Φαντάζεται κανείς την έκπληξη του Βασίλη Βασιλικού όταν πριν από μερικά χρόνια κατέφτασε στην Αθήνα μια Ινδή παραγωγός ζητώντας του τα κινηματογραφικά δικαιώματα του «Ζ». Ο σκηνοθέτης Ντιμπακάρ Μπανερτζί είχε αποφασίσει να το μεταφέρει σε οθόνη. «Δεν είχα αντίρρηση», θυμάται σήμερα ο συγγραφέας, «αλλά, βεβαίως, ζήτησα πρώτα να διαβάσω το σενάριο και έβαλα κι έναν όρο. Να μη χρησιμοποιηθεί ως τίτλος το "Ζ", ανήκει δικαιωματικά στον Γαβρά».
Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αλλά σήμερα η ταινία «Σαγκάη», αυτόν τον τίτλο έχει, θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά την προβολή της στην Ινδία.
Την εκδήλωση προώθησε με τον τρόπο του ο Βασίλης Βασιλικός. Θέλει, άλλωστε, επιτέλους να τη δει και ο ίδιος για πρώτη φορά, «ολόκληρη, όχι κομματάκια από δω και απο κει, σε μια μεγάλη οθόνη», όπως λέει.
Ολα θα γίνουν στον νέο χώρο «Dudu Loft», δυστυχώς χωρίς την παρουσία του σκηνοθέτη. Η πρώτη απόπειρα του Βασιλικού να προβληθεί η ταινία στην Ελλάδα ήταν το 2012, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια και τότε θα βρισκόταν εκεί και ο Κώστας Γαβράς με το «Capital», και θα ήταν μια ωραία, διπλή ευκαιρία. Ο Δημήτρης Εϊπίδης, για τους δικούς του λόγους, δεν ενέκρινε τη «Σαγκάη».
Ο Ντιμπακάρ Μπανερτζί ήθελε οπωσδήποτε, όπως έχει πει, «να γυρίσει ένα πολιτικό θρίλερ, κάτι σαν το "Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου"». Kαι τότε ο συν-σεναριογράφος του Ούρμι Τζουβεκάρ, αλλά και ο Ελληνας διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Ανδριτσάκης, που εργάζεται στην Ινδία, του πρότειναν να διαβάσει το «Ζ». Αυτό ήταν.
«Με τράβηξε στο βιβλίο η τρομερή δύναμη του βασικού του χαρακτήρα, αλλά και ο τρόπος που περιγράφει τους ανθρώπους των δρόμων, αυτούς που προέρχονται από τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις και πολύ εύκολα μπορούν να παρασυρθούν, να γίνουν όχλος, να κάνουν φρικτές πράξεις. Η προηγούμενη ταινία είχε αγνοήσει τους δύο δολοφόνους του Λαμπράκη, εγώ δεν το έκανα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.
Οι διαφορές με το «Ζ» είναι αρκετές. Ενώ ο Βασιλικός εστιάζει, όπως το εξέλαβε ο Μπανερτζί, «στη σύγκρουση του κομμουνιστικού οράματος με τον καπιταλισμό», αυτός αποφάσισε να εξερευνήσει άλλες αντιθέσεις, πιο οικείες.
«Στην Ινδία δεν έχουμε συγκρούσεις για ιδεολογίες. Exουμε φτωχούς και πλούσιους, κατοίκους μικρών πόλεων και μεγάλων, καθαρούς ανθρώπους και βρόμικους», λέει. Και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έγινε το κέντρο της διασκευής του, που μόνο τυχαία δεν βαφτίστηκε «Σαγκάη», παρ' όλο που εκτυλίσσεται στη φανταστική πόλη Μπαράτ Ναγκάρ.
«Κάθε Ινδός πολιτικός ονειρεύεται να μετατρέψει την πόλη του σε μητρόπολη, όπως η Σαγκάη», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Πολλοί σκέφτονται: Αφού η Κίνα μπορεί να έχει ένα τέτοιο διεθνές κέντρο εμπορίου, γιατί όχι και η Ινδία; Οι άνθρωποι στις μικρές πόλεις ονειρεύονται mall, ωραία ρούχα, αυτοκίνητα, ενώ γύρω τους επικρατούν πολιτική διαφθορά και αυταρχισμός. Δεν μας αρέσει να ζούμε στη χώρα μας, στο μυαλό μας φανταζόμαστε ότι δραπετεύουμε σε μια ξένη. Η νέα, φιλελεύθερη οικονομία βοήθησε στη δημιουργία μιας τάξης Ινδών εξαιρετικά πρόθυμων να γίνουμε δυτική κοινωνία. Και το πρώτο ορόσημο που βάζουν είναι μια ινδική Σαγκάη. Αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός να αποκτήσουν οι πόλεις, ει δυνατόν μέσα σε μια νύχτα, ουρανοξύστες, υπερυψωμένες λεωφόρους, γρήγορα αυτοκίνητα. Αυτό το όνειρο έχει τα καλά, έχει και τα κακά του...».
Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην ταινία. Μια μικρή πόλη κάπου στην Ινδία ονειρεύεται να γίνει Σαγκάη. Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για τη δημιουργία ενός διεθνούς επιχειρηματικού πάρκου, με την πλήρη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Την παραμονή των εγκαινίων ένας δήθεν μεθυσμένος οδηγός καμιονιού σκοτώνει διαπρεπή ακτιβιστή εναντίον του πάρκου. Ενα μοναχικό κορίτσι πιστεύει ότι είναι δολοφονία κι ένας περαστικός βιντεογραφεί το συμβάν. Ξεσπά πολιτικό σκάνδαλο και ανώτατος δικαστικός αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Info:
Dudu Loft, Κολωνού 12-14, 4ος όροφος, Μεταξουργείο. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Ωρα προσέλευσης 6.30 μ.μ. Η προβολή στις 8 μ.μ.
Θα ακολουθήσουν χοροί α λα Bollywood, μουσική και ινδικό finger food.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας