Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
● Οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Μαργαρίτης, Δήμητρα Παπίου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Θοδωρής Μαραντίνης, Πάνος Μουζουράκης, Μιρέλα Πάχου και μερικοί ακόμα κορυφαίοι που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οικογενειακοί φίλοι, συνοδοιπόροι μιας ζωής, συνεργάτες από τα πρώτα, άγουρα καλλιτεχνικά βήματα. Τρία χρόνια από τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και οι πιο δικοί του συναντιούνται επί σκηνής για να τραγουδήσουν το σπουδαίο ρεπερτόριό του. Η συναυλία-γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας ανήμερα της επετείου του θανάτου του μουσικού που θεμελίωσε το ελληνικό ροκ με τους Τερμίτες, υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του ’90 κι αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι.
Μελίνα Μερκούρη
● Ενα μουσικό αφιέρωμα στη δυναμική, εκρηκτική γυναίκα διεθνούς εμβέλειας που άφησε το αποτύπωμά της στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Στη γυναίκα που άφησε εποχή για το σθένος και την αγάπη της για τον πολιτισμό της χώρας μας και όχι μόνο. Μια μαγευτική βραδιά με τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Ρίτσου, Μιχάλη Κακογιάννη, Βαγγέλη Γκούφα, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κ.ά.
Η Αλκηστη Πρωτοψάλτη θα μας θυμίσει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο τα τραγούδια της Μελίνας, τραγούδια που είναι γνωστά από τον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και τις στιγμές της εξορίας της διάσημης Ελληνίδας στο Παρίσι. Συγχρόνως, είναι μια ευκαιρία να δείξει τη στήριξή της στην Ενωση «Μαζί για το παιδί», καθώς η βραδιά (υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη) έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη στήριξη των σωματείων-μελών της Ενωσης «Μαζί για το παιδί».
Μάνος Λοΐζος
● Θα μπορούσε να είναι μια επετειακή συναυλία ή μια γενέθλια συναυλία. Θα μπορούσε να μετράει τα 40 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το τελευταίο αντίο στον Μάνο Λοΐζο ή τα 35 χρόνια που μετράει στον αέρα ο Αθήνα 9.84 και μαζί του η ελεύθερη ραδιοφωνία. Είναι όμως τελικά μια συναυλία-γιορτή για τη συνέχεια στο ελληνικό τραγούδι, για τη σκυτάλη που περνά από τη μια καλλιτεχνική γενιά στην επόμενη. Πώς αλλιώς να περιγράψεις το project «Μάνος Λοΐζος – ΜΕΤΑ», που συσπείρωσε γύρω από το έργο του συνθέτη περισσότερους από 35 καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου λοιπόν, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τη σκηνή θα μοιραστούν για να δώσουν τη δική τους διάσταση στα τραγούδια και το έργο του Μάνου Λοΐζου οι: Αλέξανδρος Μιαρης (Electric Litany), Amalia & The Architects, Aspra feat. Νίκη Κοπιτα, Blend Mishkin x George Kapis x Νεφέλη Φασούλη, Δραμαμίνη, Εβελίνα Μεγαλοκονόμου, George Gaudy, Idra Kayne, Joanna Drigo, Θοδωρής Μαυρογιώργης x Anser, Κατερίνα Πολέμη, Katerine Duska, Κος Κ, Μαρία Αλαμανή, NαθαναηλίδουA, Maroulita De Kol, Μυρτώ Βασιλείου, Nalyssa Green, Nτέιβιντ x Matina Sous Peau, Πέτρος Κλαμπάνης, Sarah P., Sophie Lies, S.W.I.M, Τα παιδιά της παλαιότητας, Whereswilder, Xριστίνα Μαξούρη, Yiotis.
Μαζί τους σε ειδική τιμητική συμμετοχή θα βρεθούν και δύο από τις πρώτες ερμηνεύτριες των τραγουδιών του Λοΐζου: η Δήμητρα Γαλάνη και η Μαρία Φαραντούρη. Την ίδια μέρα η σύμπραξη αυτή -που όσο δύσκολο ήταν να εκτελεστεί δισκογραφικά, άλλο τόσο ήταν να παρουσιαστεί σε live- θα κυκλοφορήσει και σε δίσκο.
Νίκος Ξυλούρης
● «Ητανε μια φορά μια αρχέγονη φωνή που χαράχτηκε ανεξίτηλα μέσα μας. Ητανε μια φορά η δυνατή φιλία μας. Ητανε μια φορά μια μικροπαντρεμένη, η Ουρανία. Ητανε μια φορά ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Ητανε μια φορά, είναι και θα είναι πάντα η ανεπανάληπτη φωνή του. Στις καρδιές μας και σε όλες τις στιγμές που θέλουμε να νιώσουμε. Ητανε και θα είναι πάντα ο ένας και μοναδικός Νίκος Ξυλούρης». Τα λόγια ανήκουν στον Σταύρο Ξαρχάκο που την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου τιμά στο Ηρώδειο τον αξέχαστο τραγουδιστή της Κρήτης.
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, με το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα και ιδίωμα τραγούδια του θα αποδώσει η οικογένεια Ξυλούρη (Ψαραντώνης, Γιάννης Ξυλούρης, Γιώργης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης και Ελευθερία Ξυλούρη) αλλά και οι Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ηρώ Σαΐα.
Από αυτό το αφιέρωμα στην εμβληματική φωνή της Κρήτης -υπό τη διεύθυνση και επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου- φυσικά δεν θα λείψουν τα τραγούδια που πρώτος ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης από τα εμβληματικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου «Χρονικό» και «Ιθαγένεια», αλλά και σπουδαία κομμάτια που έγραψαν για τη φωνή του οι Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Λουκάς Θάνος και φυσικά ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Βίκυ Μοσχολιού
● «Πέρα από τον βαθύ σεβασμό μου στη μεγάλη τέχνη της τραγουδίστριας που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, νιώθω χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε ένα αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού, για μια γυναίκα που είναι από μόνη της μια ολόκληρη “σχολή” και που έχει τραγουδήσει ένα από τα πιο αξιόλογα ρεπερτόρια που έχει πει ποτέ καλλιτέχνης». Η Δήμητρα Γαλάνη υποκλίνεται στην κορυφαία και αξεπέραστη ερμηνεύτρια κι ετοιμάζεται μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη Γιώτα Νέγκα και τον Μελωδία 99.2 για μια συγκινητική βραδιά στη μνήμη της ερμηνεύτριας που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για πολλές τραγουδίστριες.
Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, θα τις ακούσουμε να αναμετριούνται με το «Χάθηκε το φεγγάρι», «Ανθρωποι μονάχοι», «Τα δειλινά», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Η μαρκίζα», «Αλήτη», «Νυν και αεί». Η Βίκυ Μοσχολιού άλλωστε τραγούδησε τους πιο σημαντικούς συνθέτες όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Ακης Πάνου, Γιώργος Ζαμπέτας, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Σπανός, Δήμος Μούτσης, αλλά και εμβληματικούς στιχουργούς όπως οι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Λίνα Νικολακοπούλου.
Στιβαρή και αγέρωχη, η φωνή της Μοσχολιού συνδύαζε την αρτιότητα ενός μουσικού οργάνου με τη βυζαντινή δωρικότητα με μεγάλη έκταση και μια «μελαγχολική βραχνάδα» που πάντα συγκινεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ίδιοι οι συνθέτες και οι στιχουργοί ζητούσαν τη «φωνή της Μοσχολιού» για τα τραγούδια τους.
Γιάννης Σπανός
● Μετρώντας 48 χρόνια από την πρώτη τους συνάντηση στον «Μορμόλη» (1974) και ακριβώς 40 από την πρώτη μεγάλη και ολοκληρωμένη συνεργασία τους στο «Φίλε…» (1982), που επαναλήφθηκε τρία χρόνια μετά (1985) με τον δίσκο «Της βροχής και της νύχτας», η Τάνια Τσανακλίδου επιμελείται καλλιτεχνικά και ερμηνεύει ένα πρόγραμμα-φόρο τιμής στον Γιάννη Σπανό, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Νέου Κύματος χαρίζοντάς μας εμβληματικά κομμάτια.
Ετσι, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η ερμηνεύτρια συμπράττει με τον Κώστα Νικολόπουλο, που διευθύνει την ορχήστρα και ενορχηστρώνει, και παράλληλα καλεί στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού πέντε σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού (Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Παπαγεωργίου, Γιάννη Παπαγεωργίου, Φώτη Σιώτα, Νεφέλη Φασούλη), για να προσεγγίσουν ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τις συνθέσεις του μεγάλου Ελληνα δημιουργού.
Μίκης Θεοδωράκης
● Σπουδαίες βραδιές περιλαμβάνει ο «Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης» που συνεχίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα ακούσουμε τρεις εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών σε συνεργασία με το ξεχωριστό μουσικό σύνολο Vamos από την Κρήτη, τον βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου και την ερμηνεύτρια Aννα Κώτη.
Πρόκειται για το «Μαουτχάουζεν», γραμμένο και δισκογραφημένο το 1965-66 πάνω στους σπαρακτικούς στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, άλλοτε κρατούμενου στο ομώνυμο, διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η ιδιότυπη «τριλογία» συνεχίζεται με τους «Λιποτάκτες», που γράφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 σε στίχους του νεότερου αδελφού του συνθέτη, Γιάννη Θεοδωράκη, και δισκογραφήθηκαν το 1961 με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τον κύκλο τραγουδιών «Romancero gitano», βασισμένο σε επτά ποιητικές αποδόσεις στίχων με τσιγγάνικη θεματολογία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από τον Οδυσσέα Ελύτη.
Ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας: Θανάσης Παπαθανασίου.
● O «Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης» συνεχίζεται στις 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ, όπου η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία του οργανισμού, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα ερμηνεύσουν τη «Δεύτερη Συμφωνία: το τραγούδι της γης», έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική το 1980 (πιάνο: Τίτος Γουβέλης).
Ενώ στις 5 Οκτωβρίου η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει μαζί με τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου το «Πνευματικό εμβατήριο» και ο Θοδωρής Βουτσικάκης μια επιλογή δημοφιλών τραγουδιών του Θεοδωράκη («Δρόμοι παλιοί», «Γελαστό παιδί», «Μαρίνα», «Ομορφη πόλη», «Ξημερώνει», κ.ά.).
Το «Πνευματικό εμβατήριο», το οποίο συνέθεσε το 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας όπου βρισκόταν εξόριστος από τη δικτατορία, είναι το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του συνθέτη μετά το «Aξιον Εστί». Προτάσσοντας την απλότητα των μελωδιών με τη χρήση λαϊκών οργάνων και βασισμένο στο πατριωτικό ποίημα του Aγγελου Σικελιανού, το έργο διατύπωνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στη δικτατορία. Μουσική διεύθυνση, Στάθης Σούλης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας