Το 2015 του είχε φανεί κάπως κοντινό, οπότε μετέφερε την ταινία του στο 2020.
Σε ένα απολύτως δυστοπικό μέλλον, με φωτισμούς νέον παντού, όπου μόνο βρέχει, οι κοινωνικές ανισότητες θερίζουν την όποια επιθυμία, ζώα δεν υπάρχουν παρά ηλεκτρονικά και το περιβάλλον έχει καταστραφεί.
Ανδροειδή εξυπηρετούν τον εξουθενωμένο άνθρωπο.
Ο σκηνοθέτης τής υπέροχα σκοτεινής ταινίας «Blade Runner», Ρίντλεϊ Σκοτ, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Και περιγράφει μέσω του «τεστ Τιούρινγκ» πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν ο απέναντί του είναι άνθρωπος ή μηχανή. Mέχρι τώρα, πάντως, ακόμη διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το τι ήταν ο πρωταγωνιστής Χάρισον Φορντ.
Ο Αλαν Τιούρινγκ είναι ο ιδιοφυής επιστήμονας που κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας των ναζί, να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.
Από τις εκδόσεις Τραυλός έχει εκδοθεί το βιβλίο του, από τον μαθηματικό σύλλογο «Θαλής + φίλοι» ξαναήρθαμε σε επαφή με τη σκέψη του, πριν από λίγες ημέρες.
Για άλλη μια φορά, ο σύλλογος πήρε ένα απλό στοιχείο της επικαιρότητας (συγκεκριμένα την προβολή της ταινίας «Το παιχνίδι της μίμησης», με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού τον οποίο οι συμπατριώτες του οδήγησαν σε αυτοκτονία) και το μετουσίωσε σε μια υπέροχη βραδιά, κάτι ανάμεσα σε ρετρό και φουτουρισμό... όπως ακριβώς το «Blade Runner».
Ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε ο Τιούρινγκ να μεταφράσει τη θεωρητική γλώσσα της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο.
Ο καθηγητής Στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας περιέγραψε πώς σκεφτόταν τότε ο Tιούρινγκ, χωρίς να φανταστεί ότι ύστερα από 70 χρόνια θα χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια μαθηματικά εργαλεία για να λύσουμε εντελώς παρόμοια προβλήματα.
Από τρελό και Βρετανό (άθεο, ομοφυλόφιλο και εκκεντρικό) μαθαίνεις την αλήθεια!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας