Στην ταινία «Katharine Hepburn – The Great Kate» (παραγωγής 2014), οι Ρίκε Μπρέντελ και Αντριου Ντέιβις συνθέτουν το πορτρέτο της θρυλικής Αμερικανίδας ηθοποιού Κάθριν Χέπμπορν (12 Μαΐου 1907 – 29 Ιουνίου 2003), της προοδευτικής αντιστάρ που ενσάρκωσε τη μοντέρνα, ανεξάρτητη γυναίκα κόντρα στα χολιγουντιανά πρότυπα.
Αποκαλύπτουν την ισχυρή προσωπικότητα εκείνης που τιμήθηκε με τέσσερα Οσκαρ α’ ρόλου και έκανε καριέρα επί 73 χρόνια στο Χόλιγουντ, καταφέρνοντας να ελέγχει με δεξιοτεχνία το σύστημα των μεγάλων στούντιο. Η ταινία επιχειρεί να δείξει τον ρόλο που έπαιξαν οι προοδευτικοί γονείς της στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της. Μητέρα της ήταν η φεμινίστρια Κάθριν Μάρθα Χάουτον και πατέρας της ο δρ Τόμας Νόρβαλ Χέπμπορν, επιτυχημένος ουρολόγος με ρίζες σκοτσέζικης και αγγλικής καταγωγής, που επέμενε ότι τα κορίτσια πρέπει να κολυμπούν, να παίζουν γκολφ και τένις και να κάνουν ιππασία. Συμπεριλαμβάνονται πλάνα από τη ζωή της εκτός οθόνης, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της, στις οποίες μοιράζεται τις ιδέες της για τη ζωή και το σινεμά, αλλά και καταθέσεις ανθρώπων που τη γνώρισαν από κοντά.
► Στο ντοκιμαντέρ «Pepe Mujica – Lessons From the Flowerbed» της Χάιντι Σπεκόνια πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2009 Χοσέ Μουχίκα.
Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και χρημάτισε υπουργός στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες. Μέσα από εξομολογήσεις του ίδιου, αρχειακό υλικό και καθημερινές στιγμές του, σκιαγραφούνται ο αντισυμβατικός χαρακτήρας και ο λιτός τρόπος ζωής του, που φαντάζει σαν ουτοπία στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.
Στο αφιέρωμα «Ανατρεπτικές φωνές του γερμανικού ντοκιμαντέρ» θα δούμε ακόμα τις ταινίες:
► «35 Cows and a Kalash-nikov» του Οσβαλντ φον Ριχτχόφεν (σε παραγωγή του Ρόλαντ Εμεριχ). Ο σκηνοθέτης, που μεγάλωσε στο Χαρτούμ κι έφυγε πρόωρα από τη ζωή στη διάρκεια ολοκλήρωσης της ταινίας, αποτυπώνει παρθένες παραδόσεις, δυτικές επιρροές και στιγμιότυπα γεμάτα ζωντάνια από τη μαύρη ήπειρο.
► «Raiders» του Αλεξάντερ Γκεντέλεφ. Φέρνει στο φως τη δράση παράνομου δικτύου στη Ρωσία που, με την εμπλοκή μαφιόζων, πολιτικών και δικαστών, πετά ανθρώπους έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παραποιεί τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και καρπώνεται τις περιουσίες τους.
► «Spirit Berlin» της Κορντούλα Χίλντερμπραντ. Μας μεταφέρει σε μια άγνωστη πλευρά του Βερολίνου, είναι φόρος τιμής στον εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης με οδηγό έναν νεαρό ηθοποιό.
► «The Humanitarians» του Μαξιμίλιαν Χάσλεμπεργκερ. Μια απροσδόκητη ερωτική ελεγεία και ταυτόχρονα καταγγελία για τις προκαταλήψεις και τα όρια της ελευθερίας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Μιλά τολμηρά για τη σεξουαλικότητα, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία.
► «The Queen of Silence» της Ανιέσκα Ζβιέφκα. Η «εκκωφαντική» σιωπή της 10χρονης κωφάλαλης Ρομά Ντενίσα συγκλονίζει. Επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσα από τη μουσική και τον χορό, μιμούμενη τις πρωταγωνίστριες των ταινιών του Μπόλιγουντ. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί κι ένα σχόλιο για μια κοινότητα που αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τη φτώχεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας