Αποστολή στις Κάνες
Εχοντας φτάσει στη μέση του 68ου Φεστιβάλ Κανών, κρατάμε σημειώσεις για τις ταινίες που μας άρεσαν, τις εμφανίσεις που ξεχώρισαν και τις κουβέντες που θα μείνουν κλασικές.
● Το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου έκανε την επίσημη πρεμιέρα του κι αποδείχτηκε η πιο ανοιχτή, πιο προσιτή και πιο ευαίσθητη ταινία του σκηνοθέτη της, εκτός από πιο μεγάλου βεληνεκούς, λόγω διεθνούς συμπαραγωγής και all star cast. Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του διέσχισαν το κόκκινο χαλί, ο Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Γουάις και η Λεά Σεντού έκαναν τους φωτογράφους να παραληρούν, η Αγγελική Παπούλια φόρεσε Dior φόρεμα και Chopard κοσμήματα. Ακόμα καλύτερα, το Hollywood Reporter έγραψε ότι ο «Αστακός» «στο μέλλον, θα αναγνωρίζεται ως ένα κλασικό παράδειγμα μιας ταινίας είδους, που τώρα έχει ξεκινήσει να δημιουργείται», το Variety τον χαρακτήρισε «μια εξαιρετική αλληγορία για το επιφανειακό σύστημα των σύγχρονων μορφών σχέσεων» και η ταινία συζητιέται ήδη στα πηγαδάκια για το Βραβείο Σκηνοθεσίας ή Σεναρίου.
● Ο «Γιος του Σαούλ», μια εφιαλτική κατάδυση στην καθημερινότητα του Αουσβιτς από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ούγγρο Λάζλο Νέμες (βοηθό σε δύο ταινίες του Μπέλα Ταρ, αλλά πολύ πιο επιθετικό και στιλιζαρισμένο ως ύφος), είναι όχι μόνον η έκπληξη του φεστιβάλ, μια και, φυσικά, κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει πριν από την προβολή της, αλλά και η επικρατέστερη για τον Χρυσό Φοίνικα, ένα ντεμπούτο-αποκάλυψη από έναν σκηνοθέτη που μεμιάς επέβαλε το όνομα και το όραμά του.
● Η Σαρλίζ Θερόν ήταν ώς τώρα η παρουσία που έκοψε ανάσες στο φεστιβάλ, στα photocalls, τις συνεντεύξεις και το κόκκινο χαλί. Είτε με μαύρο κοντό φόρεμα, που άφηνε να φαίνονται τα ανεπανάληπτα δίμετρα πόδια της, είτε με κατακίτρινη τουαλέτα, ήρθε κι έφυγε με τον αέρα της αληθινής μεγάλης σταρ. Συνοδευόταν από τον Σον Πεν, τον οποίο και, ανέμελα, περνά δυο κεφάλια σε ύψος. Εκείνος, ωστόσο, έδωσε αφορμή για κατακραυγή στον γαλλικό Τύπο, επειδή ήρθε στις Κάνες από την Αϊτή παρέα με τον Φρανσουά Ολάντ με το κυβερνητικό αεροπλάνο – εννοείται ότι οι δημοσιογράφοι εξοργίστηκαν με τον Ολάντ κι άφησαν τον Σον Πεν ήσυχο στον έρωτά του.
● Η Κατρίν Ντενέβ είναι η σταρ της Γαλλίας και η σταρ του φεστιβάλ, πρωταγωνίστρια στην ταινία έναρξης, «Με το κεφάλι ψηλά», της Εμανουέλ Μπερκό. Κι εκτός από το να βλέπει τακτικά, από προσωπικό ενδιαφέρον, τις ταινίες του προγράμματος, λέει φυσικά άφοβα τη γνώμη της, μη έχοντας πια καμιά ανάγκη να προσέχει τα λόγια της: «Δεν υπάρχουν πια σταρ στη Γαλλία, ούτε οι Κάνες έχουν το γκλάμουρ που είχαν. Η ιδιωτική ζωή των διασήμων προβάλλεται αδιάκοπα στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιοι ποστάρουν οι ίδιοι και τις πιο ιδιωτικές τους στιγμές. Το βρίσκω λυπηρό. Το να είσαι σταρ εμπεριέχει γκλάμουρ και μυστικότητα. Είναι δύσκολο να κρατήσεις οποιοδήποτε μυστήριο στις μέρες μας».
● Ο Τοντ Χέινς παρουσίασε την πολυαναμενόμενη «Carol», τη διασκευή του μυθιστορήματος «The Price of Salt», μια ιστορία λεσβιακού έρωτα στη Νέα Υόρκη του ’50, με πρωταγωνίστριες τη Ρούνι Μάρα και την Κέιτ Μπλάνσετ που απογειώνει τον ρόλο της, με δεινότητα εφάμιλλη μιας Μέριλ Στριπ. Κι είναι, αυτή, η πιο λεπτοδουλεμένη, πολυδιάστατη, απαιτητική και ώριμη ταινία ενός υπέροχου σκηνοθέτη, ένα γυναικείο «Brokeback Mountain», που φέρνει το queer σινεμά στο ευρύ κοινό.
● Είπε ο Γούντι Αλεν στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα του ταινία «Irrational Man»: «Η ζωή έχει τη δική της ατζέντα και σε ισοπεδώνει. Ολοι ξέρουμε πού θα καταλήξουμε μια μέρα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι αξίζει να ζει. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο λέγοντάς του ψέματα. Απασχολώντας τον με ταινίες. Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα που έχω βγάλει στα 80 μου χρόνια. Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Μόνο αντιπερισπασμοί».
● Ο Γκας βαν Σαντ έκανε, με το «Sea of Trees», τη μακράν χειρότερη ταινία της καριέρας του, ένα τετριμμένο, άνοστο υπαρξιακό δράμα που το Variety, με δόση υπερβολής, χαρακτήρισε «πολιτιστική προσβολή»! Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ ανέλαβε, στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, απαντώντας στους κριτικούς και τους δημοσιογράφους: «To μόνο που έχω να πω είναι αυτό: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γιουχάρει όπως και να χειροκροτήσει μια ταινία. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Μου αρέσει η ταινία. Ηταν μια χαρούμενη ημέρα όταν έμαθα ότι βρίσκεται στο Διαγωνιστικό των Κανών. Είναι συναρπαστικό να ξέρω πως θα βρεθώ κάπου για να υποστηρίξω μια δουλειά που έκανα με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό τώρα είναι το επιδόρπιο - ό,τι και να είναι. Ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε εδώ. Το διασκεδάσαμε».
● Ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δεν ήρθε στις Κάνες για την πρεμιέρα του «The Lobster», λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα παρευρεθεί όμως σήμερα στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά και την εορταστική προβολή τού «Ζ» σε νέα κόπια.
«Ποιον ενδιαφέρει αν είχα ερωτικές σχέσεις με γυναίκες;»
Οχι, δεν είχε ερωτικές σχέσεις με γυναίκες η Κέιτ Μπλάνσετ, όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το «Variety» και αναπαράχθηκε από κάθε ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Κάνες για το «Carol», η Αυστραλέζα σταρ διόρθωσε το περιοδικό: «Με ρώτησαν αν είχα σχέσεις με γυναίκες. Και εγώ είπα, “ναι, πολλές φορές. Μήπως όμως εννοείτε ερωτικές; Τότε η απάντηση είναι όχι”. Αυτά τα λόγια μου προφανώς δεν πέρασαν».
Κι ενώ οι δημοσιογράφοι γελούσαν, η παντρεμένη και με τέσσερα παιδιά Κέιτ Μπλάνσετ συνέχισε: «Αλλά, το 2015, το θέμα έπρεπε να είναι: “Ποιος νοιάζεται;”. Πείτε με παλιομοδίτισσα, όμως νόμιζα ότι η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι να προβάλλει το δικό του μικρό, βαρετό σύμπαν, αλλά να συνδέεται ψυχολογικά με τις εμπειρίες ενός άλλου ατόμου. Η ζωή μου δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αλλά ακόμα κι αν ενδιαφέρει, εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να εκθέτω τις σκέψεις και τις απόψεις μου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας