Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Γράμματα εναντίον emails

Δώδεκα γνωστοί συγγραφείς παρεμβαίνουν στον ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στις επιστολές και τα emails, στέλνοντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα μέσα από πρωτότυπες ιστορίες. Ανατρέχουν στο παρελθόν και ζωγραφίζουν σκηνές από τότε που οι ταχυδρόμοι έφερναν γράμματα από το πολεμικό μέτωπο ή την ξενιτιά. Και ο καθένας με τον δικό του τρόπο αποφαίνεται πως, παρά την τεχνολογική εξέλιξη, «τα γραπτά μένουν».

Η πρωτοβουλία ανήκει στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, που απευθύνθηκε στους Κώστα Ακρίβο, Μάρω Βαμβουνάκη, Βασίλη Βασιλικό, Λένα Διβάνη, Ισίδωρο Ζουργό, Μάνο Κοντολέοντα, Θωμά Κοροβίνη, Αύγουστο Κορτώ, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Μαρία Σκιαδαρέση, Θανάση Σκρουμπέλο και Χρήστο Χωμενίδη. Ολοι τους συνυπάρχουν σε ένα βιβλίο με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες Ταχυδρομείου».

«Στη λογοτεχνία το γράμμα παίζει καταλυτικό ρόλο», επισήμανε ο Βασίλης Βασιλικός στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου. Αναφέρθηκε στο επιστολικό μυθιστόρημα, που βασίζεται στην αλληλογραφία μεταξύ δύο ανθρώπων, και φανερά συγκινημένος επανέφερε στη μνήμη του την πρόσφατη έκδοση των νεανικών επιστολών, που είχε ανταλλάξει με τον τόσο τραγικά χαμένο Μένη Κουμανταρέα. «Μεγάλωσα με το χαρτί, με επιστολές που ξεχωρίζουν για τον γραφικό χαρακτήρα του συντάκτη τους. Τα mails δεν έχουν τίποτα το προσωπικό», είπε. Και πρόσθεσε με φανερή νοσταλγία ότι στις ημέρες μας οι επιστολές είναι σπάνιες και ο ταχυδρόμος φέρνει μόνον λογαριασμούς. «Είναι όαση οι 2-3 “αμετανόητοι” που εξακολουθούν να γράφουν με το χέρι», ανέφερε.

«Η σιγουριά των αναμνήσεων βρίσκεται στο συρτάρι μας και όχι στον υπολογιστή», πήρε τη σκυτάλη ο Μάνος Κοντολέων. «Τα γραπτά μένουν, δεν ξέρω τι θα γίνει με τα mails», πρόσθεσε. Η Λένα Διβάνη επανέφερε στη μνήμη της μια φράση του πατέρα της: «Ολο το Δημόσιο είναι εναντίον μας, εκτός από το ταχυδρομείο και το τηλέφωνο». Ενώ επισήμανε πως «η ανάγκη επικοινωνίας οδήγησε στον διεθνισμό».

«Είναι το πιο ευχάριστο σημείο του κοινωνικού κεφαλαίου», παρατήρησε η Μαρία Σκιαδαρέση. Το μικρόφωνο πέρασε στην Ελένη Πριοβόλου που ζωντάνεψε στιγμές από το πατρικό καφενείο στη δεκαετία του 1960, όταν η μετανάστευση ερήμωνε τα χωριά και στο Αγγελόκαστρο οι γονείς περίμεναν με ανυπομονησία γράμμα από το παιδί τους που το διάβαζαν και το ξαναδιάβαζαν.

«Το ταχυδρομείο είναι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο», παρατήρησε ο Θανάσης Σκρουμπέλος, που θυμήθηκε μια συγκινητική ιστορία από την εποχή της δικτατορίας. Πολιτικός κρατούμενος, αντάλλασσε μηνύματα με άλλους φυλακισμένους αξιοποιώντας τα γραμματόσημα. Πίστευε ότι η κίνησή του περνούσε απαρατήρητη, ώσπου ο ταχυδρόμος τού έφερε ένα μεγάλο γραμματόσημο και του ψιθύρισε με νόημα: «Για να γράφεις καλύτερα»... Ο Θανάσης Παπαθεοδώρου ανέσυρε μνήμες από την παιδική του ηλικία, όταν ζούσε στο Τρίγωνο του Εβρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Κώστα Μελαχροινού, προέδρου και διευθύνοντος συμβού λου των ΕΛΤΑ, και του συγγραφέα Στέφανου Δάνδολου που είχε την ιδέα και τον συντονισμό του εγχειρήματος. Εμπνεύστηκε από μια παρόμοια πρωτοβουλία των βρετανικών ταχυδρομείων. Βήμα δόθηκε και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, Γιώργο Βασιλόπουλο, που θυμήθηκε ότι στο κεντρικά γραφεία των ταχυδρομείων το 1942 οργανώθηκε η πρώτη μεγάλη απεργία κατά των γερμανικών αρχών κατοχής. Μίλησε όμως και για το σήμερα και με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ είπε πως «θα είναι έγκλημα μια τέτοια εξέλιξη».

Ο επίλογος «γράφτηκε» από έναν φωτισμένο δάσκαλο, τον Γιάννη Χατζηνάκη. «Επικοινωνία σημαίνει υπάρχω», είπε. Και πρόσθεσε πως «η τεχνολογία είναι ψυχρή, απρόσωπη και οδηγεί στη μοναξιά». Η τελευταία πράξη της ιδιαίτερης τελετής εκτυλίχθηκε πίσω από τα γκισέ του κεντρικού ταχυδρομείου στην Αιόλου, με τους παρόντες συγγραφείς να κάθονται στην καρέκλα του υπαλλήλου και να υπογράφουν το συλλογικό βιβλίο.

INFO:

Το βιβλίο «Ιστορίες Ταχυδρομείου» πωλείται μόνον από τα ταχυδρομικά καταστήματα. Τιμή 12 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γράμματα εναντίον emails

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας