Μια από τις τελευταίες εικόνες του συνθέτη και τραγουδιστή Σταύρου Λογαρίδη που ανακαλούμε είναι τον ίδιο μαζί με τον Δημήτρη Πουλικάκο το 2009 στους διαδρόμους της «Ελευθεροτυπίας» να συζητούν, να αστειεύονται, να καβγαδίζουν και κυρίως να συνεργάζονται για την έκδοση του κοινού τους cd που με τίτλο «Τα παιδία παίζει» είχε κυκλοφορήσει μαζί με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Αυτό ήταν -αν δεν κάνουμε λάθος- και το τελευταίο δισκογραφικό «παρών» του πάλαι ποτέ μέλους (μαζί με τους Κώστα Τουρνά και Ρόμπερτ Ουίλιαμς) των θρυλικών στη δεκαετία του ’70 «Poll» και τον ακόμα ιστορικότερων για τη σκηνή του progressive rock «Ακρίτας». Και βέβαια μαζί με τον Σταύρο Λογαρίδη που πέθανε χθες στα 69 του χρόνια από καρκίνο, αποχαιρετούμε τραγούδια, live κι αναμνήσεις, άμεσα συνδεδεμένες με μία ολόκληρη εποχή της ελληνικής ροκ σκηνής.
Ο Σταύρος Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953, πέρασε κάποια χρόνια στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όταν ήταν 15 χρόνων. Η επαφή του με τη μουσική όμως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν πρωτοψάλτης στο Πατριαρχείο. Αυτοδίδακτος κιθαρίστας, ήδη από την εφηβεία του απευθύνεται στην τότε Polydor, κυκλοφορεί το πρώτο του δισκάκι και συμμετέχει κάνοντας φωνητικά σε κινηματογραφικά τραγούδια του Χατζιδάκι για ταινίες της Βουγιουκλάκη.
Την περίοδο του 1970 συμμετέχει στους «Poll», αλλά το ’72 τούς αφήνει και μαζί με τους Δ. Παπαχρήστου, Α. Τασούλη και Γ. Τσουπάκη φτιάχνουν τους «Ακρίτας». Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το ομώνυμό τους άλμπουμ που θεωρείται και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά progressive rock άλμπουμ όλων των εποχών, παρά την εμπορική του αποτυχία.
Μέχρι και το 2007, ο Λογαρίδης δουλεύει και ταξιδεύει ασταμάτητα. Φτιάχνει μουσική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Και κυκλοφορεί προσωπικούς δίσκους ή συμμετέχει σε σημαντικούς δίσκους άλλων, με παραγωγούς σαν τον Γιάννη Πετρίδη ή τον Λουκά Σιδερά των Aphrodite’s Child και με συνεργάτες τους Μ. Ρασούλη, Γρ. Φαληρέα, Π. Σιδηρόπουλο, Γ. Ζήκα και Ελ. Αρβανιτάκη κ.ά. Παράλληλα ταξιδεύει. Στο Αμβούργο. Ή στο Λονδίνο όπου ηχογραφεί το άλμπουμ Alchemy με ορχηστρική μουσική που περιλαμβάνει και νέα εκτέλεση ενός επίμαχου κομματιού που ακουγόταν στη «Μενεξεδένια Πολιτεία» και η πατρότητά του είχε γίνει αιτία διένεξης με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία κορυφώθηκε σε σειρά δικαστηρίων έως το ’89.
Από το 1986 μέχρι το 1989 θα περάσει και την πιο σκοτεινή εποχή της ζωής του όταν συλλαμβάνεται και για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Κάνει αποτοξίνωση στο Αμστερνταμ το ̓89, γυρνάει στην Ελλάδα και το 1992 μετακομίζει στην Τήνο... Τα επόμενα χρόνια κάνει δεκάδες συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ανθρωπος εσωστρεφής, που απέφευγε τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε με γενναιότητα την ασθένειά του από την οποία τελικά υπέκυψε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας