Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Παρακάτω φρέσκες επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα.
«Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή
Με τους Μιχάλη Σαράντη, Θανάση Παπαγεωργίου
Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, μετά τον «Ξεναγό» του 2011, αυτή είναι η ελληνική σκεπτόμενη κομεντί που έχει τη δυνατότητα ν’ αγγίξει κάθε γενιά και ν’ απευθυνθεί στο ευρύ κοινό χωρίς να το υποτιμά. Ο Μιχάλης Σαράντης, που έχει αρχίσει να κερδίζει, στο σινεμά, το έδαφος που του αξίζει, είναι ένας τριαντάρης, χαριτωμένα λαμόγιο: στην προσπάθεια να στήσει τη δική του επιχείρηση, εισαγωγές της καλύτερης εσπρεσιέρας που χρειάζεται κάθε σπίτι, εγκαθίσταται εκεί όπου έμενε ο απόστρατος παππούς του, στου Παπάγου φυσικά. Εκεί θα συναντήσει τον Βάσο (Θανάσης Παπαγεωργίου), τον κομμουνιστή αδελφικό φίλο του παππού, και η σχέση του νέου με τον γηραιότερο θα φέρει στην επιφάνεια όχι μόνο συγκινητικά μυστικά, αλλά και ολόκληρη την ελληνική αιχμή του Εμφυλίου, αλλά και το τριπαρισμένο αδιέξοδο της σημερινής νέας γενιάς που δεν ξέρει, ακριβώς, πού να πατήσει. Αν οι ενέσεις queerness σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον έχουν ενδιαφέρον και κέφι, η κατεύθυνση είναι προς ένα φιλμ ανάλαφρο, που περισσότερο υποψιάζει για, παρά καταδεικνύει, τις μεγάλες εντάσεις και αποφάσεις της ζωής. Μ’ ένα σενάριο που, ειδικά στο πρώτο μέρος του, μοιάζει με λεπτοδουλεμένο κέντημα, με μια γοητευτική επιλογή ηθοποιών (συντροφεύουν η Ξένια Καλογεροπούλου, η Γιώτα Φέστα και ο Ακης Σακελλαρίου), με τρυφερότητα, χιούμορ και διακριτικά ειπωμένη πολιτική σκέψη και με μια στεντόρεια Μαρινέλλα με Κώστα Χατζή στο φινάλε.
Ο «Απόστρατος» βγήκε στις αίθουσες τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η πορεία του διακόπηκε, φυσικά, με την έλευση της πανδημίας (στη συνέχεια, βέβαια, τιμήθηκε και με το Βραβείο Ιρις Σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου). Τώρα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα του, σε διανομή των Αργοναυτών του Πάνου Παπαχατζή, μέσω της Viva.gr, με προβολές από τις 19 ώς και τις 31 Μαρτίου.
«Η σύζυγος» του Μπιορν Ρούνγκε
Με τους Γκλεν Κλόουζ, Τζόναθαν Πράις
Ο Τζο είναι διάσημος συγγραφέας που, επιτέλους, καλείται να βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδία. Οσο ο Τζο βρίσκεται στο προσκήνιο τόσο στο παρασκήνιο βρίσκεται η σύζυγός του, η Τζόαν, αποφασισμένη μια ζωή να τον υποστηρίζει αφανώς – μέχρι που, τώρα, αρχίζει να ασφυκτιά και ν’ αμφισβητεί την ορθότητα της επιλογής της. Μια μέτρια ταινία αλλά με μια σπουδαία, λεπτοδουλεμένη, συναρπαστική, μινιμαλιστική ερμηνεία από την Γκλεν Κλόουζ: ευκαιρία να την απολαύσουμε τώρα που βρίσκεται, για 8η φορά, υποψήφια για Οσκαρ για το «Τραγούδι του Χιλμπίλη» που, παρεμπιπτόντως, προβάλλεται στο Netflix.
Η «Σύζυγος» προβάλλεται στο ΕΡΤFlix.
Γουόνγκ Καρ-γουάι x 5
Ο δημιουργός από το Χονγκ Κονγκ έχει γίνει, με τα χρόνια, ταυτόσημος με τη συναισθηματική φόρτιση, την εικαστική έμπνευση, έναν γενναιόδωρο ρομαντισμό που δεν αφήνει τη ζωή να τον υπονομεύσει. Ενα μίνι αφιέρωμα στις παλιότερες, εξαιρετικά αγαπημένες ταινίες του έχει ετοιμάσει γι’ αυτή την άνοιξη το Cinobo, με πέντε τίτλους σε αποκλειστική διανομή.
Αρχή κάνει, από τις 22 Μαρτίου, το «Chungking Express» (φωτ.) και ακολουθούν τα «Εκπτωτοι άγγελοι» (24 Μαρτίου), «Ευτυχισμένοι μαζί» (26 Μαρτίου), «Ερωτική επιθυμία» και «2046». Ιδανικό «δώρο» για τα βράδια στο σπίτι.
Τα οσκαρικά του Netflix και του Amazon Prime
Οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ του 2021 ανακοινώθηκαν, η τελετή, υβριδική φυσικά, θα γίνει στις 25 Απριλίου. Θεωρητικά, μια άλλη χρονιά, θα είχαμε δει τις περισσότερες από τις υποψήφιες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες – θεωρητικά, άλλωστε, τα Οσκαρ θα είχαν ήδη απονεμηθεί. Ωστόσο, φέτος, βλέπουμε όσες ταινίες είναι διαθέσιμες νόμιμα στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ετσι κι αλλιώς αυτές είναι τα στούντιο με τις περισσότερες υποψηφιότητες: 35 το Netflix, 12 το Amazon Studios (ακολουθούν, χωρίς ελληνική πρόσβαση όμως, τα Disney+ με 5, Apple TV+ με 2 και Hulu με μία υποψηφιότητα).
Στο Netflix...
Βλέπουμε το αριστούργημα του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Mank», βασιλιά των υποψηφιοτήτων (συνολικά 10), τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» (φωτ.) του Ααρον Σόρκιν (υποψήφια για 6 Οσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Φωτογραφία για τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – δυστυχώς το «The Father», με τη δεύτερη «ελληνική» υποψηφιότητα, του Γιώργου Λαμπρινού για το Μοντάζ, δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα), το «Ma Rainey’s Black Bottom», με το φαβορί Βαϊόλα Ντέιβις υποψήφια για τέταρτη φορά, αλλά και την τελευταία ερμηνεία (και υποψήφια για Οσκαρ Α’ Ανδρικού) του Τσάντγουικ Μπόουζμαν. Κι ακόμα το «News of the World» με τον Τομ Χανκς, το «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι, το «Η ζωή μπροστά σου», υποψήφιο για Καλύτερο Τραγούδι αλλά όχι για την υπέροχη ερμηνεία της Σοφία Λόρεν, το «The White Tiger» του Ραμίν Μπαχράνι, υποψήφιο για Διασκευασμένο Σενάριο.
Στο Amazon Prime…
Βλέπουμε το «Borat Subsequent Moviefilm» για ν’ απολαύσουμε τον ιερόσυλο και πάντα πολιτικά αιχμηρό Σάσα Μπάρον Κόεν, το θεατρικό αλλά ενδιαφέρον «One Night in Miami» της Ρετζίνα Κινγκ, που φέρνει στο ίδιο δωμάτιο τον Μάλκομ Χ, τον Μοχάμεντ Αλι, τον Σαμ Κουκ και τον μπασκετμπολίστα Τζιμ Μπράουν, και το «Sound of Metal» (φωτ.) με εκρηκτικό πρωταγωνιστή τον Ριζ Αχμεντ, τον πρώτο, άλλωστε, μουσουλμάνο υποψήφιο στην ιστορία του αμερικανικού οσκαρικού θεσμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας