Στις 27/6/2016, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή έδωσε στο μισογεμάτο Ηρώδειο την πρώτη από τις συνολικά τρεις συναυλίες της με τις οποίες συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, καλύπτοντας τον τομέα της κλασικής μουσικής.
Με εξαίρεση το εναρκτήριο έργο, που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφ’ εαυτού, η συναυλία άφησε πολύ μέτριες εντυπώσεις.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια θετική έκπληξη: τη σύνθεση «Αντιφώνησις», παραγγελία της ΚΟΑ στον νεαρό συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου. Μαθητής σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Ορέστης από τη Σητεία της Κρήτης απέσπασε πέρυσι το Α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Αντονίν Ντβόρζακ», στην Πράγα.
Η ακρόαση του καινούργιου έργου φανέρωσε έναν νεαρό δημιουργό με ιδιαίτερη ευαισθησία στον χειρισμό των ηχοχρωμάτων μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας και με καλά αφομοιωμένη εποπτεία του ιστορικού ρομαντικού και μεταρομαντικού ήχου.
Επιπλέον, αν και μόλις 23 ετών, η γραφή του μαρτυρά αίσθηση μέτρου και οικονομίας, καθώς επίσης ευφυΐα και ενημερωμένη εποπτεία της σύγχρονης μουσικής των τελευταίων δεκαετιών, στοιχεία που του επιτρέπουν να συλλαμβάνει σωστά και να εφαρμόζει λειτουργικά τη μεταμοντέρνα λογική της «φιλοξενίας» ρομαντικού υλικού μέσα σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον.
Ακολούθησε μια μέτρια εκτέλεση του «Κοντσέρτου αρ. 2» του Ραχμάνινοφ από τον Αλέν Λεφέβρ. Επιλέγοντας μια σολιστική παρτιτούρα τα πληθωρικά μουσικά και εκφραστικά μεγέθη της οποίας τον ξεπερνούν καταφανώς, ο Γαλλοκαναδός πιανίστας απέτυχε πρωτίστως να ηγηθεί της ερμηνείας εκφραστικά και ηχητικά˙ αυτό, όμως, το χαρακτηριστικό συνιστά πρωταρχικό ζητούμενο στο συγκεκριμένο εξωστρεφές, βιρτουοζίστικο κοντσέρτο.
Πιανίστας και αρχιμουσικός συμπορεύτηκαν σε μια αξιοπρεπή, κατά τόπους διστακτική ανάγνωση, όπου συχνά γινόταν αντιληπτή αίσθηση προσπάθειας συντονισμού.
Παρ’ ότι γενικώς ελεύθερο λαθών, το παίξιμο του Λεφέβρ συχνά ανέλυε κλίμακες, υπολειπόταν σε ωστική ορμή υπονομεύοντας γενικώς τη συνοχή του μουσικού ειρμού και κυρίως δεν διέθετε ρωμαλέες, αβίαστες, βιρτουοζίστικες εξάρσεις. Προσχεδιασμένο εφέ, το απότομο ανέβασμα της θερμοκρασίας –επιτέλους!– κατά το φινάλε ελάχιστα συμψήφισε τα όσα λειψά προηγήθηκαν.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με ένα αντιπροσωπευτικό έργο της τσεχικής Εθνικής Σχολής στη μουσική: τη «Συμφωνία αρ. 6» του Ντβόρζακ, στην οποία η α λα Μπραμς «γερμανική» δομή συναντιέται με τα ακούσματα και το «σλαβικό» ήθος της τσεχικής παραδοσιακής μουσικής.
Ισορροπημένη και με όχι λίγες, ωραίες νησίδες λυρικής αναπόλησης, η εκτέλεση του Τσιαλή υπήρξε γενικόλογα διαπλασμένη. Παρά τον ιδιαίτερο πλούτο της ορχηστρικής γραφής και της συμφωνικής αφήγησης η εκτέλεση ήχησε συχνά αδιάφορη, ειδικά όσον αφορά την ανάδειξη των λεπτομερειών.
Στο τρίτο μέρος, «Scherzo (Furiant)», η πολύ γρήγορη, ρυθμικά αδιάφορη διεύθυνση ισοπέδωσε τον ιδιαίτερο, «πηδηχτό» χαρακτήρα της μουσικής και, επιπλέον, προκάλεσε καταφανείς αποσυντονισμούς μεταξύ πνευστών και εγχόρδων στις κρίσιμες κορυφώσεις, υπονομεύοντας τη συγκινησιακή/σωματική αμεσότητα της μουσικής.
Ομοίως, στο α λα Μπραμς πυκνοδομημένο καταληκτικό μέρος, οι διαρκείς μεταπτώσεις εντάσεων και διαθέσεων, οι στάσεις και επανεκκινήσεις της μουσικής αφήγησης αποδόθηκαν άτεχνα, καθιστώντας τη συμφωνική αφήγηση επίπεδη και αδιάφορη.
Πολύ καλές ήσαν γενικώς οι συνεισφορές ειδικά των ξύλινων πνευστών, με τα οποία ο Ντβόρζακ χτίζει σημαντικό μέρος του ιδιόφωνου ηχητικού κόσμου της Συμφωνίας του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας