«Το ταξίδι της φάλαινας» («Kitoboy» / «The Whaler Boy»)
του Φίλιπ Γιούριεφ
Στο μικρό χωριό στον Βερίγγειο πορθμό, η ζωή είναι απλή. Οι φαλαινοθήρες δουλεύουν και ξαποσταίνουν, τα παιδιά παίζουν με ό,τι προσφέρει η φύση. Οι άντρες ψυχαγωγούνται με το online chat στο internet. Για τον 15χρονο Λέσκα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ανάμεσα στις βόλτες με τον κολλητό του φίλο και τις λίγες υποχρεώσεις του, ερωτεύεται την HollySweet999, την ξανθιά Αμερικανίδα που βλέπει στην οθόνη και που του ζητά ένα αντίτιμο για να περάσουν καλά. Γι’ αυτή μαθαίνει αγγλικά, προσπαθεί να της μιλήσει, θυμώνει όταν είναι «κατειλημμένη» κι αναρωτιέται αν τον βλέπει. Μόνο 86 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Ρωσία από την Αλάσκα, δηλαδή την Αμερική, δηλαδή τη γη της ελευθερίας και της Holly. Κι ο Λέσκα, με την ανάγκη του κατεπείγοντος της εφηβείας, δεν θα φοβηθεί να κάνει το ταξίδι για να βρει το κορίτσι που αγαπά, εκτός οθόνης.
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρώσου Φίλιπ Γιούριεφ, βραβευμένο στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας κι επίσημο άνοιγμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει όλη την απλότητα και τη γλύκα ενός παραμυθιού, στο ιδιόμορφο κι απαιτητικό τοπίο της τούνδρας, εκεί όπου το internet –όταν η ηλεκτροδότηση λειτουργεί– δίνει τροφή για επιθυμίες. Μια ξεχωριστή σεκάνς όπου, χωρίς ρεύμα, οι λιγοστές οικογένειες περνούν το ήσυχο βράδυ τους τακτοποιημένες στα σπίτια τους, παραμένει από τις πιο αξέχαστες της ταινίας. Είναι, όμως, η ένταση των ορμονών, τα πρωτογενή ένστικτα του Λέσκα κι αυτή η τρυφερή παιδικότητα που αποτελούν ταυτόχρονα την αδυναμία και τη γοητεία του φιλμ. Ο Γιούριεφ περιγράφει κι αισθάνεται, δεν εμβαθύνει, δεν χτίζει χαρακτήρες και κίνητρα. Ομως κοιτάζει γλυκά, υπαρξιακά σχεδόν, μια ιστορία καθολική και διαχρονική με μεγάλη δύναμη, θυμίζοντας ότι όλα τ’ αγόρια και τα κορίτσια, όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και στους πιο απομονωμένους τόπους, ονειρεύονται το ίδιο.
● Η ταινία «Το ταξίδι της φάλαινας» προβάλλεται online από τη StraDa Films (stradafilms.gr), δίνοντας και τη δυνατότητα υποστήριξης από το κοινό σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες. Ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία διαδικτυακά, χωρίς συνδρομή, αγοράζοντας ένα ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket) και ενισχύοντας έτσι κάποια αίθουσα επιλογής του.
«Lupin»
Ο Ασάν Ντιόπ δεν είναι ο Αρσέν Λουπέν, όπως η νέα σειρά πέντε επεισοδίων, γαλλική παραγωγή του Netflix, δεν είναι διασκευή των μυθιστορημάτων του Μορίς Λεμπλάν των αρχών του περασμένου αιώνα, με ήρωα τον «αριστοκράτη λωποδύτη» Αρσέν Λουπέν. Το «Lupin» είναι περισσότερο ένας φόρος τιμής στον ήρωα και τα αμφιλεγόμενα ιδανικά του, στη σχολή του γαλλικού policier, αλλά κι ένα «μεταμφιεσμένο» σχόλιο για την ταξική και φυλετική ανισότητα στη σημερινή Ευρώπη.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Ασάν Ντιόπ, με την καθηλωτική μορφή του Ομάρ Σι. Ο Ασάν μεγάλωσε με τον πατέρα του, μετανάστες από την Αφρική, κι από εκείνον ρούφηξε τον θαυμασμό για τον Αρσέν Λουπέν, που μπορούσε να μεταμφιέζεται και να μη γίνεται ποτέ αντιληπτός, κατορθώνοντας τις δυσκολότερες ληστείες, πάντα με μια... αίσθηση δικαίου. Ο Ασάν είναι τώρα άνεργος, πατέρας ενός μικρού γιου, σε διάσταση (αλλά με αγάπη) από την πρώην γυναίκα του (Λιντιβίν Σανιέ). Ομως ο Ασάν γνωρίζει ότι η πλούσια οικογένεια, στην υπηρεσία της οποίας δούλευε ο πατέρας του, τον ενέπλεξε σ' ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει και που κόστισε τη ζωή του. Ετσι, θ’ αναζητήσει εκδίκηση, πλέκοντας έναν ιστό με συστατικά μια θεαματική ληστεία στο Λούβρο και τη σκοτεινή συνεργασία με μια μυστηριώδη δημοσιογράφο που γνωρίζει πολλά, την ώρα που η γαλλική αστυνομία τον αναζητά, χαμένη στα ίχνη ενός τζέντλεμαν λωποδύτη χωρίς πρόσωπο.
Με χιούμορ, μ’ ένα Παρίσι πανέμορφο που σε κάνει να λαχταράς να ταξιδέψεις, με μια στρωτή και προοδευτική ανάπτυξη του πολυδιάστατου μυστηρίου, το «Lupin» επιμένει στην ψυχαγωγία παλαιού τύπου, από τη σκηνοθεσία του θεαματικού heist ώς το ανατρεπτικό cliff hanger του φινάλε, αλλά με σύγχρονη αισθητική κι ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στο ποιοι και πώς περνούν απαρατήρητοι στην αστική καθημερινότητα.
● Το «Lupin» προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας