Έφυγε από τη ζωή, στα 83 του χρόνια, ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ. Ο διάσημος Αιγύπτιος απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο ατζέντης του.
Όπως είχε δηλώσει ο γιος του τον Μάιο, ο Σαρίφ είχε Αλτσχάιμερ.
Ο Ομάρ Σαρίφ έγινε γνωστός από την ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο», ενώ έπαιξε και στον «Λόρενς της Αραβίας»
Μεταξύ των μεγάλων του επιτυχιών, συγκαταλέγεται και ο ρόλος του στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας», ο οποίος τον καθιέρωσε στη διεθνή σκηνή.
Ποιος ήταν ο Ομάρ Σαρίφ
Ο Σαρίφ Αλί του «Λώρενς της Αραβίας» (1962), ο γοητευτικός και επικός «δόκτωρ Ζιβάγκο»(1965), ο τζογαδόρος Νίκι Αρνστάιν στο «Ενα αστείο κορίτσι» (1968), ο αξέχαστος Ομάρ Σαρίφ, γεννήθηκε το 1932 στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, κι η καταγωγή του από χριστιανική οικογένεια ρωμαιοκαθολική στο δόγμα. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εργάστηκε κατ΄αρχάς στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του.Στη συνέχεια σπούδασε σε δραματική σχολή του Λονδίνου και στράφηκε στον κινηματογράφο το 1953, με πρώτη εμφάνιση σε μια αιγυπτιακή ταινία (Μάχη στην Κοιλάδα) για ν' ακολουθήσουν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές, ρομαντικές ταινίες .Στη φιλμογραφία του, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ταινίες «Οι Καλύτερές μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959), κι η διασκευή της 'Αννα Καρένινα με τίτλο Ο Ποταμός της Αγάπης (1961).
Ήταν το 1962 όταν ο Ομάρ Σαρίφ υποδύθηκε τον Σαρίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέηβιντ Λιν, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία στην οποία συμμετείχε με μια ερμηνεία που του εξασφάλισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου, βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας σε κινηματογραφική ταινία και «Πολλά Υποσχόμενου 'Ανδρα Ηθοποιού» και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.
Ο Ομάρ Σαρίφ, μετά από μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», του Φρανσουά Ντιπερόν. Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.
Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας