Με ελληνικές μελωδίες και εικόνες από Ελλάδα γέμισε η Γάνδη! Το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης του Βελγίου (12-23 Οκτωβρίου) τίμησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο τον ελληνικό κινηματογράφο, τους δημιουργούς του, αλλά και τους συνθέτες της μουσικής του και πρώτα πρώτα την Ελένη Καραΐνδρου, την οποία βράβευσε για το σύνολο του έργου της.
Πολλοί Ελληνες δημιουργοί βρέθηκαν στη Γάνδη για να συζητήσουν με το κοινό, αλλά και να παρουσιάσουν τις μελωδίες τους με τη Συμφωνική του Βελγίου. Εκτός από την Ελένη Καραΐνδρου, και ο Νίκος Κυπουργός και η Ευανθία Ρεμπούτσικα συγκίνησαν τους Βέλγους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την Οπερα της Γάνδης.
Καθώς κάθε χρόνο μία χώρα έχει την τιμητική της, φέτος, το Focus on Greek Cinema μετέφερε για πρώτη φορά στο Βέλγιο μια διαχρονική εικόνα του ελληνικού κινηματογράφου, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό του φεστιβάλ να ακούσει και το σάουντρακ που τη διατρέχει.
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο. «Σας ευχαριστούμε που προάγετε την πολιτιστική διπλωματία», είπε ο Ελληνας πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος στους Ελληνες δημιουργούς που βρέθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία για ένα τιμητικό γεύμα.
Το «παρών» έδωσε και ο Ελληνας δήμαρχος Βρυξελλών Χρήστος Δουλκερίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η αναγνώριση από το Φεστιβάλ της Γάνδης. Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας δήλωσε πως «για το ΕΚΚ, κάθε εκδήλωση που τοποθετεί το ελληνικό σινεμά στον ευρωπαϊκό χάρτη είναι σημαντική, γιατί οι δημιουργοί του έχουν αποδείξει ότι μπορούν να στέκονται ισάξια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και άρα να διεκδικούν ισότιμα την επαφή τους με το ευρωπαϊκό κοινό».
Στο Focus on Greek Cinema αποτυπώθηκαν η συνέχεια της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου (παρουσία της συζύγου του, Φοίβης, παρουσιάστηκε μια συγκινητική ρετροσπεκτίβα του έργου του ώστε να τονιστεί ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε στην εξέλιξη του ελληνικού σινεμά, ενώ ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης έδωσε και σχετικό masterclass) μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία των Χρήστου Νίκου, Μανώλη Μαυρή και Ζακλίν Λέντζου. Συνολικά παρουσιάστηκαν 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και δύο διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Ελληνες παραγωγοί.
Η ταινία μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδίκησαν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
Αλλες έξι ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της τελευταίας διετίας και ενδεικτικές της πολυμορφίας του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, προβλήθηκαν στο αφιέρωμα: «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου. Η Λέντζου ήταν και η σκηνοθέτρια που το φεστιβάλ επέλεξε να συστήσει πιο σφαιρικά φέτος στο κοινό του, προβάλλοντας, εκτός από τη μοναδική μεγάλου μήκους που έχει γυρίσει, και τις τέσσερις μικρού μήκους ταινίες της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας