«Με κάθε τρόπο», όπως υποσχέθηκε, δηλαδή με όλο το πρόγραμμά του και την Αγορά online και με δράσεις στην πόλη που αποτελεί το σπίτι του, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με επιτυχία και μια τρυφερότητα που επιβάλλουν οι καιροί.
Με μπόλικες πρεμιέρες να γίνονται γρήγορα sold out, περισσότεροι από 80.000 θεατές και επαγγελματίες του κινηματογράφου παρακολούθησαν το Φεστιβάλ από το website του. Εξοικειωμένοι, βεβαίως, πια με την online προβολή που κανείς δεν προσβλέπει στο να αντικαταστήσει τη... διά ζώσης, όταν αυτή είναι ξανά εφικτή.
Ο Χρυσός Αλέξανδρος του 61ου ΦΚΘ, τον οποίο επέλεξε η Κριτική Επιτροπή (Μελίκα Φορουτάν, ηθοποιός, Ιράν, Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα, σκηνοθέτις, Βόρεια Μακεδονία, Βάνια Καλούτζερσιτς, διευθύντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, Κροατία, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης, και Μπγιορν Βίκτορσον, σχεδιαστής ήχου και ηχολήπτης, Ισλανδία), απονεμήθηκε στην ταινία της Φερνάντα Βαλαντές από το Μεξικό «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα». Οπως εξηγεί στο σκεπτικό της η επιτροπή, «σε έναν σκληρό κόσμο απογοητεύσεων, τραγωδίας και επιβίωσης, γεννιέται μια απρόσμενη φιλία.
Η Κριτική Επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από τη σκηνοθετική προσέγγιση στην κινηματογραφική φόρμα, η οποία δεν παραμερίζει ποτέ τη φυσική ροή της ιστορίας, αλλά την ανυψώνει συνεχώς σε μια υψηλότερη και πιο βαθυστόχαστη στάση και πρόταση. Η κινηματογράφηση ξεκινά αργά και με τρόπο κλασικό, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε οπτικό σκοτάδι ή και σε κόλαση, όπως ακριβώς και η ιστορία που ξεδιπλώνεται. Η ταινία αποτελεί υπενθύμιση του απεριόριστου χώρου που μπορεί να καταλάβει η καλλιτεχνική έκφραση».
Η ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, τιμήθηκε με τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, καθώς επίσης και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Κοινού Fischer. Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου ξεχώρισαν για την ερμηνεία του Αρη Σερβετάλη.
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Meet the Neighbors», τον Χρυσό Αλέξανδρο κέρδισε, δίκαια, το εξαιρετικό «200 μέτρα» του Αμίν Ναϊφέ από την Παλαιστίνη, που πήρε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ η ανατριχιαστικά επίκαιρη ταινία της Νόρα Μαρτιροσιάν, από την Αρμενία, «Οταν κοπάσει ο άνεμος», στην καρδιά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος. Το φετινό «Mermaid Award» κέρδισε ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ, ο μετρ από την Ταϊβάν, με την ταινία του «Ημέρες».
Το ντεμπούτο της Ελληνίδας Σόνια Λίζα Κέντερμαν τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικού Προγράμματος από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας, ενώ το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου ξεχώρισε ως Best Location. Η «Οδύσσεια του Βάση» του Βασίλη Παπαθεοχάρη και το «Daniel '16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου τιμήθηκαν με το Βραβείο Κοινού Fischer.
Τι μένει πίσω; Μια ανοιχτόκαρδη έκθεση στην πόλη και στην προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που θα συνεχίσει να χαρίζει ατμόσφαιρα και αισιοδοξία στους λίγους περαστικούς. Μια υπόσχεση ότι θα έρθουν σύντομα κι άλλες δράσεις και τα νέα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που παίρνει σειρά. Και τη βεβαιότητα ότι οι ταινίες μας φέρνουν πιο κοντά, με κάθε τρόπο.
Αναλυτικά τα βραβεία
● Διεθνές Διαγωνιστικό
▶ Χρυσός Αλέξανδρος: «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα», Φερνάντα Βαλαντές, Μεξικό - Ισπανία
▶ Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος: «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, Ελλάδα - Γαλλία
▶ Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος: Αντερς Ελχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ για την ταινία «Παγιδευμένοι», Δανία
▶ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Τζοάνα Σκάνλαν για την ερμηνεία της στην ταινία «Μετά την αγάπη» του Αλίμ Καν, Ηνωμένο Βασίλειο
▶ Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Αρης Σερβετάλης για την ερμηνεία του στην ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, Ελλάδα - Πολωνία - Σλοβενία
▶ Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: «Η νύχτα των βασιλιάδων» του Φιλίπ Λακότ, Γαλλία - Ακτή Ελεφαντοστού - Καναδάς - Σενεγάλη
● Διαγωνιστικό Meet the Neighbors
▶ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος: «200 μέτρα» του Αμίν Ναϊφέ, Παλαιστίνη - Ιορδανία - Κατάρ - Ιταλία - Σουηδία
▶ Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος: «Οταν κοπάσει ο άνεμος» της Νόρα Μαρτιροσιάν, Αρμενία - Γαλλία - Βέλγιο
▶ Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος: Αμίν Ναϊφέ για την ταινία «200 μέτρα»
▶ Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Meet the Neighbors: εξ ημισείας στις ταινίες «Δίνη» της Σεσίλια Φελμέρι, Ουγγαρία και «Λούξορ» της Ζέινα Ντούρα, Αίγυπτος - Ηνωμένο Βασίλειο
● Βραβείο «Mermaid»
▶ «Ημέρες» του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ, Ταϊβάν
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας