Η ταινία «Boyhood», που γυριζόταν επί 12 χρόνια με τους ίδιους ηθοποιούς, ξεχώρισε κατά την 72η τελετή των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες. Βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης της, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Πατρίσια Αρκέτ με το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.
«Θα δώσω τον λόγο στον παραγωγό μου Τζόναθαν Σίρινγκ που πήρε το ρίσκο να μας υποστηρίξει για 12 ολόκληρα χρόνια. Ήταν μια πολύ προσωπική ταινία για εμένα και έγινε προσωπική για όλους όσοι δούλεψαν σε αυτή. Χαίρομαι που όλοι όσοι το είδαν το πήραν προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για όλη την αγάπη που μου έδωσαν», είπε ο σκηνοθέτης.
Η Αρκέτ ευχαρίστησε θερμά τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ευκαιρία που της έδωσε να τιμήσει τη μητέρα της μέσα από τον ρόλο της καθώς και τα παιδιά της.
Βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία κέρδισε η Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice».
Αντίστοιχα, η Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου σε δράμα πήρε ο Έντι Ρενμέιν για το «The Theory of Everything».
Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στην ταινία «Birdman» και ο σκηνοθέτης της Αλεχάντρο Ινιαρίτου δήλωσε μιμούμενος τη φωνή του ήρωα Birdman: «Πώς καταφέραμε να ανέβουμε εδώ;»
Το βραβείο καλύτερου α' ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε ο Μάικλ Κίτον για την ταινία «Birdman». «Αλεχάντρο, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα θέλει να παίξει στο επόμενο έργο σου. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να παίξω σε αυτήν την ταινία».
Το α' γυναικείο βραβείο ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε η Έιμι Άνταμς για το «Big Eyes» σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. «Νιώθω τόσο τυχερή που ερμήνευσα τη Μάργκαρετ Κιν, μια γυναίκα με ήσυχη φωνή και δυνατή καρδιά και όραμα» είπε η Άνταμς παραλαμβάνοντας το βραβείο της και ευχαρίστησε την οικογένειά της για την υποστήριξή της.
Με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας βραβεύτηκε η ταινία «Hotel Grand Budapest» του Γουές Άντερσον.
Το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας πήρε η ρωσική ταινία «Leviathan» του Αντρέι Σβιάγκνιτσεφ.
Καλύτερο τραγούδι αναδείχθηκε το «Glory» για την ταινία «Selma», ενώ βραβείο καλύτερης μουσικής κέρδισε ο συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον για την ταινία «The Theory of Everything».
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας Νο 2».
Το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ απονεμήθηκε στον Τζορτζ Κλούνεϊ, που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Je suis Charlie».
Οι Τζέιν Φόντα και Λίλι Τόμλιν έδωσαν τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε κωμική σειρά στον Τζέφρι Τάμπορ για το «Transparent», που το αφιέρωσε στην κοινότητα των τρανσέξουαλ, με την οποία καταπιάνεται η σειρά.
Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου γυναικείου ρόλου σε κωμική σειρά πήγε στην Τζίνα Ροντρίγκεζ για το «Jane the Virgin».
Βραβείο καλύτερης κωμικής τηλεοπτικής σειράς απέσπασε το «Transparent».
Το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς απέσπασε το «The Affair» και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά η Ρουθ Γουίλσον για την ίδια ταινία.
Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική σειρά απέσπασε ο Κέβιν Σπέισι. «Αυτή είναι η αρχή της εκδίκησής μου. Πηγαίνω με κέφι στη δουλειά με τέτοιους σεναριογράφους, τέτοιους συμπρωταγωνιστές. Είναι η όγδοη φορά που ήμουν υποψήφιος και δεν το πιστεύω ότι το κέρδισα».
Βραβείο β' γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική σειρά για την εμφάνισή της στο «Downton Abbey» κέρδισε η Βρετανίδα ηθοποιός, Τζόαν Φρόγκατ.
Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β' ανδρικού ρόλου σε τηλεοπτική σειρά απέσπασε ο Ματ Μπόμερ για το «The Normal Heart».
Καλύτερη τηλεταινία αναδείχθηκε το «Fargo». Βραβείο α' ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία απέσπασε ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία.
Στη Μάγκι Γκίλενχαλ απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε τηλεοπτική σειρά για το «The Honorable Woman». «Αν κάτι νέο υπάρχει στην εποχή μας, είναι το γεγονός ότι πλέον στην τηλεόραση υπάρχουν αρκετοί ρόλοι για αληθινές γυναίκες. Αυτό είναι επαναστατικό», είπε η Γκίλενχαλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας