«Πριν από 12 χρόνια τέτοιες μέρες τελείωναν τα γυρίσματα της “ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κουζίνας”. Τη Δευτέρα ξεκινούν τα γυρίσματα της επόμενης, με τίτλο “Νοτιάς”. Με αντίξοες για την εποχή και την ψυχολογία συνθήκες, ένα επιτελείο άξιων συνεργατών, με πολύ κέφι, θετική ενέργεια και ταλέντο, πλαισιώνει τη νέα μας προσπάθεια. Είναι μια κωμωδία με θέμα την ενηλικίωση ενός εφήβου στη δεκαετία του ‘70, ενός μικρού ζιζάνιου, που για να δικαιωθεί καταφεύγει στη φαντασία και τη μυθοπλασία. Καλό μας ταξίδι...»
Σε εποχές κοινωνικής δικτύωσης, ο Τάσος Μπουλμέτης διάλεξε να ανακοινώσει το ξεκίνημα της τρίτης, τόσο αναμενόμενης ταινίας του με μια ανάρτηση στο facebook την περασμένη Παρασκευή. Αναμενόμενης γιατί, όσα χρόνια κι αν πέρασαν από την «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», η απήχησή της είναι ακόμα πολύ ζωντανή και πάει πέρα και από τα νούμερα που την έκαναν τη μεγαλύτερη επιτυχία της τελευταίας εικοσαετίας: 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια, διανομή σε 45 χώρες, αλλά και 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παραμένει αγαπημένη ταινία αναφοράς για τις πιο διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, από ηλικιωμένους Κωνσταντινουπολίτες μέχρι νέα παιδιά, από λαϊκούς ανθρώπους μέχρι διανοούμενους.
Τόσα χρόνια μακριά από το σινεμά ο Τάσος Μπουλμέτης (αφοσιώθηκε για ένα μεγάλο διάστημα στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και υπήρξε ο πρώτος της πρόεδρος) νιώθει, όπως μας λέει, «χαρά αλλά και ένταση» που θα ξαναμπεί σε μια κινηματογραφική περιπέτεια. Αλλά και μια «απορία». «Πώς βρέθηκα να κάνω ταινία την πιο δύσκολη εποχή;» λέει. Σημασία έχει πως ο «Νοτιάς» ξεκινά, θα γυριστεί στην Αθήνα, ακόμα και σε κεντρικά της σημεία. Θα βγει στις αίθουσες στις αρχές του 2016 από τη Feelgood Entertainment σε συνεργασία με τη Rosebud 21.
Είναι δε και πάλι μια προσωπική ταινία, όπως ήταν και η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα» για τον γεννημένο το 1957 στην Κωνσταντινούπολη Μπουλμέτη. Μια απλή ματιά στη σύνοψη του σεναρίου του «Νοτιά», που το ‘γραψε μόνος του, και αμέσως σκέφτεσαι ότι ο ήρωάς του, ο νεαρός Σταύρος, μάλλον για σκηνοθέτης προορίζεται.
Εχουμε και λέμε. Η ταινία είναι «μια νοσταλγική κωμωδία ενηλικίωσης». Και αφηγείται «την ιστορία ενός επινοητικού μυαλού καθώς αναζητά την ταυτότητά του μέσα από τη φαντασία και την τέχνη. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με έναν δικό του, ανατρεπτικό τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα δεκαετίες του ‘60, ‘70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Οταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες και θα ανακαλύψει τον εαυτό του».
Αυτοβιογραφική, λοιπόν, και η νέα του ταινία; Ο Τάσος Μπουλμέτης το παραδέχεται. Μέχρις εκεί. Βρήκε, όπως μας λέει, τον πρωταγωνιστή της, τον Γιάννη Νιάρρο, βλέποντας στο Εθνικό τη «Δυτική Αποβάθρα» του Κολτές, που είχε σκηνοθετήσει ο Λουντοβίκ Λαγκάρντ στο Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2013-14.
Στο πλευρό του μια εξαιρετική διανομή: Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Ομηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ημελλος και ο μικρός Φοίβος Ταραμπίκος. Ενα μικρό αλλά καταλυτικό για την εξέλιξη της ιστορίας ρόλο θα παίξει και η Ζωζώ Σαπουντζάκη.
Η ταινία είναι μια παραγωγή της ΟΝΙΟΝ ΦΙΛΜΣ και του σκηνοθέτη, με συμπαραγωγούς τους: ΟΤΕ TV, VIEW MASTER, MAGIKON, ROSEBUD21. Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής. Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης. Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης. Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα.
Κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει πάλι τόσο πολύ μέχρι να γυρίσει την τέταρτη ταινία του. Αν και το συνηθίζει. Δεκατρία χρόνια χωρίζουν την πρώτη, εξαιρετική ταινία του, τη «Βιοτεχνία ονείρων» (1990) από την «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας