Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Παρακάτω φρέσκες επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα, ταινίες και σειρές που μας ταξιδεύουν εκεί όπου δεν μπορούμε, προς το παρόν, να πάμε.
Παλέρμο: «Οι Αδελφές Μακαλούζο» («Le sorelle Macaluso»)
της Εμα Ντάντε (2020)
Η παιδική ηλικία, η ενηλικίωση και τα γηρατειά πέντε αδελφών που μεγαλώνουν μόνες, χωρίς τους γονείς τους, σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο ενός πανέμορφου, παμπάλαιου κτιρίου, στα προάστια του Παλέρμο. Ενα σπίτι που φέρει τα σημάδια του χρόνου, όπως και όσοι έχουν μεγαλώσει σ’ αυτό κι εξακολουθούν να ζουν μέσα του. Η ιστορία πέντε γυναικών, η ιστορία μιας οικογένειας, για το ποιος φεύγει, ποιος μένει και ποιος αντιστέκεται. Η Εμα Ντάντε διασκευάζει για το σινεμά το δικό της θεατρικό έργο και βραβεύεται στο Φεστιβάλ Βενετίας.
● Η ταινία προβάλλεται, μαζί με ακόμα 15 νέες ιταλικές ταινίες, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Cinema Made in Italy / Athens που διοργανώνεται, από τις 12 ώς τις 22 Φεβρουαρίου, από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος online (online.tainiothiki.gr).
Αθήνα: «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά»
του Πάνου Χ. Κούτρα (1999)
Από λάθος ενός διαστημικού γυναικείου πληρώματος, ένα γιγαντιαίο κομμάτι μουσακά σε φρενήρη διαδρομή απειλεί να καταστρέψει την Αθήνα και τους κατοίκους της, από τα προάστια ώς την Ακρόπολη. Η Τάρα, πεισματικά αισιόδοξη (ο Γιάννης Αγγελάκης ως απολαυστική κι αξεπέραστα όμορφη Divine των Αθηνών), με τη βοήθεια του γοητευτικού επιστήμονα Αλέξη Αλεξίου (Χρήστος Μάντακας), θα τα βάλει με τον μουσακά και με ό,τι σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία της. Ενα αριστούργημα εικοσαετίας, καλτ, πλέον και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φέρνει στην οθόνη μας εικόνες μιας άλλης Αθήνας υπό απειλή, αλλά και των πιο χαρακτηριστικών προσώπων των ‘90s (ή και του σήμερα), σ’ ένα φιλμ ισόποσα διασκεδαστικό, συγκινητικό και υπαρξιακό. Επιπλέον δώρο, μια βόλτα στην Αθήνα τραγουδώντας το Walk On By, σαν αυτές που ελπίζουμε να ξανακάνουμε σύντομα.
● Η «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» προβάλλεται στο Cinobo, στο top-20 δημοφιλέστερων ταινιών της χρονιάς που πέρασε.
Σαντιάγκο: «No»
του Πάμπλο Λαραΐν (2012)
Χιλή, 1988 κι ο δικτάτορας Πινοσέτ ανοίγει στον λαό του ένα δημοψήφισμα: οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν το «όχι» ή το «ναι» που θα επαναφέρει τον Πινοσέτ στην κυβέρνηση για ακόμα οκτώ χρόνια. Στο κλίμα της ανάπτυξης του μάρκετινγκ σε επιστήμη, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αντικαθεστωτική πλευρά θα θελήσει να πλασάρει την ψήφο του «όχι» σαν πολυπόθητο προϊόν. Ετσι, η αντιπολίτευση θ’ αναθέσει την αντικαθεστωτική καμπάνια σ’ έναν νέο, ανερχόμενο διαφημιστή, τον Ρενέ Σαβέντρα (ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ σε μια συναρπαστική ερμηνεία), ο οποίος με περιορισμένα μέσα και με τα προσωπικά του προβλήματα ν’ αποσπούν τη σκέψη του, θα προσπαθήσει, μέσα σε 27 μέρες, ν’ ανατρέψει την ιστορία και να «πουλήσει» δημοκρατία.
Χτίζοντας ένα πολιτικό, εξ ολοκλήρου πραγματικό, δράμα, ο Λαραΐν έχει την εκπληκτική ικανότητα να τονίζει με χιούμορ, ειρωνεία και παραλογισμό τις καταστάσεις, κάνοντας τους ήρωές του πιο πειστικούς και την απεικόνιση της αλήθειας πιο ρεαλιστική και επιδραστική.
● Η ταινία προβάλλεται στην iplatforma.gr της StraDa Films
Παρίσι: «Dix pour cent» («Call My Agent!»)
Στην καρδιά του Παρισιού, μια εταιρεία ατζέντηδων ηθοποιών και σκηνοθετών (από τα συμβόλαια των οποίων παίρνουν το 10%, εξ ου και ο τίτλος της σειράς), η ASK, αγωνίζεται να επιβιώσει: από τους απαιτητικούς πελάτες, από τα δικά τους, προσωπικά κι επαγγελματικά προβλήματα. Σε κάθε επεισόδιο, μια ιστορία των ηρώων και μια ιστορία ενός γκεστ σταρ «πελάτη», από τη Μόνικα Μπελούτσι και την Ιζαμπέλ Ιπέρ ώς τον Ζαν Ντιζαρντέν και τη Σεσίλ ντε Φρανς.
Επειτα από αναμονή δύο χρόνων και κάτι, η 4η σεζόν του «Dix pour cent» κατέφτασε, με τις εξελίξεις στην ASK ραγδαίες και με υπέροχους καλεσμένους στα έξι επεισόδιά της: Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Φρανκ Ντιμπόσκ, Ζοζέ Γκαρσιά, Σαντρίν Κιμπερλέν, Σιγκούρνι Γουίβερ και Ζαν Ρενό.
● Η σειρά υπάρχει ολόκληρη –και οι τέσσερις κύκλοι της– στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.
Τέξας: «News of the world»
του Πολ Γκρίνγκρας (2020)
Ενας βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του, αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα ορφανό κορίτσι που μεγάλωσε σε μια κοινότητα Ινδιάνων, στους θείους της: για να φτάσουν στον προορισμό τους πρέπει να διασχίσουν μια χώρα μοναχική, επικίνδυνη και διχασμένη. Ο Πολ Γκρίνγκρας επενδύει στον Τομ Χανκς και στην αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Ελένα Ζένγκελ (η μικρή Γερμανίδα πρωταγωνίστρια του «System Crasher»), για να γράψει και να σκηνοθετήσει ένα στέρεο, ανθρωπιστικό γουέστερν με επίκαιρο απόηχο.
● Η ταινία προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας