Μεθαύριο Τετάρτη 29 του μηνός, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Underground Youth Orchestra θα δώσει μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου Sébastien Rouland, γενικού μουσικού διευθυντή στο Saarländisches Staatstheate στο Saarbrücken της Γερμανίας. Θα σας πω γρήγορα τα της συναυλίας, γιατί εδώ βασικά θέλω να σας μιλήσω για αυτό το θαύμα που λέγεται Underground Youth Orchestra.
Σολίστ θα είναι η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου, από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα σύγχρονα αστέρια της όπερας που περιόδευσε πρόσφατα με τη London Symphony Orchestra. Η βραδιά θα ξεκινήσει με το «Pavane pour une infante défunte» (Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα), ένα από τα γνωστότερα έργα του Ραβέλ. Θα ακολουθήσει το συμφωνικό ποίημα του Σιμπέλιους, «Luonnotar», ένα έργο για ορχήστρα και σοπράνο. Στο φινάλε θα ακουστεί η 6η συμφωνία του Μπετόβεν, γνωστή και ως «Ποιμενική».
Underground Youth Orchestra λοιπόν και ο μαέστρος της Κώστας Ηλιάδης μάς λέει το story της. «Είναι μια νεανική ορχήστρα που ιδρύθηκε πριν από 14 χρόνια, στην αρχή της κρίσης, από μια ομάδα καθηγητών μουσικής. Η αγάπη για την ορχηστρική μουσική και η ανάγκη των παιδιών για συνεργασία ήταν η κινητήριος δύναμη για το ξεκίνημα της ορχήστρας. Οι πρόβες άρχισαν σ’ ένα υπόγειο, γι’ αυτό και ονομάστηκε Underground. Με τα χρόνια το σχήμα μεγάλωνε και μετατρεπόταν σε πλήρη συμφωνική και η ανάγκη μεγαλύτερου χώρου προβών έγινε επιτακτική. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ορχήστρα στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».
● Πώς δουλεύατε στην αρχή;
Οταν ξεκινήσαμε, τα μέλη της ορχήστρας ήταν παιδιά 8 έως 13 χρόνων με αρκετά χαμηλό τεχνικό επίπεδο και μηδενική ορχηστρική εμπειρία. Οι πρόβες ήταν πολύωρες και πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθημερινές. Το αποτέλεσμα από την πρώτη συναυλία ήταν εντυπωσιακό και αυτό μας έπεισε ότι η ορχήστρα θα μπορούσε να εξελιχθεί.
● Και τώρα;
Η ορχήστρα πλέον είναι μια πλήρης συμφωνική με 70 νέους μουσικούς με υψηλό τεχνικό επίπεδο. Οι πρόβες γίνονται αρχικά κατά ομάδες οργάνων από έμπειρους καθηγητές, μουσικούς των σημαντικότερων ορχηστρών, και κατόπιν γίνονται πρόβες όλης της ορχήστρας. Το ρεπερτόριο πλέον είναι απαιτητικό, οπότε και ο τρόπος δουλειάς γίνεται όπως στις επαγγελματικές ορχήστρες.
● Μας λέτε δηλαδή πως η κλασική μουσική δεν είναι μόνο για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι και για νεαρότερους;
Η κλασική μουσική, όπως έχει αποδειχτεί είναι πέρα από τον χρόνο. Υπάρχει μέσα στο πέρασμα των αιώνων, οπότε αυτό που μεταφέρει μπορεί να αγγίξει κάθε ευαίσθητο δέκτη ανεξαρτήτως ηλικίας.
● Και δεν είναι για τους λίγους, αλλά μπορεί να ανοιχτεί σε πολλούς;
Ασφαλώς και δεν είναι για τους λίγους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ξεκινήσαμε την ορχήστρα. Θέλαμε να προσεγγίσουμε ένα νέο κοινό με διαφορετικό τρόπο. Η παρουσία νέων μουσικών δίνει ακόμη ένα κίνητρο στον νεαρό ακροατή να παρακολουθήσει μια συναυλία. Μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούμε ανοίγουμε τον δρόμο σε νέους ανθρώπους να προσεγγίσουν την κλασική μουσική.
● Η ίδια η κλασική μουσική πώς ανανεώνεται;
Η κλασική μουσική νομίζω παραμένει η ίδια στην ουσία. Θα έλεγα ότι το «περιτύλιγμα» αλλάζει. Ο τρόπος προβολής έχει προσαρμοστεί –και πολύ σωστά. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ξέφυγαν αρκετά από τα στερεότυπα που είχαν εγκλωβίσει αυτή τη μουσική δοκιμάζοντας νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, πολλές φορές ξεφεύγοντας και από το «τυπικό» της καθιερωμένης συναυλίας. Ετσι προσφέρουν μια καινούργια οπτική προσεγγίζοντας πολλές φορές ένα διαφορετικό κοινό.
● Υπάρχουν δύσκολα μουσικά είδη και άλλα πιο εύκολα;
Νομίζω σε κάθε μορφή τέχνης υπάρχουν έργα που σε αιχμαλωτίζουν με την πρώτη επαφή και άλλα που χρειάζονται χρόνο για να τα προσεγγίσεις. Στη μουσική θα έλεγα ότι σε κάθε είδος υπάρχουν εύκολα και δύσκολα έργα. Ενα έργο μπορεί να έχει πολύπλοκη δομή και πολλά νοήματα, οπότε ο ακροατής θα χρειαστεί να επαναλάβει την ακρόαση αρκετές φορές. Η κατανόηση βέβαια είναι και αποτέλεσμα της συνολικής μουσικής εμπειρίας και της γνώσης που έχει ένας ακροατής. Τα έργα που απευθύνονται κατευθείαν στο συναίσθημα νομίζω ότι είναι πιο κατανοητά και άμεσα.
● Για τους μουσικούς;
Για τους μουσικούς, πέρα από την τεχνική δυσκολία που μπορεί να έχει ένα είδος, η μουσική κατανόηση του κειμένου είναι και αυτή μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώσεις. Σε κάθε περίπτωση η μουσική, «εύκολη» ή «δύσκολη», απαιτεί αφιέρωση και δεκτικότητα από τον απλό ακροατή αλλά και από τον μουσικό.
—
♦ Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος». Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ώρα 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ Φοιτητικό, 15 και 18 ευρώ. Τηλ. 210-7282333, www.megaron.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας