Είναι ένας θρύλος της μόδας που οι fashionistas όλου του κόσμου λατρεύουν για τα υπερ-εφαρμοστά φορέματά του. Ο Αζεντίν Αλαϊά έχει ντύσει αστέρες της παγκόσμιας σκηνής, από την Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσι Νόρμαν ώς τη Mαντόνα, την Τίνα Τάρνερ, τη Σακίρα και τη Lady Gaga. Ομως και σύζυγοι προέδρων εμπιστεύτηκαν τα θαυματουργά του χέρια. Η Μισέλ Ομπάμα το 2009 εμφανίστηκε με ένα υπέροχο φόρεμά του στο Ανοιξιάτικο Γκαλά του American Ballet Theatre, στη Νέα Υόρκη. Την ίδια χρονιά η Κάρλα Μπρούνι φορούσε ένα τζάκετ με την υπογραφή του κατά την επίσημη προεδρική επίσκεψη στην Ισπανία.
Ο διάσημος Γαλλοτυνήσιος δημιουργός έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Megaron Plus. Οι θαυμαστές του θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν αύριο στο Mέγαρο Μουσικής και να τον ακούσουν να συνομιλεί με τον λογοτέχνη, εικαστικό και καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, Δημοσθένη Δαββέτα, με θέμα «Κρίση και δημιουργία». Οι δυο τους θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε επίκαιρα ζητήματα: Η κρίση μπορεί να γίνει αφετηρία για αυτογνωσιακή πορεία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο; Και η μόδα πώς μπορεί να συμβάλει σε κάτι τέτοιο;
Οραματιστής, επιλεκτικός, ο Αζεντίν Αλαϊά δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιον από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της υψηλής ραπτικής. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Σαγιάρ, διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως του Παρισιού, είναι «ο τελευταίος μεγάλος couturier, ένας πραγματικός μόδιστρος με την αυστηρή έννοια. Ξέρει να κάνει οτιδήποτε έχει σχέση με την επεξεργασία ενός μοντέλου: να σχεδιάζει, να κόβει, να ράβει».
Ο Αλαϊά αυτοπροσδιορίζεται ως μόδιστρος και «σίγουρα όχι στιλίστας». Αντιμετωπίζει σαν γλυπτά τις δημιουργίες του, τις οποίες προσαρμόζει ο ίδιος στα σώματα των μοντέλων του. Αλλωστε, έχει σπουδάσει γλυπτική στο Ανώτερο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στην Τύνιδα όπου γεννήθηκε το 1940. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, μετά τη λήξη του Γαλλοαλγερινού Πολέμου, μετεγκαταστάθηκε στο Παρίσι και στην πενηντάχρονη καριέρα του είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας: Christian Dior, Guy Laroche, Thierry Mugler κ.ά. Το 1984 τιμήθηκε με το «Οσκαρ της μόδας» και βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Designer της Χρονιάς. Το γαλλικό κράτος τον τίμησε, το 2008, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
Δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο ύφος, ο Αλαϊά απέκτησε γρήγορα διεθνή φήμη. Οι δημιουργίες του μπήκαν ακόμα και σε μεγάλα μουσεία, όπως το ολλανδικό Groninger και το Guggenheim της Νέας Υόρκης. Επέκτεινε τις ιδέες του ακόμα περισσότερο. To 2013 έκανε τα κοστούμια για το μπαλέτο «Χίλιες και μία νύχτες» του Ανζελέν Πρελζοκάζ στην Aix-en-Provence, καθώς και για την όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο», με τη Φιλαρμονική του Λος Αντζελες και μαέστρο τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Ο 74χρονος σχεδιαστής δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, όμως σπανίως κάνει δηλώσεις, που συχνά προκαλούν «θόρυβο».
Ετσι, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Ground», είχε πει για τον Καρλ Λάγκερφελντ πως δεν του αρέσει η μόδα του, μοιάζει με καρικατούρα, και για την Αννα Γουίντουρ της Vogue πως δεν έχει καθόλου γούστο. Πάντως, θεωρεί τον εαυτό του προνομιούχο «γιατί πραγματικά κάνω ό,τι θέλω».
Μέγαρο Μουσικής, 18/12, ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 17.30. Απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, στο www.megaron.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας