Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ αντηχεί το χιπ χοπ τραγούδι του Kanye West «Ultralight Beam» με αναφορές στο γκόσπελ και έμπνευση από το το Ευαγγέλιο: «Προσπαθώ να κρατήσω την πίστη μου, αλλά ψάχνω για περισσότερα/Είναι ιερός πόλεμος, είναι ιερός πόλεμος», τραγουδά ο Αμερικανός σταρ, ενώ προβάλλεται το συναρπαστικό βίντεο του βραβευμένου με Χρυσό Λιοντάρι στην Μπιενάλε Βενετίας (2019) Αρθουρ Τζάφα «Love Is The Message, The Message Is Death».
Πρόκειται για μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα, μέσα από την Ιστορία και τις εμπειρίες. «Πώς θα ήταν η Αμερική αν αγαπούσαμε τους μαύρους όσο και την κουλτούρα των μαύρων;», αναρωτιέται μια νεαρή γυναίκα που αντικρίζει την κάμερα, ενώ ένας άλλος δηλώνει: «Εμείς [οι μαύροι] δεν είμαστε εξωγήινοι».
Το βίντεο ανοίγει με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ παρατηρούμε τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών μαύρων από την πρώιμη εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι σήμερα. Ενδιάμεσα διεισδύουν εικόνες από την εποχή της δουλείας, την αστυνομική βία, ενώ βλέπουμε και ισχυρές προσωπικότητες που εκπροσωπούν την αμερικανική μαύρη κουλτούρα -όπως οι Hortense Spillers, Louis Farrakhan Sr., Miles Davis και Notorious B.I.G.- μέχρι καθημερινούς Αμερικανούς που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα.
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα έργο του Αρθουρ Τζάφα, του 62χρονου επιδραστικού εικαστικού, κινηματογραφιστή και διευθυντή φωτογραφίας. Το «Love Is The Message, The Message Is Death» προβάλλεται από σήμερα στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (Πύλη Ε2), στο πλαίσιο του «Πειραιάς Artport ΙΙ», μιας πρωτοβουλίας του Greece in USA και της διεθνούς Ελληνίδας επιμελήτριας Σωζήτας Γκουντούνα σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Το πρόγραμμα «Artport» δημιουργήθηκε για μια «σύμπλευση των τεχνών, όπου θα συναντιούνταν το θέατρο, η περφόρμανς με τα εικαστικά», όπως επισημαίνει η Σωζήτα Γκουντούνα. «Με τη λογική ότι το λιμάνι του Πειραιά χρειάζεται να αλλάξει ριζικά εφόσον δεν έχει γίνει το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ με δεδομένες τις ιστορίες του Πειραιά -από τις εργατικές διεκδικήσεις μέχρι τα πρόσφατα εξτρεμιστικά γεγονότα και τη δολοφονία του Παύλου Φυσσα- δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι “εξωραϊσμένο”. Γι’ αυτό φέρνουμε Αμερικανούς καλλιτέχνες που έχουν να δηλώσουν κάτι διαφορετικό, όπως πέρυσι τον Αντρες Σεράνο, καλλιτέχνες που έχουν καθορίσει την Αμερική και αντιστέκονται στο αμερικανικό status quo που αποδέχεται η ποπ κουλτούρα».
«Ο Αρθουρ Τζάφα συνεργάστηκε με τον Kanye West θεωρώντας ότι είναι από τους πρωτοπόρους στην εξέλιξη του γκόσπελ σήμερα. Στο έργο του χρησιμοποιεί ειρωνικά τον τίτλο «Love is the message» από το χριστιανικό γκόσπελ και από την άλλη δείχνει με τις εικόνες του -από το youtube, τις οποίες έχουμε οικειοποιηθεί και δεν μας σοκάρουν πια- την πραγματικότητα για τον σύγχρονο Αφροαμερικανό: μίσος, ρατσισμός, θάνατος», τονίζει η επιμελήτρια. «Είναι από τα πιο σημαντικά έργα της τελευταίας δεκαετίας, ο Τζάφα προσπαθεί να σπάσει τα στερεότυτα και να μας πετάξει την αλήθεια γυμνή απέναντί μας».
Αλλωστε ο ίδιος μεγάλωσε στον Μισισιπή και έκανε την έρευνά του στην Ουάσινγκτον, «για πολλά χρόνια βίωσε και μελέτησε την πιο περιχαρακωμένη πραγματικότητα, γιατί Αμερική δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα. Και το γεγονός ότι είναι τόσο αποδεκτός, ακόμα και από σελέμπριτι, βοηθάει, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει αυτό που λέει στο βίντεό του μια ηρωίδα: “Η αγάπη για την αφροαμερικανική κουλτούρα δεν συμπίπτει με την αγάπη για τον καθημερινό Αφροαμερικανό”».
Ζώντας στην Αμερική, η Σωζήτα Γκουντούνα παρατηρεί μια οπισθοδρόμηση, με πρόσφατο παράδειγμα το θέμα των αμβλώσεων. «Υπάρχουν ακραίες αντιφάσεις, αυτό είναι το πρόβλημα. Η Αμερική είναι τρομερά μπροστά σε πολλά ζητήματα και εξαιρετικά πίσω σε άλλα. Ελπίζουμε oι millennials και οι πιο νέοι να αντισταθούν σε όλα αυτά, αλλά γεγονότα όπως ο πυροβολισμός του 20χρονου στο κρεβάτι του, πριν από λίγες ημέρες στο Οχάιο, είναι απάνθρωπα... Το θέμα με την αστυνομία είναι σοβαρό. Μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να γίνει αστυνομικός χωρίς να ξέρει κανείς αν έχει ψυχικά νοσήματα, δεν υπάρχει ΑΣΕΠ... Οπως σοβαρό είναι το πρόβλημα με την οπλοφορία».
Η ίδια τονίζει ότι η μισαλλοδοξία που καλλιεργείται και εκφράζεται δεν είναι τόσο μακριά μας, «αν θυμηθούμε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εδώ κοντά, στον Πειραιά». Για τον λόγο αυτό θέλει με την ευκαιρία της έκθεσης του Αρθουρ Τζάφα να κινητοποιήσει την αφροελληνική κοινότητα. Μάλιστα έχει έρθει σε επαφή με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη που έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα των ΑfroGreeks, στην ομότιτλη ταινία του που θα παρουσιαστεί στην Αμερική μέσω της πλατφόρμας για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού Greece in USA.
ℹ️ Ατομική έκθεση Arthur Jafa. Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2. Από 9/9 έως 2/10. Καθημερινά 13.00-20.00.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας