Να έχει δημιουργήσει ένα πεντάλεπτο μύδρο κινουμένων σχεδίων κατά του ληστρικού ιμπεριαλισμού της βρετανικής αυτοκρατορίας και αρκούντως αντιμοναρχικό, χρησιμοποιώντας ως όχημα εικονογράφησης της απληστίας ένα... μπουλντόγκ. Να βραβεύεται η ταινία και να της απονέμει το βραβείο ο ίδιος ο βασιλικός σύζυγος, πρίγκιπας Φίλιππος.
Σενάριο ταινίας; Οχι. Απλά μία από τις ειρωνικές καταστάσεις που σκαρώνει η ζωή. «Δεν το πίστευα. Απόρησα κι εγώ. Πάω λοιπόν όλο περιέργεια στο Μπάκιγχαμ, με συστήνουν στον πρίγκιπα και τολμώ να τον ρωτήσω αν έχει δει την ταινία και πώς του φάνηκε. Μου απαντά με ειλικρίνεια ότι δεν την είχε δει και με ρώτησε περί τίνος πρόκειται. «Αφορά τον βρετανικό ιμπεριαλισμό», του απαντώ. «Σιγά, είναι για έναν σκύλο», πετάγεται ο εκπρόσωπος του συλλόγου που με είχε βραβεύσει...».
Μία από τις κάπως απροσδόκητες ιστορίες που μας διηγήθηκε η Joanna Quinn, δημιουργός της Beryl, του χαρακτήρα που της έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις, με τελευταίο το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος στο φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων Animasyros, όπου και τη συναντήσαμε την περασμένη βδομάδα.
Απροσδόκητες δεν είναι μόνο οι ιστορίες που επιλέγει να διηγηθεί αλλά και η καριέρα της αναγνωρισμένης δημιουργού στο παγκόσμιο animation με τις πολλές διακρίσεις, και πρώτα πρώτα υποψήφια για Οσκαρ για το έργο της -«μάλιστα στην τελετή καθόμουν δίπλα στη μαμά και τη θεία του Ματ Ντέιμον»- και βραβευμένη από τη Διεθνή Ενωση Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων ASIFA.
«Η Beryl είναι μια μεσήλικη αντιηρωίδα της εργατικής τάξης. Το «Affairs of the Art» είναι η τέταρτη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί. Σε αυτή την ταινία θέλει να γίνει καλλιτέχνις. Σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας είναι ο Les Mills (σ.σ.: ο σύζυγός της), ενώ η σκηνοθεσία και το animation είναι δικά μου. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια! Σχεδιάστηκαν όλα στο χαρτί και σαρώθηκαν στον υπολογιστή. Μια μακρόχρονη διαδικασία που πήρε 6 χρόνια. Το Αnimasyros είναι το πρώτο φεστιβάλ που παραβρεθήκαμε λόγω Covid και είναι η πρώτη φορά που είδαμε την ταινία μαζί με το κοινό. Ηταν μια από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες της ζωής μας και είναι απίστευτο ότι κέρδισε το πρώτο βραβείο», λέει στην «Εφ.Συν.» παρουσιάζοντας την ταινία της.
Και λίγα λέει για την ακαταπόνητη, εφευρετική και αδέξια ηρωίδα της, η οποία είναι ακριβώς σαν ένα αληθινό άνθρωπο δηλαδή, που, παρά τις χαμένες ευκαιρίες, μας θυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια νέα αρχή.
Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, όταν η Joanna σπουδάζοντας γραφικές τέχνες παρακολούθησε ένα μάθημα κινουμένου σχεδίου: «Η Beryl ξεκίνησε σαν ένα σκίτσο κόμικς και εξελίχθηκε στο ταινιάκι αποφοίτησής μου. Δεν ταίριαζε σε τίποτα που γνωρίζαμε μέχρι τότε για ήρωες κόμικς, πόσο μάλλον ηρωίδες. Ηταν και λίγο πολιτικοποιημένα χρόνια τότε και όπως λέει ο Les, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Τέλος πάντων έκανα το “Κοριτσίστικη βραδιά εξόδου” (Girls night out) και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.
Ετσι ανέλπιστα. Του απέδωσαν και διάφορες ιδιότητες, ανανέωσης του φεμινισμού, σχόλιο στην εικόνα του σώματος (σ.σ.: γιατί η Beryl δεν είναι υπερήρωας, ούτε η πληθωρικότητά της υπακούει στο επιβαλλόμενο πρότυπο γυναικείας ομορφιάς, καθώς φέρνει περισσότερο σε αληθινό άνθρωπο), ενώ ακόμη και η χρήση συγκεκριμένων και περιορισμένων χρωμάτων θεωρήθηκε άποψη. Δεν ήταν άποψη. Ηταν έλλειψη χρημάτων. Δεν είχα άλλα μολύβια...», λέει με το χιούμορ που τη διακρίνει η Joanna. Αυτό ήταν: η ταινία άρεσε όπου προβλήθηκε, όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους κριτικούς και αν και πρωτόλεια, απέσπασε και βραβεία. Στην πορεία, ή μάλλον στα φιλμάκια που ακολούθησαν, η Beryl προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της, κάνει λάθη, αποτυγχάνει αλλά δεν το βάζει κάτω...
Τι ήθελε να εκφράσει με αυτόν τον χαρακτήρα;
«Είναι μια γυναίκα σε έναν κόσμο αντρών. Και όσο δύσκολο κι αν ήταν, ήθελα να σχεδιάσω γυναικείους χαρακτήρες που να έχουν τις ιστορίες τους, χρειαζόταν να υπάρχουν κι αυτές κάπου... Αλλωστε οι εμπειρίες μου δεν προέρχονται από τον κόσμο των αντρών. Κι αυτό όταν ξεκίνησε θεωρήθηκε μάλλον πολιτική θέση...».
Και μάλλον παραμένει: μια πληθωρική μεσήλικη γυναίκα της εργατικής τάξης με ανθρώπινες ιδιότητες και αδυναμίες πρωταγωνίστρια; Και μάλιστα επιτυχημένη... Τι έμαθε από αυτή την πορεία;
«Αν θέλεις να κάνεις κάτι, απλώς κάν’ το. Μην το αναλύεις. Συνειδητοποίησα στην πορεία ότι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνείς με πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι απλά κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου. Και αυτό ήταν ένα καλό μάθημα.(...). Η αλήθεια είναι ότι τώρα νιώθω λίγο παγιδευμένη εξαιτίας των προσδοκιών. Δεν είμαι καινούργια. Πόσο ωραίο θα ήταν να έκανα την πρώτη μου ταινία χωρίς τον φόβο της αποτυχίας...».
● Αν θέλετε να γνωρίσετε τη δουλειά των Joanna Quinn και Les Mills μπορείτε να ανατρέξετε στη διαδικτυακή τους σελίδα http://www.berylproductions.co.uk/.
Αnimasyros
Τι να πρωτοπεί κανείς για το πενθή- μερο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν 180 ταινίες από 80 χώρες, είχε 7 διαγωνιστικά τμήματα, 2 θεματικά αφιερώματα, 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια, περισσότερες από 25 παρουσιάσεις στην Αγορά, 120 φιλοξενούμενους καλλιτέχνες στη Σύρο και πάνω από 23.000 θεατές στις διαδικτυακές προβολές και τις εκδηλώσεις που τις συνόδεψαν. Αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση πολλές ταινίες ψηλαφούσαν πτυχές της ελευθερίας συνδέοντάς τη με τις σύγχρονες προκλήσεις της. Ενδιαφέρουσες ήταν όλες οι ταινίες, ακόμη και οι παιδικές.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Σύρο, παραγωγής του φεστιβάλ, μας αποκάλυψε άγνωστες πλευρές του πανέμορφου νησιού, πατρίδα του Ροΐδη αλλά και του Σουρή, όπου δημιουργήθηκαν το πρώτο Δημοτικό σχολείο ήδη από το 1833 με διευθυντή τον δημοτικιστή Νεόφυτο Βάμβα, αλλά και το πρώτο Εργατικό Κέντρο το 1879, πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, οικονομικό κέντρο, παράδειγμα θρησκευτικής συνύπαρξης και αρχιτεκτονικού κάλλους. Ανοίγοντας τους ορίζοντες όσων καταπιάνονται με τα κινούμενα σχέδια, ο Στ. Κυμιώνης, διευθυντής στο Ελληνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), παρουσίασε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Κάνε παιχνίδι», με τις δημιουργίες παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά ώστε να γίνει το μάθημα παιχνίδι: επρόκειτο για επιτραπέζια ή ψηφιακά παιχνίδια που στο επίκεντρό τους έθεταν κυρίως ιστορικά θέματα και αναμένεται η εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού. Επίσης στη συζήτηση «Τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα;», ανακοινώθηκε σε συνεργασία του Animasyros με την Ε.Ε. ένα animation challenge το οποίο αναμένεται να εξειδικευτεί σύντομα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας