Σίγουρα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πως η κρίση γεννά πολλές ευκαιρίες. Τουλάχιστον, όμως, γεννά ιδέες, που με πείσμα, υπομονή και πολύ τρέξιμο μπορούν να οδηγήσουν ορισμένες φορές σε δημιουργικά και πετυχημένα αποτελέσματα, που προβάλλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε μια εποχή που βάλλεται από πολλές πλευρές.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (Dublin Greek Film Festival), που έγινε στο Δουβλίνο στα τέλη Απριλίου.
Εμπνευστές και δημιουργοί του, δύο νέες κοπέλες, μια Ελληνίδα, η Κική Κωνσταντινίδου, και μια Πολωνέζα, η Aleksandra Szymbara, τις οποίες, πέρα από τη φιλία, ενώνει και η αγάπη για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, τον οποίο και θέλησαν να γνωρίσουν στο ιρλανδικό κοινό, ένα κοινό που κατά βάση είναι ανοιχτό σε διαφορετικές κουλτούρες και πρόθυμο να τις γνωρίσει.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι ταινίες δίνουν στο ιρλανδικό κοινό την ευκαιρία να δει την πραγματικότητα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες σε ό,τι αφορά -μεταξύ άλλων- τη διαχείριση της κρίσης, ενώ προσφέρουν και πολλούς παραλληλισμούς με την ιρλανδική οικονομική κατάσταση.
Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ώσπου να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους, πολλές και γνωστές, με πιο σημαντική την αναζήτηση χορηγών, που στην πλειονότητά τους βρέθηκαν τελικά από την ιρλανδική πλευρά.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, του ντοκιμαντέρ-οδοιπορικού στα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου.
Το κοινό είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη, που παρευρέθη στην προβολή, τόσο για τα γυρίσματα της ταινίας όσο και για τον ελληνικό κινηματογράφο και τις δυσκολίες επιβίωσής του σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, μέσα όμως από την αισιόδοξη οπτική του Κουτσιαμπασάκου, που -όπως είπε χαρακτηριστικά- «μπορεί να μην υπάρχει προϋπολογισμός, όμως η κρίση παρέχει στους Ελληνες κινηματογραφιστές άφθονο υλικό και δημιουργικές ιδέες».
Εννέα ταινίες προβλήθηκαν, που παρουσιάζουν την Ελλάδα τού χθες και του σήμερα, μέσα από το βλέμμα καταξιωμένων και πρωτοποριακών σκηνοθετών, το έργο των οποίων έχει αναγνωριστεί σε πολλά φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτές, η βραβευμένη στο ιρλανδικό φεστιβάλ του Galway, το 2013, ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», το «Fish & Chips» του Ηλία Δημητρίου, «Η πρωινή περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψίκου, ενώ πραγματοποιήθηκε και εργαστήρι παραδοσιακών ελληνικών χορών, σε ακόμη μια προσπάθεια ελληνο-ιρλανδικής πολιτιστικής προσέγγισης.
Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε το «Xenia», του Πάνου Κούτρα, σε πρώτη προβολή στην Ιρλανδία, μαζί με την υπόσχεση των διοργανωτών να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών, με απώτερο στόχο να αποτελέσει κάποια στιγμή κινηματογραφικό θεσμό στο Δουβλίνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας