Σίγουρα οι παραγωγοί της φετινής οσκαρικής τελετής, ανάμεσά τους και ο πάντα εμπνευσμένος Στίβεν Σόντερμπεργκ, είχαν δίκιο που απέρριψαν τις συνδέσεις με zoom, τις «ανταποκρίσεις» υποψηφίων και νικητών από τα σπίτια τους, με το loungewear τους.
Τα φετινά Οσκαρ θα ήταν αλλιώτικα έτσι κι αλλιώς, με τις περισσότερες ταινίες να μην έχουν προβληθεί σε αίθουσα, να μην είναι καν γνώριμες στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό, να ανήκουν πολύ περισσότερο στο ανεξάρτητο, παρά το στουντιακό σινεμά, ακριβώς όπως κι η νικήτρια ταινία της βραδιάς, το «Nomadland» της κινεζικής καταγωγής Κλόι Ζάο που έφυγε με τα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

| AP Photo/Chris Pizzello, Pool
Ομως, το σκόρπισμα της απονομής σε διάφορα σημεία στην Αμερική και τον κόσμο, από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Αντζελες (με άφθονες άδειες θέσεις, μοναχικές, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα μέτρα κατά της πανδημίας), ώς το British Film Institute δίπλα στον Τάμεση, στο Λονδίνο, δεν ξεπέρασε τις πολλές αμήχανες στιγμές, την ελαφριά αίσθηση του παραλόγου, ακόμα και μια τρανταχτή αποτυχία: το φινάλε.
Ενώ παραδοσιακά οι τελετές λήγουν με το σημαντικότερο βραβείο, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, φέτος δόθηκε προτελευταίο, στο «Nomadland» φυσικά. Η ιδέα ήταν το τελευταίο βραβείο της βραδιάς να είναι το Α΄ Ανδρικού Ρόλου που, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, θα δινόταν στον πρόωρα εκλιπόντα Τσάντγουικ Μπόουζμαν, για τον οποίο οι παραγωγοί είχαν ετοιμάσει κι ένα μεγάλο, συγκινητικό αφιέρωμα.
Μόνο που οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας επέλεξαν ως νικητή, δικαιότατα, τον Αντονι Χόπκινς, ο οποίος, ωστόσο, δεν ήταν παρών ούτε καν στο οσκαρικό hub στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η τελετή να τελειώσει πιο άδοξα παρά ποτέ, με τον περσινό αντίστοιχο νικητή, Χοακίν Φίνιξ, να παραλαμβάνει για λογαριασμό του το βραβείο και... the end.
Στις σημαντικές πρωτιές της χρονιάς, οι δυο ξεχωριστές γυναίκες του «Nomadland». Η Κλόι Ζάο είναι η, μόλις, δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης που κερδίζει Οσκαρ, μετά την Κάθριν Μπίγκελοου και η πρώτη Ασιάτισσα που προτείνεται ως υποψήφια στην κατηγορία και που την κερδίζει.
Η πρωταγωνίστριά της, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, κερδίζει το τρίτο της Οσκαρ, φτάνοντας τη Μέριλ Στριπ (όχι ακόμα τα τέσσερα της Κάθριν Χέπμπορν) και, μάλιστα, ξεπερνώντας την, μια και είναι και τα τρία για Α΄ Γυναικείο Ρόλο (ενώ της Στριπ το ένα για Β΄ Γυναικείο).
Στα χαριτωμένα της Ιστορίας, να σημειώσουμε ότι ενώ το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ ήταν υποψήφιο για 10 Βραβεία Οσκαρ, κέρδισε μόνο δυο, της Φωτογραφίας του Ερικ Μέσερσμιτ και των σκηνικών.
Ωστόσο, αυτά είναι ήδη... ένα παραπάνω από τον «Πολίτη Κέιν», που είχε τιμηθεί, το 1942, μόνο με το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αυτό, άλλωστε, που αποτελεί και την καρδιά της ιστορίας του «Mank».

| AP Photo/Chris Pizzello, Pool
Το στούντιο που κράτησε την πρωτιά των βραβείων σ’ αυτή την 93η Οσκαρική Απονομή, σ’ αυτή τη χρονιά της πανδημίας και τις online πλατφόρμας, ήταν, φυσικά, το Netflix, με συνολικά έξι Οσκαρ.
Τα Βραβεία
- Καλύτερη Ταινία: «Nomadland» της Κλόι Ζάο
- Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο για το «Nomadland»
- Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Αντονι Χόπκινς για το «The Father»
- Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»
- Διασκευασμένο Σενάριο: Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»
- Πρωτότυπο Σενάριο: Εμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»
- Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»
- Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»
- Μουσική: Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Ατικους Ρος για το «Soul»
- Κοστούμια: Αν Ροθ για το «Ma Rainey’s Black Bottom»
- Φωτογραφία: Ερικ Μέσερσμιτ για το «Mank»
- Μοντάζ: Μίκελ Ε.Τζ. Νίλσεν για το «Sound of Metal»
- Καλύτερο Τραγούδι: «Fight for You» από το «Judas and the Black Messiah»
- Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ και Ζαν Πασκάλ για το «Mank»
- Διεθνής Ταινία: «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ (Δανία)
- Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Soul» των Πιτ Ντόκτερ και Κεμπ Πάουερς
- Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους: «My Octopus Teacher» της Πίπα Ερλιχ
- Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους: «Colette»
- Οπτικά Εφέ: «Tenet»
- Μικρού Μήκους Ταινία - Animation: «If Anything Happens I Love You»
- Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action: «Two Distant Strangers»
- Ηχος: «Sound of Metal»
- Κομμώσεις και Μακιγιάζ: «Ma Rainey’s Black Bottom»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας