Τραγουδοποιός και κιθαρίστρια που η μουσική της είχε τις ρίζες της στον ελληνικό πολιτισμό, ποιήτρια, μεταφράστρια και ιδιοσυγκρασιακή δημιουργός ταυτισμένη με τα ελληνικά γράμματα, τη Σαπφώ αλλά και τον Οδυσσέα Ελύτη, «η Ελληνίδα τραγουδίστρια που λάτρευαν οι Γάλλοι», η ερμηνεύτρια με τη ζεστή και ταυτόχρονα δραματική φωνή που ταυτίστηκε με την κληρονομιά των μεγάλων Μεσογειακών τραγουδιστών, η Αγγελική Ιονάτου πέθανε στη Λίλα, κοντά στο Παρίσι, στις 7 Ιουλίου, σε ηλικία 67 ετών.
Η Αγγελική Ιονάτου (γνωστή διεθνώς ως Angélique Ionatos) γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1954 στην Αθήνα. Σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε με την οικογένειά της την Ελλάδα και μετανάστευσαν λόγω δικτατορίας στο Βέλγιο. Μεταξύ 1969 και 1981 μεγάλωσε με τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της στη Λιέγη, ενώ από το 1981 και μέχρι τέλους ρίζωσε στο Παρίσι.
Τις πρώτες της απόπειρες να μπει στον μουσικό κόσμο τις έκανε έχοντας την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας, παρέα με τον μεγαλύτερο αδερφό της Φώτη. Το 1972 συνεργάζονται και κυκλοφορούν την πρώτη τους ηχογράφηση στη γαλλική γλώσσα. Ο δίσκος, με τίτλο «Résrise», περιελάμβανε μια σειρά από πολιτικά τραγούδια, τύπου «chanson», ξεχώρισε αμέσως στο γαλλόφωνο κοινό και κέρδισε βραβεία. Για την Αγγελική, λοιπόν, η οποία μόλις είχε γίνει 18 ετών, τα οφέλη της φήμης τους στη Γαλλία ήταν άμεσα καθώς οι δημοφιλέστερες τηλεοπτικές εκπομπές της χώρας ζητούσαν τα δύο αδέλφια για εμφανίσεις. Ως αποτέλεσμα ο επόμενος δίσκος, το «Angélique et Photis Ionatos», άλλη μια κοινή τους απόπειρα, βγήκε τρία χρόνια μετά.
Κοντά στο 1976-1977 οι επαγγελματικές σταδιοδρομίες των δύο ταλαντούχων αδερφών αποκλίνουν. Το Παρίσι έγινε το επίκεντρο του έργου της Αγγελικής, ενώ ο αδερφός της συνεχίζει να κάνει την καριέρα του στο Βέλγιο. Είναι εκείνη η εποχή που τόσο ως συνθέτρια όσο και ως ερμηνεύτρια η 22χρονη καλλιτέχνις στρέφει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερο στην ελληνική γλώσσα και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Παρ’ όλο που την απασχόλησαν δημιουργικά κείμενα πολλών συγγραφέων, εκείνος που την ανέδειξε ως μούσα του και την ενεργοποίησε επί δεκαετίες ήταν ο νομπελίστας μας Οδυσσέας Ελύτης.
Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε πάνω από σαράντα χρόνια, η Αγγελική Ιονάτου ηχογράφησε 19 άλμπουμ, στα περισσότερα από τα οποία αποθέωσε την ελληνική ποίηση: αρκετά, δε, από αυτά είναι συμπαραγωγές είτε με το Théâtre de la Ville στο κέντρο του Παρισιού είτε με το Théâtre de Sartrouville, στο δυτικό άκρο της πόλης, στο οποίο ανήκε για χρόνια (ήταν, όπως λένε οι Γάλλοι, μία από τις «artistes associées» τους). Μεταξύ των δίσκων της ξεχωρίζουμε τα «Résurrection» και «Angélique et Photis Ionatos» (με τον Φώτη Ιονάτο, 1972 και 1975 αντίστοιχα), «Το δάσος των ανθρώπων» (1981), «Ο Ηλιος ο ηλιάτορας» (1983), «Μαρία Νεφέλη» (1984), «Récital» (1985), «Το Μονόγραμμα» (1988), «Archipel» (1989, ανθολογία), «Sappho de Mytilène» (με τη Νένα Βενετσάνου, 1991), «Ω Ερωτα» (1992), «Μια θάλασσα» (του Μίκη Θεοδωράκη, 1994), «Angélique Ionatos canta Frida Kahlo: Alas Pa volar» (2003), «Anthologie» (Compilation, 2004), «Eros y muerte» (2007) κ.ά.
Επίσης από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της ήταν αυτή με την Κατερίνα Φωτεινάκη, με την οποία έκαναν πριν από μερικά χρόνια και περιορισμένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τραγούδησαν μαζί στον δίσκο της «Comme un jardin la nuit» του 2009.
Η μούσα της εναλλακτικής Αριστεράς
Με εγκάρδιο και γεμάτο συναίσθημα μήνυμα αποχαιρέτησε την Αγγελική Ιονάτου η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου.
«Για είκοσι χρόνια ήταν, με τον αδερφό της Φώτη, ένα είδος μούσας της εναλλακτικής Αριστεράς της Λιέγης, πόλη στην οποία έζησαν αυτοεξόριστοι εκείνη και η οικογένειά της πριν εγκατασταθούν στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω τους την Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Κιθαρίστρια, συνθέτρια, δωρική φιγούρα. Με μια λεπτή τραγικότητα στη χροιά και στην ερμηνεία της η Αγγελική Ιονάτου, Angélique Ionatos όπως ήταν διεθνώς γνωστή, ανέπτυξε ένα ρεπερτόριο εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από Ελληνες σύγχρονους ποιητές, ενώ έκανε ακόμα πιο διάφανη την ποίηση της Σαπφούς με τη μουσική της.
Για όσους ζήσαμε στη Γαλλία, οι συνθέσεις της, τραγουδισμένες και στις δύο γλώσσες, αποτελούσαν και τη δική μας πολιτισμική γέφυρα με τη χώρα που μας φιλοξένησε αυτά τα ιδιαίτερα χρόνια των σπουδών μας. Εφυγε από τη ζωή εχθές, στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω της ένα προσωπικό ταξίδι Ερωτα, Θανάτου, Θάλασσας, με έμπνευση ριζωμένη στη Μεσόγειο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας