Λίγο καιρό μετά την αναβολή της πολυαναμενόμενης συναυλίας της, μια σπάνια γυναίκα και μια κορυφαία πιανίστα με μακρά διεθνή πορεία, πάμπολλες βραβεύσεις και αμέτρητες διθυραμβικές κριτικές επιστρέφει στην Αθήνα για μία μόνο εμφάνιση σ' ένα κοινό που επανειλημμένα της έχει εκφράσει την αδυναμία του. Η Μαρία Ζοάο Πίρες, αυτή η χαρισματική πιανίστρια, που μας έχει χαρίσει μνημειώδεις ερμηνείες στον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν, ένα πλάσμα με εκπληκτική μουσική μνήμη, απέριττη εκφραστικότητα και μια τόσο σπάνια γαλήνια δύναμη στον τρόπο που αποδίδει ακόμα και τα πιο απαιτητικά έργα, θα είναι ξανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 4 Απριλίου.
Στο ένα και μοναδικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ της Ανοιξης», της νέας πρωτοβουλίας του Μεγάρου που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε σημαντικό θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής), η γνώριμη και σπουδαία Πορτογαλίδα σολίστ θα μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας: την αριστουργηματική Σονάτα αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και του Φραντς Σούμπερτ, μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί, τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο «Σεληνόφως» («Clair de lune») και την τεχνικά απαιτητική Σονάτα για πιάνο αρ. 32 σε ντο ελάσσονα του Μπετόβεν, την τελευταία –και ίσως πιο πολυσυζητημένη– που έγραψε ο λαμπρός Γερμανός μουσουργός.
Γεννημένη στις 23 Ιουλίου 1944 στη Λισαβόνα, η Μαρία Ζοάο Πίρες έχει ένα βιογραφικό γεμάτο δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και σημαντικές ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό αλλά και το ρομαντικό ρεπερτόριο. Εκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 4 ετών και άρχισε να μελετά μουσική και πιάνο με τον Κάμπος Κοέλο και τη Φρανσίν Μπενουά. Στα 7 της χρόνια έδινε ήδη ρεσιτάλ παίζοντας Μότσαρτ, ενώ μέχρι να κλείσει τα 10 είχε κιόλας κατακτήσει το κορυφαίο βραβείο της Πορτογαλίας για νέους μουσικούς.
Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία (Μουσική Ακαδημία του Μονάχου) με τους Rosl Schmid και Karl Engel. Εκτός από ζωντανές εμφανίσεις έχει και σημαντική δισκογραφική δραστηριότητα καθώς επί 20 χρόνια ηχογραφεί για την Deutsche Grammophon.
Το 1970 κέρδισε τον διαγωνισμό Beethoven Bicentennial Competition στις Βρυξέλλες και η πόρτα της διεθνούς καριέρας άνοιξε διάπλατα, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη στιγμή (που φυσικά έγινε viral πριν από μερικά χρόνια) η Πίρες, κατά τη διάρκεια μιας μεσημεριανής συναυλίας στο Αμστερνταμ, συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει πρόβες για ένα διαφορετικό κονσέρτο του Μότσαρτ από αυτό που η ορχήστρα είχε αρχίσει να παίζει. Επανήλθε όμως γρήγορα κι έπαιξε το σωστό κονσέρτο από μνήμης!
Υπάρχει, ωστόσο, άλλη μία πτυχή της κορυφαίας πιανίστριας στην οποία υποκλινόμαστε: τον αγώνα της στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης. Από τη δεκαετία του 1970, η Πίρες αφοσιώθηκε σε έναν σημαντικό στόχο, την απήχηση της επιρροής της τέχνης στη ζωή, στην κοινότητα και στην εκπαίδευση, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέους τρόπους για να ωθήσει την κοινωνία να υιοθετήσει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Οι δύο βασικοί άξονες της προσέγγισής της είναι ο σεβασμός της εξέλιξης των ατόμων και των διαφορετικών πολιτισμών καθώς και η ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών.
Μάλιστα, το 1999, ίδρυσε στην Πορτογαλία το Κέντρο Belgais για τη Μελέτη των Τεχνών, διδάσκοντας η ίδια σε διεπιστημονικά εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσικούς αλλά και σε φιλόμουσους. Επίσης, στην αίθουσα συναυλιών του κέντρου αυτού φιλοξενούνται τακτικά κοντσέρτα και ηχογραφήσεις, που στο μέλλον θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή ψηφιακή κοινότητα (με και χωρίς πληρωμή).
Το 2012, παρουσίασε στο Βέλγιο δύο επιπλέον πρότζεκτ: τα Partitura Choirs, μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία και την εξέλιξη χορωδιών με παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα, και τα Partitura Workshops. Μέσα από αυτές τις πρωτότυπες δράσεις, στοχεύει στη δημιουργία μιας αλτρουιστικής δυναμικής ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, προτείνοντας να αφήσουμε λίγο στην άκρη την ανταγωνιστικότητα της σύγχρονης ζωής.
Κατά τα άλλα, οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ της Ανοιξης» συνεχίζονται στις 10 Απριλίου με μια από τις πιο αξιόλογες ορχήστρες κρουστών της Ευρώπης, το Σύνολο Les Percussions de Strasbourg, που έρχεται στην Αθήνα για να μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων.
H αυλαία του Megaron Spring Festival κλείνει με το σπουδαιότερο χορευτικό γεγονός της άνοιξης: τις τρεις παραστάσεις (15, 16 και 17/4) της Martha Graham Dance Company, της ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού. Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή «Canticle for Innocent Comedians» («Ψαλμός για αθώους κωμωδούς»).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας