Μάλλον παραπλανητικός κρίνεται ο τίτλος «Διατηρείται το σινεμά ΙΝΤΕΑΛ στο πλαίσιο της επένδυσης του ομίλου Μήτση» σε σχετική ανακοίνωση που κοινοποίησε σήμερα ο όμιλος.
Και αυτό γιατί στην τρίτη παράγραφο διαβάζουμε πως «θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.».
Δεν μπορούμε επίσης παρά να επισημάνουμε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο όμιλος θα προτείνει λύσεις, «προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων» και δεν θα συμβεί το αντίθετο που θα ήταν και το απολύτως λογικό εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου.
Όσο προσεκτικά διατυπωμένο και να είναι αυτό το σημείο αντιλαμβάνεται κανείς πως α)το «Ιντεάλ» δεν θα έχει πλέον την εικόνα και την αποστολή που είχε μέχρι σήμερα, αλλά β) θα ενταχθεί σ΄ένα ευρύτερο χώρο που θα χρησιμεύει κυρίως ως συνεδριακό κέντρο, στο οποίο θα υπάρχει ενδεχομένως κι ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων όπου θα γίνονται και κάποιες παραστάσεις ή προβολές οι οποίες θα απευθύνονται καταρχάς στον συνεδριακό τουρισμό. Αλλωστε προς αυτή τη σκέψη οδηγεί και η αναφορά της ανακοίνωσης σε «εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος» και όχι σε κινηματογραφική εταιρεία, και γ) η χρήση και η εποπτεία του χώρου δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τον Γιώργο Σπέντζο, διαχειριστή του σινεμά έως εδώ, αλλά και τον μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια της θρυλικής Σπέντζος Φιλμ, που κληρονόμησαν την εταιρεία.
Και ο ίδιος έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο διαδικτυακό περιοδικό propaganda και στη Δέσποινα Παπαγεωργίου: «Στις προτάσεις μας λέμε να γίνει ένα Ιντεάλ, έστω και μικρότερο, όπως εξυπηρετεί τα σχέδια των αρχιτεκτόνων του Ομίλου Μήτση, αλλά να μη φύγει ένα τοπόσημο 100 ετών, να υπάρχει και αυτό μέσα στον όγκο του ξενοδοχείου, ο οποίος θα χτιστεί σε 8.000 τμ, δηλαδή έχει χώρο απέραντο. Αυτά ζητούμε εμείς. Τώρα, ο Όμιλος Μήτση δεν θέλει σινεμά. Θέλει να κάνει ένα συνεδριακό κέντρο, δυνατό και μοντέρνο, όπως όλα τα ξενοδοχεία έχουν».
Η ανακοίνωση του Ομίλου Mitsis Hotels φτάνει την ώρα που έχουν πολλαπλασιαστεί οι αντιδράσεις των πολιτών για το «Ιντεάλ» για την αλλαγή χρήσης ενός αθηναϊκού τοπόσημου καθώς και για το γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης «ακρωτηριάζεται» στο όνομα μίας πολύ αμφιλεγόμενης "αναβάθμισης" με τους όρους που την εννοεί η παρούσα κυβέρνηση, από τις επίσης ιστορικές του κινηματογραφικές αίθουσες και προγραμματίζεται με ελεύθερη είσοδο σειρά δράσεων την Κυριακή με στόχο τη διάσωση των τριών σινεμά Ιντεάλ, Αστορ και Ίριδα (που έρχεται η σειρά τους). Θα λέγαμε μάλιστα πως πρόκειται για μία ανακοίνωση-απόπειρα «εξωραϊσμού» της εντύπωσης των πολιτών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν - Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.
Ο Όμιλος συμμετείχε στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιλογή Αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού. Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.
Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου.
Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν - Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.
Ο Όμιλος Mitsis Hotels, κατά το ΑΠΕ, <<θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο>>. Και «σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο. Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.»
Για το λόγο αυτό, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ομίλου, «ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού.»
Φυσικά η ανακοίνωση επισφραγίζει το…gentrification:
«Με 45ετή εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο Όμιλος Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το ακίνητο με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τη συντήρηση, ανακαίνιση και διατήρηση του χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας στους επισκέπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μήτσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας