Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ισπανικός εμφύλιος και η σκληρή ζωή στο Χαλέπι


«Οσο κρατά ο πόλεμος» («Mientras dure la guerra») του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ

Ισπανία. Καλοκαίρι 1936. Ο φημισμένος συγγραφέας Μιγκέλ ντε Ουναμούνο (ο σπουδαίος Ισπανός ηθοποιός Κάρα Ελεχάλντε σε μια ερμηνεία ολκής) αποφασίζει να στηρίξει δημόσια τη στρατιωτική επέμβαση που υπόσχεται να φέρει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Αυτόματα παύεται από τη θέση του ως πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα με παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο στρατηγός Φράνκο συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ξεκινώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τον Νότο, ευελπιστώντας να κατακτήσει την εξουσία.

Οι συγκρούσεις γίνονται αιματηρές και καθώς ο Ουναμούνο βλέπει συναδέλφους του να φυλακίζονται, αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής του να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Οταν ο Φράνκο ως γενικός διοικητής μεταφέρει το αρχηγείο του στη Σαλαμάνκα, ο Ουναμούνο αποφασίζει να τον επισκεφθεί και να ζητήσει επιείκεια.

Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ του αξέχαστου «Η θάλασσα μέσα μου» σκηνοθετεί, στιβαρά, συμβατικά, αλλά με εσωτερική δύναμη, μια ταινία βασισμένη στην Ιστορία, που μιλά τολμηρά κι επίκαιρα για τον (νεο)φασισμό. Το φιλμ, υποψήφιο για 19 Γκόγια, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν κι ακολούθως στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν ακόμα γίνονταν διά ζώσης, και τώρα ξεκινά την online προβολή του.

Το «Οσο κρατά ο πόλεμος» θα προβάλλεται από σήμερα, σε διανομή StraDa Films, μέσω viva.gr, συνεχίζοντας την προσπάθεια της StraDa να ανοίξει τα κλειστά σινεμά στο σπίτι σας, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μια πολυβραβευμένη ταινία A’ προβολής χωρίς συνδρομή, αγοράζοντας το δικό σας ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket).


«Για τη μικρή Σαμά» («For Sama») της Γουαάντ αλ-Κατέμπ

Το «Για τη μικρή Σαμά» της Γουαάντ αλ-Κατέμπ (σε συνσκηνοθεσία του Εντουαρντ Γουάτς) δεν είναι ακόμη ένα ντοκιμαντέρ για τη βομβαρδισμένη Συρία. Είναι μια συγκλονιστική, σκληρή καταγραφή μιας πραγματικότητας η οποία θυμίζει περισσότερο μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη γυναίκα απευθύνει στη Σαμά, τη μικρή κόρη της, καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας.

Η νεαρή ντοκιμαντερίστα κατέγραψε τη ζωή της, την επαναστατικότητά της, τον έρωτα και τον γάμο της, τη γέννηση της πρώτης της κόρης, στη διάρκεια λίγων χρόνων, την ώρα που η πόλη της, το Χαλέπι, εξαφανιζόταν σταδιακά από τον χάρτη.

Συγκλονιστικό στην αμεσότητά του, το διάσημο, πλέον, ντοκιμαντέρ παραμένει μια υπενθύμιση για όσα ο κόσμος τόσο εύκολα ξεχνά.

Μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ SXSW του Τέξας, τις συμμετοχές του στα διεθνή φεστιβάλ (ανάμεσά τους οι Κάνες και το IDFA στο Αμστερνταμ), τις διακρίσεις του στον κόσμο (ανάμεσα σε άλλα το βραβείο Bafta καλύτερου ντοκιμαντέρ από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου) και υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2020, το «Για τη μικρή Σαμά» κάνει online πρεμιέρα και στην Ελλάδα, από τις 23 μέχρι και τις 25 Απριλίου, για τρεις μόνο προβολές, κάθε μέρα στις 20.00, σε διανομή Film Trade, μέσω της viva.gr.


«Μνήμες δικτατορίας» από την Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις online προβολές της, μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα, μ’ ένα πλούσιο, ανεκτίμητο αφιέρωμα.

Από χθες Τετάρτη, 21 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, στο πρόγραμμα «Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι», με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, θα προβληθούν εμβληματικές ταινίες από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Ζερβό, Δήμο Θέο, Νίκο Καβουκίδη, Νίκο Κούνδουρο, Φρίντα Λιάππα, Δημήτρη Μακρή, Ροβήρο Μανθούλη, Τώνια Μαρκετάκη, Θανάση Ρεντζή, Γιώργο Σταμπουλόπουλο, Παύλο Τάσιο και τους Σάκη Μανιάτη - Γιώργο Τσεμπερόπουλο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online για 30 ώρες μετά την έναρξή τους (από τη στιγμή που θα πατηθεί το play) και θα προβάλλονται για 7 ημέρες, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, με όριο τις 600 δωρεάν θεάσεις ανά ταινία.

Επιπλέον, σήμερα, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακό webinar με θέμα τον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, με τη συμμετοχή των Παντελή Βούλγαρη, Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Γιώργου Σταμπουλόπουλου, Κυριάκου Αγγελάκου, Νίκου Καβουκίδη, Eυάννας Βενάρδου. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και πρακτικές συμβουλές στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης, tainiothiki.gr


Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τρία ξεχωριστά ντοκιμαντέρ φέρνει στις οθόνες μας το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σε ένα αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, σήμερα, 22 Απριλίου.

Οι ταινίες του προγράμματος είναι η αμερικανο-βραζιλιάνικη παραγωγή «Τα παιδιά της φύσης», όπου, μέσα από την αφήγηση ενός νεαρού δημοσιογράφου από την Ινδία, ακολουθούμε τη διαδρομή παιδιών από την Κένυα, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και τον Καναδά, τα οποία, παρά τις αντιξοότητες, φέρνουν την αλλαγή στη ζωή τους και στις κοινότητές τους.

Η «Κλιματική έξοδος», από την Ισπανία, που παρακολουθεί την τραγωδία τριών γυναικών που έχασαν τα πάντα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Και το σουηδικό «Είμαι η Γκρέτα» (φωτ.)που, φυσικά, καταπιάνεται με την ιστορία της Γκρέτα Τούνμπερκ, της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή, μέσα από ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί οπτικό υλικό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Οι τρεις ταινίες προβάλλονται, με εισιτήριο τριών ευρώ ανά θέαση, από τις 22 ώς τις 25 Απριλίου, στο online.filmfestival.gr

Παράλληλα, σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και την Anemon Productions, προβάλλει δωρεάν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου «Dolphin Man», για τη ζωή του θρυλικού Γάλλου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ, που ενέπνευσε την ταινία «Απέραντο γαλάζιο».

Το ντοκιμαντέρ είχε διακριθεί στα Βραβεία Ιρις 2018 με τα βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

H ταινία θα είναι διαθέσιμη για το 24ωρο της Πέμπτης 22 Απριλίου, στην ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, online.aiff.gr.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ισπανικός εμφύλιος και η σκληρή ζωή στο Χαλέπι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας