Περιέργεια το έχω, ειλικρινά: πώς μπορεί να είναι μια μουσική παράσταση με τίτλο «Πέρα από τα σύνορα»; Μια συναυλία στην οποία οι εμπνευστές της, οι Χαΐνηδες, «φιλοδοξούν να παντρέψουν φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία»; Την απάντηση θα την πάρουμε απόψε στον «Σταυρό του Νότου Plus».
Ηχοχρώματα από την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, αλλά και μουσικές τζαζ και ροκ συναντούν ποίηση Μποντλέρ, Ρίλκε, Πούσκιν, Λόρκα. Απόψε και τις επόμενες Παρασκευές. «Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη κυκλοφορία του ομότιτλου δίσκου μας», λέει ο Δημήτρης Αποστολάκης, η ψυχή των Χαΐνηδων. «Σ’ αυτό το μουσικό πείραμα τίθεται ένα θεμελιακό ερώτημα: Μπορεί η υψηλή αστική δημιουργία να παντρευτεί με τη λαϊκή τέχνη, και πώς; Ετσι, τα μέλη των Χαΐνηδων, των Mode Plagal κι εκλεκτοί φίλοι μουσικοί τόλμησαν το εν λόγω εγχείρημα. Ο Ψαραντώνης πραγματοποιεί τις καλύτερες ερμηνείες που έχει κάνει ποτέ, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του μυστηριακού ταλέντου του. Καταδύεται τόσο στις σημασίες όσο και στον μακρινό απόηχο των φθόγγων, που περιέχονται στην ποίηση οικουμενικών στοχαστών όπως ο Λόρκα, ο Μποντλέρ, ο Ρίλκε, ο Μπόρχες κ.ά.».
«Δεν χρειάζεται κόπος για να συνδεθεί η ποίηση με τη μουσική», πιστεύει ο Δημήτρης Αποστολάκης. «Αλλωστε, η αληθινή ποίηση έχει μουσικότητα κι η αληθινή μουσική είναι ποιητική. Δεν είμαστε τουρίστες στη μουσική ή στην ποίηση. Οι μεγάλοι οικουμενικοί δημιουργοί όχι μόνο είναι η μόνη μου πατρίδα, αλλά και οι αυστηροί δάσκαλοι που μου ζητούν να πεθαίνω κάθε μέρα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος. Ο κόπος της σύνθεσης έγκειται στον συντονισμό του όλου και στην καταβύθιση σε μιαν καινούργια, άγνωστη συνειδητότητα, την οποία απαιτεί από εσένα το γεγονός, προκειμένου να αυτοπραγματωθεί».
Υπάρχουν σύνορα στη μουσική; «Ολοι οι πραγματικοί μουσικοί ξέρουν ότι η τέχνη τους είναι ένα αδιαίρετο, πολύχρωμο υφαντό, που διαρκώς επεκτείνεται. Κάθε τόπος, κάθε καιρός προσφέρει μια χρωματιστή κλωστή που δεν μπορεί να ιδωθεί απομονωμένα, παρά μόνο σαν μέρος του οικουμενικού υφαντού. Η βαθιά κατανόηση της γηγενούς σου μουσικής σε ωθεί να ερευνήσεις κι άλλες παραδόσεις. Τότε καταλαβαίνεις καλύτερα αυτό που θεωρείς δικό σου μουσικό ιδίωμα και συνειδητοποιείς ότι όλα είναι αδιάσπαστα ενωμένα κι ότι κάθε ιδιο-συχνότητα είναι μέρος μια συμπαντικής συμφωνίας που σου αποκαλύπτει την πολλαπλότητα των προσώπων της μίας και μοναδικής ανθρώπινης ψυχής».
Υπάρχουν σύνορα στην πολιτική; «Η πολιτική (και όχι το πολιτικόν) είναι γεμάτη από σύνορα. Ειδικότερα μετά την επικράτηση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και την επικυριαρχία των αγορών, η πολιτική έγινε αγοραία. Δεν ακούς πια πολιτικές θέσεις, αλλά οικονομικούς ιδιωματισμούς και αριθμούς. Το ποιοτικό του “πολιτικού” μεταβλήθηκε σε ποσοτικό της αγοράς. Ο,τι ποσοτικοποιείται γίνεται γεννήτορας συνόρων, που ευτελίζουν το ανεκτίμητο της ανθρώπινης ύπαρξης».
Πολιτικοποιημένος ο Δημήτρης Αποστολάκης, δεν αμφιβάλλει «ότι κάποιοι από τους νέους διαχειριστές έχουν καλές προθέσεις, αν και είναι αδύνατον σ’ έναν παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο ωκεανό να δημιουργήσει κάποιος μια κεϊνσιανή νησίδα». Ηταν και στις Σκουριές, στη μεγάλη συναυλία εναντίον της εξόρυξης χρυσού. «Το σημαντικό δεν είναι να δώσεις το “παρών” σ’ έναν κοινωνικό αγώνα. Το σημαντικό είναι πόσο έχεις πληρώσει την παρουσία σου. Η πλειοψηφία των ακροατών κάνουν “επαναστατικό τουρισμό”. Η πλειοψηφία των “καλλιτεχνών” πάνε για να κολλήσουν “επαναστατόσημα”. Αρα η παρουσία τους είναι φαιδρή, γιατί στερείται αυτοσυνέπειας. Οι “καλλιτέχνες” εννοείται ότι αντιμάχονται εξουσιαστικές δομές, που όμως αναπαράγουν κάθε στιγμή με την εμπορευματοποιημένη μικροαστική ζωή τους και το ευτελούς ποιότητας, αναίμακτο έργο τους. Χαίρομαι με τις ισχνές μειοψηφίες, που παίρνουν την ευθύνη της κοινότητας και η ζωή τους είναι μια χαρούμενη θυσία, ακτινοβολώντας την ποίηση της διαφορετικότητας. Αυτοί πραγματώνουν τον βασικό κοινωνικό ρόλο ενός ελεύθερου πολίτη: γίνονται, κάθε στιγμή, κέντρα αφηγηματικής βαρύτητας. Είναι τα ζωντανά βιβλία που αποτελούν τη βάση της πραγματικής παιδείας μας».
Ωραίο συγκρότημα οι Χαΐνηδες. «Το όνομα», διαβάζω, «προέρχεται από την αραβική λέξη “χαΐν” και έφτασε να σημαίνει τον επαναστάτη, τον φυγόδικο, αυτόν που γυρίζει στα βουνά». Από το 1990 είναι μαζί, ο Δημήτρης Αποστολάκης και ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης αποτελούν τα βασικά ιδρυτικά μέλη του. Το 1991 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Χαΐνηδες», στο εσώφυλλο υπήρχε σημείωμα του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Γραμματικάκη.
INFO:
Απόψε στον «Σταυρό του Νότου Plus», Φραντζή 14, Νέος Κόσμος. Τηλέφωνο: 210-9226975, ώρα έναρξης: 22.30. Γενική είσοδος: 12€ με μπίρα-κρασί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας