Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ακόμα μία επιτυχία για τη σκηνοθέτιδα του «Attenberg»

Το «Chevalier» της Τσαγγάρη πάει Λοκάρνο

Η Αθηνά Τσαγγάρη δεν έχει έλλειψη από μεγάλα φεστιβάλ και διεθνή αναγνώριση. Μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο αποτελούν το πιο διάσημο «ντουέτο» του ελληνικού σινεμά, εκείνου που κάποτε αποκάλεσαν «weird» και έκτοτε τού 'μεινε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ευχάριστη η είδηση ότι η νέα ταινία της με τίτλο «Chevalier» επιλέχτηκε για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο (5-15 Αυγούστου), ενός από τα πιο σημαντικά, αγαπητά και εορταστικά της Ευρώπης. Και μόνο οι υπαίθριες προβολές στην Piazza Grande, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι οχτώ χιλιάδες θεατές, θα έφταναν για τη φήμη του, πόσο μάλλον που χρόνια τώρα, από το 1946, αυτή η μικρή γωνιά της Ελβετίας, σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, δεν σταματά να προβάλλει και να υπερασπίζεται το καλό σινεμά.

Το «Chevalier» θα κάνει, λοιπόν, την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Λοκάρνο στις 12 Αυγούστου. Είναι η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους της Αθηνάς Τσαγγάρη μετά τη «Διαρκή αποχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ» (2000) και το διάσημο «Attenberg» (2010), που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας, από το οποίο και έφυγε με το πολύ σημαντικό Coppa Volvi (βραβείο γυναικείας ερμηνείας) για την πρωταγωνίστριά του Αριάν Λαμπέντ, που κάνει ήδη διεθνή καριέρα (και πέραν των ταινιών του Λάνθιμου).

Η ταινία, σε σενάριο της Αθηνάς Τσαγγάρη και του Ευθύμη Φιλίππου, είναι απολύτως ανδρική. Μια παρέα ανδρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος με γιοτ. Οταν μια μηχανική βλάβη ακινητοποιεί το σκάφος και τους εγκλωβίζει κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που βαφτίζουν Chevalier (ιππότης). Είναι διασκεδαστικό, αλλά και εξόχως ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος αν δεν ανακηρυχτεί πρώτα ο νικητής.

Το καστ της Τσαγγάρη είναι πολύ ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς, μέλος της παρέας του γιοτ είναι ο Σάκης Ρουβάς, που να μην ξεχνάμε ότι έχει αρχίσει με σοβαρότητα την κινηματογραφική του καριέρα. Πέντε ακόμα έμπειροι ηθοποιοί συμπληρώνουν την πρωταγωνιστική ομάδα: Γιώργος Κέντρος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Πάνος Κορώνης, ενώ εμφανίζονται και οι Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Ορφανός και Κώστας Φιλίππογλου.

Η σκηνοθέτις, παρέα με την αντροπαρέα των 6, θα παραστεί στην πρεμιέρα του Λοκάρνο. Μακάρι η ταινία να πάρει όλα τα βραβεία, αν και η πρόσφατη ελληνική παράδοση στο Λοκάρνο γέρνει ειδικά προς τη «Λεοπάρδαλη», το βραβείο α' ανδρικού ρόλου. Το είχε πάρει το 2002 ο μικρούλης Γιώργος Καραγιάννης, πρωταγωνιστής τού «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, το πήρε το 2009 και ο συγκλονιστικός Αντώνης Καφετζόπουλος της πολλαπλώς βραβευθείσας ταινίας του Φίλιππου Τσίτου «Ακαδημία Πλάτωνος».

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Λοκάρνο είναι ένα γκλάμορους αμερικάνικο όνομα, ο μεγάλος φωτογράφος των σταρ και μετέπειτα βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Το σκιάχτρο», Τζέρι Σάτζμπεργκ. Μαζί του θα κρίνουν τις 14 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ο διάσημος Γερμανός ηθοποιός Ούντο Κίερ, ο βραβευμένος ήδη στο Λοκάρνο Ισραηλινός σκηνοθέτης Ναντάβ Λαπίντ και η Κορεάτισσα ηθοποιός Μουν-σο-Ρι.

Εχει και η Τσαγγάρη, όμως, καλές σχέσεις με το Λοκάρνο. Εκεί έκανε το 2012 την πρεμιέρα της η 33 λεπτών ταινία της «The Capsule», μια εικαστική περφόρμανς για τον κόσμο της μόδας, γυρισμένη ατμοσφαιρικά στην Υδρα, παραγγελία και παραγωγή του Δάκη Ιωάννου και του DesteFashionCollection. Στο «Chevalier» η σκηνοθέτις ξαναβρίσκει ως executive producer τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο της Faliro House Productions. Είναι μια συμπαραγωγή με τη Haos Film, τη Νova & Τhe Match Factory με τη στήριξη του ΕΚΚ.

Ηδη η Αθηνά Τσαγγάρη έχει στα σκαριά την επόμενη ταινία της. Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ-κωμωδία με τίτλο «White Knuckles» (κάτι σαν «Με σφιχτές τις αρθρώσεις»). Δυο αδελφές, μια λογίστρια και μια διαρρήκτρια, μπλέκουν με παράνομες δραστηριότητες. Θα δουλέψει το σενάριο με την ενίσχυση του κορυφαίου Film Society of Lincoln Center, που οργανώνει κάθε χρόνο το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα φιλοξενηθεί σ' αυτό ως Filmmaker in Residence 2015. Και είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις της Τσαγγάρη με τις ΗΠΑ (αμερικανοσπουδασμένη και επί δέκα και πάνω χρόνια διευθύντρια του Cinematexas International Short Film Festival στο Οστιν).

Το «Chevalier» δεν είναι η μόνη ελληνική ταινία στο Λοκάρνο. H μικρού μήκους «Yellow Fieber» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (δημιουργού της πολυβραβευμένης «Washingtonia») συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους. Μιλάει για μια πόλη, την Αθήνα, που ξαφνικά καλύπτεται από κίτρινη σκόνη, ακολουθεί επιδημία κίτρινου πυρετού και μετατρέπεται σε φοινικόδασος.

info: Η ταινία της Τσαγγάρη θα βγει στις αίθουσες από τη Feelgood Entertainment. Διεύθυνση φωτογραφίας Χρήστος Καραμάνης. Μοντάζ Ματ Τζόνσον, Γιώργος Μαυροψαρίδης. Ηχος Λέανδρος Ντούνης. Μιξάζ Κώστας Βαρυμποπιώτης. Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα. Σκηνικά Αννα Γεωργιάδου. Παραγωγοί: Μαρία Χατζάκου και Αθηνά Τσαγγάρη. Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Μπιρμπίλης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «Chevalier» της Τσαγγάρη πάει Λοκάρνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας