεια είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Βρίσκομαι σε ηλικιακή μετάβαση και θέλω να αποτινάξω από επάνω μου κάποια οικογενειακά θέματα θεωρώντας ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον αλλά και πιο δύσκολο το πώς μια γυναίκα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας που έρχεται να της γκρεμίσει τις σταθερές στη ζωή της». Αυτές είναι μόνον τέσσερις ενδεικτικές παρουσιάσεις από τις δεκάδες που φιλοξενήθηκαν.
Ο Κυριάκος Αγγελάκος και η Μαρία Κομνηνού μίλησαν για τη Φρίντα Λιάππα (1948-1994) στην εκδήλωση «Τα μυστικά του σινεμά είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία». Ο τίτλος είναι «δανεικός» στίχος του Αντρέα Εμπειρίκου (από το ποίημά του «Κινηματογράφος ή Cinema ή Movies»), «τον οποίο είχε κορνιζάρει στο γραφείο της η Φρίντα», όπως είπε ο σκηνοθέτης και σύντροφός της, Κυριάκος Αγγελάκος. Οι τρεις μικρού μήκους που είχε γυρίσει η Φρίντα Λιάππα ψηφιοποιούνται και στην επόμενη διοργάνωση θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο και την προσωπικότητά της, που σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο.
Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας, βιβλικές καταστροφές και ολοκληρωτικός αφανισμός περιουσιών και καλλιεργειών σε μεγάλο μέρος της χώρας μαζί με την παντελή απουσία του κράτους είναι η εικόνα της Ελλάδας. Η Δράμα είναι από τις πόλεις που δεν επλήγη –ευτυχώς– από τις φονικές πλημμύρες και έτσι το 46ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους διεξήχθη κανονικά. Αύριο η αυλαία πέφτει με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.
Να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ εξέφρασαν την οδύνη τους για τις απώλειες των ανθρώπων και τις καταστροφές, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ακύρωσε την καθιερωμένη εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει χθες. Να θυμίσουμε ότι όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στην online πλατφόρμα του φεστιβάλ έως τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας