Εβγαλε ένα ολοκαίνουργιο cd ο ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ο γνωστός «δράκος» της τζαζ, αλλά είναι δύσκολο να σας το περιγράψω γραπτώς. Θα έπρεπε να σας έχω εδώ μαζί μου να σας έβαζα να ακούσουμε το «Tora» και να σας διηγούμαι ταυτόχρονα τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια.
Είχαμε την τύχη να τις ακούσουμε δύο φορές, μία στο Hoxton σε... στενό κύκλο να τις εξιστορεί ο ίδιος ο Αλέξανδρος και μία στο Gazarte, σε ένα live με πολύ οπτικό υλικό ως συνοδεία της μουσικής.
Είναι η πρώτη ερώτηση που του κάνω, συναντώντας τον. Για το οπτικοακουστικό υλικό της συγκεκριμένης παράστασης. Είναι απαραίτητη η εικόνα; Δεν λειτουργεί ο ήχος από μόνος του; «Βέβαια λειτουργεί και το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μόνο με ήχο. Ομως, αυτή τη φορά, θέλησα να φτιάξω μια παράσταση μουσική που να ιντριγκάρει με διαφορετικούς τρόπους τον θεατή.
Ηθελα να αφηγηθώ μια ιστορία που να αφορά όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Αισθάνθηκα την ανάγκη και το έκανα, έτσι απλά. Προσπαθώ να μην κρίνω τις εκφραστικές μου ανάγκες και τη φαντασία μου». Μιλάει με ενθουσιασμό για το άλμπουμ του «Tora» που κυκλοφορεί από την Puzzlemusik. «Αποτελεί την προσωπική μου δουλειά με όχημα το Alex Drakos Trio.
Πρόκειται για πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του γκρουπ και μία διασκευή. Η μουσική μας έχει ως αφετηρία την τζαζ και δανείζεται στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής όπως η ροκ, η ποπ, η ελληνική παραδοσιακή και η κλασική».
Στο Alex Drakos Trio συμμετέχουν επίσης οι Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο) και Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο). Δύο μαθητές του Αλέξανδρου, ο οποίος είναι και καθηγητής μουσικής. Εχει μεγάλη καριέρα ως μουσικός και πολυετή πανεπιστημιακή πείρα ως διδάσκων στο τμήμα Μουσικών Σπουδών (τομέας Jazz) του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας.
Σπούδασε στην Αθήνα μοντέρνα μουσική με κατεύθυνση jazz performance στα ντραμς, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Master's Degree στη μουσική ερμηνεία από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Τους επέλεξα διότι τους εκτιμώ ως μουσικούς και ανθρώπους» μας λέει για το Alex Drakos Trio. «Είμαστε ίσοι προς ίσους. Είναι εξαιρετικά ανοιχτόμυαλοι και θετικοί κι είναι κάτι που έχω μεγάλη ανάγκη. Παράλληλα είναι πολύ εργατικοί και διαθέσιμοι στις πρόβες και στη δουλειά, κάτι που επίσης έχω ανάγκη καθώς το αποτέλεσμα είναι προϊόν μακρόχρονης δουλειάς και ζύμωσης».
Είναι πιο απαιτητικό να είσαι, τρόπον τινά, αρχηγός ενός τζαζ τρίο; Ή, είναι, εν τέλει, πιο απελευθερωτικό; «Και τα δύο», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ο ρόλος τού επικεφαλής ενός γκρουπ είναι καθοριστικός.
Οι επιλογές του διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα και τον ήχο του γκρουπ. Αρα η ευθύνη μεγάλη. Από την άλλη αυτός ο ρόλος δίνει το δικαίωμα να επιλέξεις ό,τι σε εκφράζει, χωρίς περιορισμούς, γεγονός που συνεπάγεται ελευθερία».
Στο άλμπουμ ανάμεσα στη μουσική υπάρχει αφήγηση, ποίηση και προφορικός λόγος. Από το εναρκτήριο «Suffering» ας πούμε με την αφήγηση του Ντέιβιντ Λιντς (εμπνευσμένο από κείμενο του Αρθουρ Μίλερ) έως το «Sublove» με απόσπασμα από ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη με τη φωνή του ίδιου του ποιητή. «Είναι δύσκολο να ασχολείσαι με την τζαζ στην Ελλάδα, πολύ δύσκολο» επισημαίνει ο Αλέξανδρος. «Αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Εξάλλου τι είναι εύκολο πλέον στο Ελλάδα;». Δεν έχει κι άδικο...
Και κάτι τελευταίο, μία ακόμα πτυχή του «δράκου»: παίζει πολλές φορές και με πολλούς Eλληνες καλλιτέχνες, πέραν της τζαζ μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και ως ενορχηστρωτής των live εμφανίσεών της.
Αλήθεια, όταν είναι μαζί της γίνεται ένας... άλλος; «Δεν μπορώ να γίνω άλλος. Παραμένω ο ίδιος σε άλλο πλαίσιο. Στην τέχνη η πρόκληση είναι να μπορείς να εκφραστείς, όσο στενό ή ανοιχτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας