«Park» της Σοφίας Εξάρχου
Ευκαιρία για όσους δεν την είδαν το 2017, η γνωριμία με το ντεμπούτο της Σοφίας Εξάρχου – μια ταινία αιχμηρή, εστέτ και, τελικά, τόσο προφητική.
«Park» είναι το Ολυμπιακό Χωριό, ξεφτισμένο, χορταριασμένο, διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη: σκορπισμένα χρήματα, λοξοδρομημένη στρατηγική, μια ελληνική ιδέα που υπάρχει μόνο στα κακογραμμένα βιβλία ιστορίας. Εκεί, κατακαλόκαιρο, ζει μια ομάδα παιδιών, τόσο πεταμένη μέσα στα σκουπίδια που έχει κι η ίδια πιστέψει βαθιά ότι είναι σκουπίδι. Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης και η Αννα κάνουν μια μετέωρη, σπασμωδική αλλά και τόσο γοητευτική απόπειρα να βγουν «έξω», για να δουν αν ο κόσμος τούς χωράει.
Η ταινία της Εξάρχου είναι μεθυστική και ζοφερή ταυτόχρονα: όπως κι εκείνη, έτσι και τα μάτια του θεατή δεν χορταίνουν να βλέπουν τα γυμνά, σημαδεμένα από τις συνεχόμενες συγκρούσεις τους με τη ζωή, εφηβικά κορμιά που προσπαθούν κάθε λεπτό να βάλουν περιεχόμενο στο κενό. Το καλύτερο ξυπνητήρι για την ανία είναι η βία που υποβόσκει κάθε λεπτό, χωρίς να ξεσπά δυνατά, παρά μόνο με ήχους σκεπασμένους από το συνεχόμενο βουητό της εθνικής παραδίπλα. Φωτογραφημένη ζεστά, αισθησιακά, αλλά ανελέητα από την Πολωνέζα Μόνικα Λεντσέφσκα, με συμπρωταγωνιστή τη μουσική του The Boy και ήχο που θα ήταν υποψήφιος για Οσκαρ αν ζούσαμε αλλού, η ταινία προκαλεί με τον αγορίστικο, αυθάδη ερωτισμό του Δημήτρη Κίτσου και προτείνει το εύθραυστο ταλέντο της Δήμητρας Βλαγκοπούλου.
● Το «Park» προβάλλεται στο Cinobo.
«Moxie: κορίτσια με τσαγανό» («Moxie») της Εϊμι Πόλερ
Μια συνεσταλμένη 16χρονη αποφασίζει να τα βάλει με τον σεξισμό και το τοξικό status quo στο σχολείο της! Για τον ακτιβισμό της θα βρει έμπνευση και κουράγιο στο επαναστατικό παρελθόν της μαμάς της και θα δημοσιεύσει, ανώνυμα, ένα φανζίν που θα προκαλέσει... πανεκπαιδευτική επανάσταση! Η οξυδερκής, αιχμηρά κωμική Εϊμι Πόλερ μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα της Τζένιφερ Μάθιου και το στολίζει με ιδιοσυγκρασιακές πινελιές.
● Η ταινία προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.
Σινεμά, ανοιχτό
Σε μια συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Onassis Culture, τρεις από τους νικητές των Βραβείων Ιρις 2020 επιλέγουν από δύο εμβληματικές ελληνικές ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν, ελεύθερα, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Αυτή την εβδομάδα, ο Διονύσης Σαμιώτης (Βραβείο Ιρις 2020 Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Ευτυχία») επιλέγει τα πάντα επίκαιρα «Πέτρινα Χρόνια» (1985) του Παντελή Βούλγαρη και την ακαταμάχητα αισθαντική ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Αντε Γεια» (1991) (φωτ.). Οι προβολές των δύο ταινιών θα γίνουν από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή 7 Μαρτίου, 2021. Αναλυτικές πληροφορίες στο Onassis.org.
23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό... ταξιδιάρικο αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους.
Συνολικά 50 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν από σήμερα Πέμπτη έως την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Επιπλέον, το φεστιβάλ εγκαινιάζει το νέο τμήμα για podcasts, διοργανώνοντας workshops και μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό.
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή: στόχος είναι το φεστιβάλ να διεξαχθεί, με πλήρες πρόγραμμα, online αλλά και σε φυσικούς χώρους, στα τέλη Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Φιλέλληνες: αγωνιστές της ελευθερίας
Μια καινοτόμα προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από ένα διεθνές πρίσμα και μια σύγχρονη οπτική. Στα 6 επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ διανύουμε μια πλήρη ιστορική διαδρομή, από την ελληνολατρία του 18ου αιώνα, εστιάζοντας στον φιλελληνισμό κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, και καταλήγοντας στον σύγχρονο φιλελληνισμό.
Ιστορικός σύμβουλος της σειράς είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
● Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Cosmote History και διαδικτυακά, ελεύθερα, στο YouTube.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας